Urbano iskustvo

Urban experience – tako su se zvale one zabave koje je organizovao Lucky Strike promovišući duvanluk. Šta se stvarno podrazumevalo pod urbanim iskustvom, ostavljeno je slobodnom tumačenju. Kada je Laki strajk žurka bila na otvorenom a nema toaleta, pod urbanim iskustvom se smatralo snalaženje, odnosno oslanjanje na ono iskustvo koje čovek stekne vraćajući se kasno iz grada.

 

Pod urbano iskustvo spada i snalaženje u gradu po pitanju besplatnog parkinga. Sve je manje mesta gde se može naći free parking u centru. To je toliko malo da se više i ne može računati s tim. Skinuti tablice? Šta ako auto odnese pauk?

Naš narod uvek nađe načina. Evo jednog pozitivnog primera u ulici Age Mamužića. Ova prikolica stoji tu već sigurno dve nedelje. Kako njemu naplatiti parking mesto ?

Picture 002 Picture 003

Agina ulica je i inače vrlo problematično mesto za saobraćaj. Pošto vodi od nikuda ka ničemu, uglavnom služi za parkiranje. Iako spada u crvenu parking zonu, nema kvalitetnih parking mesta a i manevrisanje je izuzetno nezgodno.

 

Jedan od stanara ulice je i S.Č. koji se glasno žali:

 

“Ovo je kadgod bila mirna ulica ali sada je stalno zakrčena autima. Jedva se mimoilaze, tesno je ko u dupetu. Treba tu metit rampu a neka auta parkiraju digod drugo.”

 

Picture 001

Kada je pre par godina preslagana kaldrma, činilo se da ovaj sokak nije zaboravljen. Da za njega postoji bolji plan. Na kraju priče kamena kocka je ostala katastrofalno neravna. Onaj ko je bio u drugim evropskim gradovima, taj zna kako treba da izgleda takva kaldrma, bez obzira koliko je stara.

 

Ova u Aginoj ulici složena je za divokoze. Neko nije imao urbanog  iskustva.

Kako će taj pred Henriksa ?

jimi-hendrix-are-you-experienced_6256KOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Iskreno receno ulicu po fotografiji nisam prepoznao. Iz texta sam razumeo da se radi o Aginoj ulici. Jednu takvu ulicu, na takvom mestu bi u nekoj  Zapadnoevropskoj  varosi  restaurirali do u najsitnjih detalja. Ulica ima onaj pravi klasicni krupni Evropski flaster, ali i fasade,  kakve mnogim gradovima sluze za ponos i prezentaciju svoje urbanosti. Flaster koji govori – dok ste se vi valjali u blatu, mi smo imali flasterisane ulice. U toj ulici je nakada imao svoju radionicu Aleksandar Goly, majstor puskar koji je izradjivao i popravljao uglavnom lovacko oruzje. Lokacija je kao stvorena za oazu retkih i egzoticnih zanata, tihe i "visoke" gastronomije, umetnicke ateljee i slicne delatnosti. Maksimalnom redukcijom saobracaja i dovodjenjem fasada u izvorno stanje, Subotica bi dobila ulicu u kojoj jos uvek zraci izvesni sarm "Mitteleurope".

 2. CICIRINELLA kaže:

  Tu je samo jedno pitanje. kakve koristi gradjani Subotice imaju od mafijaske organizacije JKP Parking. Nikakve. Na stotine miliona ovih godina je otislo u dupeta zaposlenih dzabalebarosa i trutova. Kad se setim kad su nas zuti mafijasi hteli ojaditi tako sto bi izgradili javnu podzemnu garazu o nasem trosku pa je pokloniti mafijasima iz JKP Parking da uzivaju o nasu grbacu. Godinama pozivam trutove iz opstinskog harema da nam poloze racune o ovoj najbrutalnijoj pljacki grada alij cute i ne oglasavaju se. Znaju oni sta su i sta gradjani misle o njima.

 3. Anonimni kaže:

  Ova ulica je na zalost poznata i po tome sto se koristi kao javni toalet.Da ste malo bolje pogledali u blizini bi videli dokazne materijale.

 4. delija kaže:

  cicirinella-upravo je to ono sto mislim sve ove godine u nazad a nemah gde da napisem!!!

  bravo!!!

OSTAVITE KOMENTAR