Urušava se zgrada u centru grada

Sa zgrade u centru Subotice u svakom trenutku mogu da se otkače betonski ukrasi teški po stotinak kilograma kao i toranj visok šest metara, tvrde građevinski inspektori. 

 

Reč je o zgradi koju je 1911. godine izgradila mađarska državna banka i zaštićeno je kulturno-istorijsko dobro.

 foto bv

Iako je, pored Gradske kuće, ova zgrada jedan od najčešćih motiva na razglednicama i turističkim fotografijama Subotice, Ljubomir Đorđević, jedan od vlasnika stanova, tvrdi da se lokalna samouprava ne odnosi domaćinski prema ovom zdanju.
 

– Tačno je da, prema gradskoj odluci, i krovovi zgrada pripadaju stanarima, ali ovde nije reč o zgradi u prigradskim naseljima, već o objektu u ekstra A zoni, koji je grad zaštitio i koji je simbol Subotice – naglašava Đorđević.
 

– Ne možemo samo mi stanari da vodimo računa o njoj. Pošto je zgrada pod zaštitom, mi ne možemo, primera radi, da menjamo prozore kako mi želimo, već isključivo da ugradimo ručno rađene, identične originalnim, što je višestruko skuplje. Za promenu krova potreban je specijalni biber-crep, što takođe značajno povećava troškove. Stanari su kupili materijal za kompletnu zamenu krova i pomoć grada oko finansiranja popravke, ali nismo naišli na pozitivan odgovor. Sada sav materijal stoji u skladištu, ali mi ne možemo da izdvojimo više novca. Svih 16 vlasnika stanova su penzioneri – objašnjava Đorđević.
 

 

U Direkciji za izgradnju grada, koja vodi računa o stambenom fondu Subotice, ističu da je sa stanarima ove zgrade pre nekoliko godina raskinut ugovor, zbog neaktivnosti skupštine stanara, pa zbog toga stanari sami moraju da vode računa o njoj. Postoji i fond, pri Gradskoj upravi, kod kojeg mogu konkurisati skupštine stanara svih zaštićenih zgrada, nakon čega postoji mogućnost da grad u sanaciji objekta učestvuje sa 50 odsto od planiranih troškova, ali se iz zgrade na Trgu republike niko nije prijavio u prethodnom periodu.

 tavani

Za posledice odgovorni stanari


Prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, stanari zgrada su dužni da sami finansiraju redovno i investiciono održavanje u stambenim zgradama u kojima žive. Te poslove, ukoliko postoji skupština stanara, sa svojim pečatom i statutom, mogu da povere Direkciji za izgradnju Subotice, bilo kojoj privatnoj firmi koja se bavi održavanjem ili da samostalno brinu. Pošto u ovom slučaju ne postoji skupština stanara, niti osoba koja zastupa zgradu, prema tumačenju stručnjaka iz oblasti prava, sva odgovornost, ukoliko bi komadi fasade ili krova nekoga povredili, pada na vlasnike stanova.

 

BLICKOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Komunisti su izbacili stare vlasnike,uselili lumper proleterijat koja je te stanove na kraju otkupila za kikiriki i sad opet treba grad da im odrzava.Pa prodajte stanove i  selite se na makhetes ako nemate para za odrzavanje.

  Doduse nasem gradu bi to odgovaralo da se srusi i da se napravi neka kartonska sestospratnica.

   

 2. STeve kaže:

  Katastrofa…

 3. tipican-subotickimrgud kaže:

  pustite vi to zgradu gde zive ljudi, bolje sredite pozoriste koje nam se urusava jos vise.!

 4. stormwatch kaže:

  Ljudi, pa Ivan dobro kaze….komunjare su pokupovale te stanove za 50-100 maraka i sada bi cuda od zgrada…eeee koliko je jos takvih pokupovanih zgrada po Subotici za sve zajedno 1000-2000 maraka….bice svasta tamo…

 5. KM kaže:

  E pa gospodo, stanovanje u ekstra zoni nije za svakoga ! Ko ne moze to sebi da priusti – neka ide tamo gde moze. I sta je tu nepravedno? Mozda onaj period kada su iz tih istih stanova izbaceni pravi vlasnici i kada su potom u te stanove usli miljenici, ili samo slucajni srecnici iz bivseg sistema , koji su danas samo obicni osiromaseni penzioneri. Prodajte ovo pa muku prepustite nekom drugom. Dobicete lepe pare, kupite mnogo bolje stanove pa tamo mozete , ako zelite, i prozore da menjate kako vam se svidi.

 6. djomla kaže:

  Ide se na kartu – pod zastitom je, u centru je, grad ce morati nesto da uradi.

   

  Grad i treba nesto da uradi !

  1. Donese uredbu na osnovu koje ce potpuno legalno, bez prethodne saglasnosti stanara, izvršiti sanacija objekta ukoliko je objekat pod zaštitom i ukoliko ugrožava bezbednost prolaznika.

  2. Raspisati tender, i izabrati izvođače.

  3. Obavestiti stanare da je izvođač izabran i da će uslediti radovi.

  4. Racun za radove ispostaviti stanarima i vlasnicima poslovnih prostora – kroz porez na imovinu.

   

   

  Primera radi tako nešto…

 7. Mr IKS kaže:

  Posle Pozorista,Zelene fontane,zgrade Jadran bioskopa,robne kuce Beogradjanke,

  Doma JNA,…..jos jedan "biser" u epicentru grada !? Dokle !?

