Uloga Hrvatskog nacionalnog vijeća u odnosima Srbije i Hrvatske

Rukovodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), sa predsednicom Jasnom Vojnić na čelu, izašlo je u javnost da predstavi rezultate svog polugodišnjeg rada. Novi sastav Hrvatskog nacionalnog vijeća, izabran 4. novembra na elektorskoj skupštini u Beogradu, krenuo je u agilno povezivanje udruženja i institucija koje u svojim nazivima imaju predznak „hrvatsko”, ali i sa predstavnicima sredina u kojima deluju. „Neki od glavnih strateških pravaca bili su i da u HNV-u načinimo sistem koji će se prepoznavati kao nezaobilazni faktor u svim hrvatsko-srpskim odnosima”, piše u njihovom izveštaju u radu.

– Hrvata ima u svim mestima Srbije, od Niša do Subotice, postoji samo jedna opština gde ih nema – Lapovo. To znači da smo izuzetno disperizirana zajednica – kaže za „Politiku” Jasna Vojnić.

Zbog toga su kaže u početku glavninu snaga usmerili ka kadrovskom osnaživanju i širenju mreže kancelarija. Budžet HNV-a na godišnjem nivou iznosi 150 hiljada evra, što je dovoljno samo za angažovanje troje zaposlenih. Republici Hrvatskoj su sugerisali da imaju velike planove i projekte, ali da im je potrebno kadrovsko pojačanje.

– Središni ured za Hrvate izvan Hrvatske nam je pomogao i kadrovski smo osnaženi sa dve osobe, ali ima naznaka da će nas osnažiti i sa područnim uredima. Projekti će biti lakše ostvarivi ako napravimo mreže i zato smo i krenuli u obilazak svih većih gradova i opština gde žive Hrvati i predstavili se gradonačelnicima i predsednicima opština. Bio je to dobar iskorak da odemo na teren i porazgovaramo sa lokalnim Hrvatima, ali i sa predstavnicima vlasti, gde smo nailazili na pozitivne reakcije, jer su mislili da dolazimo zbog problema, a mi smo dolazili samo da se upoznamo da kažemo samo šta mi možemo, a šta se može učiniti sa njihove strane, i odmah na terenu je i dolazilo do konstruktivnih rešenja – kaže Vojnić.

Rad Hrvatskog nacionalnog vijeća usmeren je i na obrazovanje. Trenutno u Srbiji oko 500 učenika pohađa nastavu na hrvatskom jeziku i još toliko hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture uči kao izborni predmet. Vojnić ističe da su radili na obrazovnoj reformi, te su jedina nacionalna zajednica koja je istovremeno sa većinskim udžbenicima pripremila i svoje za prvi i peti razred.

– U obrazovanju nam nedostaje jezičnostručni kadar, i upravo je u Novom Sadu, na lektoratu za hrvatski jezik prvih devet polaznika završilo dva semestra i dobilo sertifikate o poznavanju hrvatskog jezika – navodi predsednica HNV-a.

Obrazovanje je teren na kojem žele da se bore i protiv odlaska mladih ljudi, a uz postojanje lektorata, pažnju posvećuju i programu profesionalne orijentacije. Desetodnevni program se odvija u Benkovcu, gde na neki način oblikuju razmišljanje da svojim talentima treba da doprinesu zajednici, navodi Jasna Vojnić. Ono što nedostaje jeste nova mreža škola kako bi mogli da nastave sa formiranjem novog školskog centra.

Jasna Vojnić navodi da je bilo više slučajeva da su se na terenu susretali sa situacijama da se u praksi ne sprovodi dogovor koji je postignut sa različitim nivoima vlasti, tako nema odgovora za kulturni centar u Beogradu, u Dom kulture u Tavankutu je „useljena” kafana, u samostanu u Baču nema reči o Hrvatima.

– Mi još beležimo nedovoljno proaktivan odnos prema hrvatskoj nacionalnoj zajednici, ali HNV pohvaljuje svaki najmanji pomak i na konstruktivan način želi da doprinese radu institucija – kaže Vojnić.

 

 PolitikaKOMENTARI

 1. Zorica kaže:

  Dajte im vise novaca pa ce sve biti uredu…

 2. I.S. kaže:

  Eto ti sad, kaže Jasna u Tavankutu u Dom kulture useljena kafana.
  Neki dan onaj se žalio da je useljena kavana.
  Ko god živi u Tavankutu zna da je to ustvari mijana.
  Sreća je da je HNV uspelo da izbori da u Novom Sadu, na lektoratu za hrvatski jezik prvih devet polaznika završi dva semestra i dobije sertifikate o poznavanju hrvatskog jezika. Sad će se jezikoslovna nedoumica šta je otvoreno u Domu kulture u Tavankutu, konačno razrešiti.

 3. Bunjevac kaže:

  Podrška ovoj mladoj i pametnoj gospođi!Kad pogledamo kakve nakarade su do sada predstavljale Bunjevce ovo je pravi iskorak u pozitivno.

 4. Indijanac kaže:

  Treba videti na licu mesta sad da li je to mlečni restoran, snack-bar, kafana, kavana, mijana, bife ili obična krčma.
  Ući unutra i videti šta se tamo u stvari pije.

 5. Mirko kaže:

  Jasno se vidi nesrazmjer inteligencije i kulture ovih s jedne strane i onih što predstavljaju Miloševićeve Bunjevce s druge strane.Kao nebo i zemlja ili dan i noć!

 6. Walker kaže:

  @bunjevac….jesi li ti pismen uopšte, gde je u ovom tekstu spomenut Bunjevac ijednim slovom, ovde se radi o Hrvatima

 7. Štokavsko naričje Hrvackog jezika kaže:

  I.S.
  02. 08. 2019. u 11:13

  Eto ti sad, kaže Jasna u Tavankutu u Dom kulture useljena kafana.
  Neki dan onaj se žalio da je useljena kavana.
  Ko god živi u Tavankutu zna da je to ustvari mijana.
  Braca lipo Ti iščitaj oped pa da vidiš da RIČ kafana nije izgovorila gospoja Vojnić neg je to napisano od strane novinara pošto je vest priuzeta. I NEMOJ!!! Al nikad nemoj pomisliti da će Tavankućani kasti PREDSSJEDNIK A JOŠ MANJE PRIIDSIDNIK. To Vi lipo zaobađite i trljajte se tamo sa onima iz ŠIFRE 028. sa propalim zadrugarima i ostalom bandom.

 8. Croatia kaže:

  Bravo Jasna! Ponos hrvatske manjine u ovim teskim vremenima za Hrvate u Srbiji.

 9. I.S. kaže:

  @croatia-jako teško vreme za hrvate danas u Srbiji. Čitav dan se natezalo hoće kiša, neće kiša i na kraju evo sastavio pljusak.
  Al’ drugima valjda nije teško ovo vreme, teško samo vama hrvatima. E sad, ako gospođa ponos vaše manjine dobije još koju stotinu hiljada na tih 150000 možda se vreme poboljša. Još kad bi pare dobila istovremeno i iz ZG i iz BG, pa ima vreme da vam bude kao na Havajima.
  @Štokavsko narečje…
  U to o pricedniku, predsjedniku, predsedniku, precedniku, kako god ga zvali ne bih se mešao, Tavankućanima u goste ide, srećno im sa njim. Samo da je što dalje od mene.
  Ja sam napisao da je mijana i znam da je mijana. Ti sad prošetaj po selu, pa se raspitaj kod starijih kako se kaže.

 10. Branimir kaže:

  “Budžet HNV-a na godišnjem nivou iznosi 150 hiljada evra, što je dovoljno samo za angažovanje troje zaposlenih.”
  Troje ljudi deli te pare godišnje?
  Bog te ! Pa bolje je biti Hrvat u Srbiji nego Hrvat u Hrvatskoj.

 11. matori kaže:

  Eto IS je postavio glavno pitanje:kako Bunjevci u Tavankutu trebaju reći:”predsednik”,”predsjednik” ili “pridsidnik”?
  Pri tome valja voditi računa da je ikavska varijanta ostala povijesno zakržljala i nije se razvijala u skladu s modernim vremenom.Jeli to povijesna nepravda ili nije,o tome je kasno raspravljati.U svakom slučaju to nije moguće ispravljati u XXI stoljeću.Ostaju dakle prve dvije varijante:ekavska koja pripada srpskom standardu ili ijekavska koja pripada hrvatskom standardu.Dakle,izbor je moguć samo između ove dvije varijante.E sad,kako Bunjevci u Tavankutu misle implementirati manjinska prava po standardima EU ako prihvate srpski standardni jezik kao svoj?
  Bilo kakav pokušaj izbjegavanja i zaobilaženja ovog pitanja sigurno ne vodi nikuda,odnosno u još veću izoliranost i društvenu marginalizaciju.Neka te tvrdoglave bunjevačke glave dobro razmisle kojim putem im je krenuti ako ne žele ostati neki primitivni urođenici s margina društva.

 12. Peki kaže:

  Sad kad tih devetoro jezičkih stručnjaka za hrvatski dođu u Tavankut, pa počnu da se izražavaju u tisućama i prosincima. A niko ih ne bude razumeo osim popa. Biće komedija.

 13. matori kaže:

  U današnjoj situaciji za Bunjevce je najvažnije da izgrade što čvršći i što kvalitetniji školski sustav,od osnovne škole,preko srednjih do fakulteta – kroatistike u Novom Sadu.Samo tako će moći očuvati svoj identitet da on ne ostane na razini primitivnog ovdje spomenutog – “mijanskog” jer s takvim im je zajamčena asimilacija.

 14. stormwatch kaže:

  ??????????? 150.000 Eura za troje zaposlenih???????????????? Choveche koga vi majmunishete????? Znachi bruto plata 50.000 eur godisnje………WOOOOOOOOOOOOOW! A to shto Hrvata nashih u Lapovo nema….zahvalite Micko Lapovce…tamo su Hrvati najpre skontali da treba ici sto dalje od balkana….tako se sad Slavonija prazni i vishe neg’ punom parom…..hmmm……svi se sele u Irsku jel je to obechana zemlja…….vidli na slikama kako je lepo, pa misle da se mozh ko u hrvatskoj na poslu zavrtijeti po jedan shrafek a ostalo gablec i od toga dobit placha i pemzija………ali vide das’ na zapadu mora RADIT! Subotchani ma koje nacije bili, imaju sriche shto su i prije odlaska na zapad vechma bili radnici udarnici placeni govnetom dole….ali kako objasnit prosjechnom Hrvatu iz CROKOKO da se za plachu mora radit? Markove ti kolibe Wienske…..Prosijechan Hrvat kaj je go West! ne shvata da je neko u hrvatskoj moral prat ashfalt, iznosit dzubre i chistit toalete si da bi ostali Hrvati mogli uredno srat, da ne pohara zhutica, kolera i ostale boleshtine iz zhubreta pa da se ne pogushe vo govno….Mnogi Hrvatovi otkrili Hameriku kad su otisli na omrazheni im Zapad….bez rada nema gableca!!!!!!!!!! Tako da dico od 150k Eur godisnje….kako se zove Slavonija odseljena vu Irsku? – IRONIJA!!!

 15. Štokavsko naričje Hrvackog jezika kaže:

  I.S e kad je tako ONDA dalje prste od Tavankuta i Ti i sva ostala bagra . Uvik mirno selo, saće te vi kojaki belosvecki lotroši učit nas kako će mo mi divanit. Mož mijana i mož birtija. A vi kojkaki netribaši nemošte nikako jel mi naše znamo i nikom ne damo ni Breskvama ni Kajsijama mož zardelijama. tavankut je naš, mi živimo tute, tute smo rođeni i kad budneš došo pokast grob tvog čukundide na Tavankucko groblje e onda možmo štogod divaniti, a dotle u klinac!!! I naučite SVI da Tavankut a ni Mirgeš nisu mista za zajeb.nciju neg ozbiljna sela sa svojim intelektom i viđenim i učnim svitom u svim sverama. Naše je mi se borimo za naše selo, uvik ste ismijavali Tavankućane sad se smijte kad nam se gradi a u dvajst i prvom viku nemamo još ni vodovod ni kanalizaciju a ni beton po putovima i NAŠA TAVANKUCKA i MIRGEŠKA DICA tabanaju po blatu do škule, i znajte imamo mi ko se za naš svit bori i nikom od nas nije teško da izboksujemo svoje da imamo sve ono što svitu pripada. I pokojnog Tite banda nas je tila satrt al se nismo dali i zato se i dan danas sedamdest godina posli spominje s’kolina na kolino se prinosi ko je bijo metač tavana ko plenaroš ko je bijo ko. ko je bijo partizan a zato što je bijo nuz svit nije dobijo čak ni boračku penziju.

 16. Jadran kaže:

  Walker misli da će njega neko uzeti za ozbiljno,kao da ne znamo šta o podeli na Bunjevce i Hrvate piše Bunjevački blog.Plitak čovek.

 17. I.S. kaže:

  @Štokavsko narečje-Šta vam se gradi? Izgrađen je taj Dom kulture još davnih dana. Ovo je bila rekonstrukcija i renoviranje.
  A propao je bio baš od te tvoje kulture i od toga što ste puni intelekta i viđenog i učenog sveta koji je i dozvolio da se Dom kulture raspadne.
  To što nemaš kanalizaciju i ostale pogodnosti modernog života, možeš i sebi zahvaliti.
  I tome kakav vam je mentalitet, uvek najpametniji, niti vam ko treba niti vi kome trebate. E kad su vam svi netribaši pradidinom se grobu onda obrati za kanalizaciju i beton.
  Briga bilo i cara i kralja i Titu za vas. Ni ne zna niko gde ste. Setili vas se sad iz HNV jer može masan novac da se izvuče i u Beogradu i u Zagrebu.
  Pričaš o jeziku, a ne možeš tri rečenice bez psovke da sastaviš? I to ti je taj intelekt?

 18. Bunja kaže:

  @stormwatch 150.000 za sveukupan rad HNV-a… za obrazovanje, kulturu, informisanje, službenu upotrebu jezika i pisma, projekte, programe, stalne troškove i plate. Nisu plate 150.000

 19. Brane kaže:

  @bunjak- kažeš: “…za obrazovanje, kulturu, informisanje, službenu upotrebu jezika i pisma…” Koliko im se tačno plaća da službeno upotrebljavaju jezik i pismo?
  Jel to ono kada lome jezik sa tisućama, sječnjima i prosincima pred kamerama, a kod kuće ipak govore hiljada, januar, decembar?
  Jasnu Vojnić znam još kad je bila Bašić, iz detinjstva. Tada nije ni znala šta znači reč tisuća. Ali eto, kad se broje etnobiznis pare lako se nauči.

 20. Srbin kaže:

  Izgleda da sve interesuje koliko u Hrvatskom narodnom veću imaju platu. Predlažem da ih neko pita. Možda je 50000 evra a možda i manje. Živo me zanima.

OSTAVITE KOMENTAR