 8. n.n kaže:

  U potpunosti se slazem sa predhodnim komentarom. Inace se to tako I radi u ostalim etropskim drzavama, jedino sto stanari imaju pravo prvo oni da nadju izvodjace , ali imaju odredjeni rok za to. Posle opstina nastupa a naplata je prinudna. Ja I dalje ne razumem stanare u centru grada koji misle da  opstina treba da sanira, renovira njihove zgrade. Po cemu bi oni trebali biti privilegovani. Puno objekata starih je nenastanjeno I napusteno, vlasnici cekaju bolju prodaju. Isto bi I njih primorala da srede svoje objekte ili da prodaju , odnosno grad sredi pa naplati od vlasnika. Ako vlasnik ne plati , kuca ide na licitaciju , opstina se naplati a ostalo ide vlasniku. Po mom saznanju ako kuca moja prokisnjava u nekom drugom delu grada, onda ga popravim sama. Samo stanari u centru grada misle da to nije njihova obaveza, zato je haustori neuredni prljavi oronuli. 

 9. panonis kaže:

  Moj prijatelj ima zgradu u "borovoj" ulici i kada je inspekcija nalozila da se sanira fasada, grad je platio 50%. Tako da ne snose sve troskove sanacije stanari!

 10. JimmyQ kaže:

  I nama na Prozivci treba srediti oluke, krov  i ulazna vrata, a lift je u kvaru svakih mesec dana..pa platimo! Da, ima nas više, ali ima i malo veće socijale nego u centru. A to što nas ima 50 u jednoj zgradi, a ne 10 kao u centru, znači da svako od nas ima puno manje kvadrata…Iam i veće sirotinje u gradu kojoj bi trebalo sanirati krovove i koji ne mogu skupo pordati svoju nekretninu!

 11. Neša kaže:

  Godinama Suboticu zovem Nova Atlantida jer polako ali sigurno propada i nestaje i to u svakom smislu!

 12. stormwatch kaže:

  Ja se dobro secam te zgrade iz vremena pre milosevica i posle….1988 i jos malo posle toga ta zgrada je pod komunistima totalno propala, ali je dok su tamo ziveli stari stanari imala sredjen ulaz koji nije mirisao na amonijak metrima unaokolo, kada je doslo to sto je doslo a sto se i dalje promovise kao jedino ispravno i pravedno sto nas je strefilo devedesetih ta zgrada je pocela da propada i to rapidno, neutralne mirise i cistu fasadu zamenila su razbijena stakla, opor miris mokrace i tone grafita, a novi stanari su vrsili po svojim stanovima bezbroj prekrajanja, prebusavanja i nadogradjivanja. Treba prvo gradjevinska inspekcija da proveri sta je sve uradjeno na toj zgradi, jer je godinu za godinom iz te zgrade non-stop dopirao zvuk maljeva, cekica i busilica, ko zna kakva su enterijerska "resenja" sa sobom doneli ti sto su se tamo doselili, prvo krenite od stanara, jer taj koji svoj ulaz ne zna da pocisti a i spratovi nisu bas nesto extra cisti, taj treba i da plati!

 13. Mister No kaže:

  @stormwach                                                                                                                          

  Kamo sreće da je zgrada spomenuta u članku jedina koja je osetila na svojoj koži ( fasadi ) devedesete.

 14. Praktikant kaže:

  Kod većine prethodnih komentatora u prvi plan izbija neverovatna količina osuđivanja, ogorčenosti, a čini mi se i ljubomore, što i oni ne žive u centru grada, već u nekim „Makhetešima“.

  Od tog „zloglasnog“ komunističkog oslobođenja, na današnji dan se navršava tačno 69 godina, što će reći da su neki od stanara, koje su kako kažete naselili ti komunisti, u toj zgradi proveli jedan lep životni vek. Sama zgrada stara je 102 godine, iz čega proizilazi da ti isti stanari žive u njoj tokom najvećeg dela njenog postojanja. Ako već pominjete da su komunisti izbacili prethodne vlasnike, nemojte da smetnete sa uma da su prvo srpski oslobodioci, nakon samo 7 godina od izgradnje zgrade, prvo počistili Mađarsku državnu kreditnu banku, pa su nakon dvadestetak godina njih počistili Hortijevci, pa su tek onda na kraju stigli ti partizanski „zlotvori“. Zlotvori koji su podelili stanove onima koji posle rata nisu imali krov nad glavom. A kada više nisu imali šta da dele, onda su gradili zgrade preko puta MEŠCA, čitave nove delove grada poput Radijalca, Teslinog naselja, Tokia, Prozivke. To su sve bili društveni stanovi koji su deljeni pojedincima, radnim organizacijama, omogućujući mladim ljudima da započnu život, što je u današnje vreme ovog nedorečenog sistema koji nije ni kapitalizam ni robovlasničko društvo, potpuno nezamislivo.

  I onda su se za vreme Miloševića svi ti stanovi prodati ljudima koji su u njima već godinama živeli, ostvarivali stanarsko pravo, plaćali poreze i doprinose – a ne samo stanovi u centru (pri tome, bolje su prošli oni koji su kupili državni stan u Tokiu, sa centralnim grejanjem, liftom, nego ovi što su pokupovali zgrade u već poluraspadnutom stanju, bez savremene infrastrukture, sa olucima i krovovima koji su već u trenutku kupovine bili u poluraspalom stanju). I nisu samo stanari u centru kupili stanove za „kikiriki“, već i svi ostali, a pri tome niko od njih nije nikako kriv zato što država nije našla (ili nije želela da nađe) način  da u hiperinflatorno vreme naplati stvarnu vrednost prodatih nekretnina. A nije isključeno ni da su neki naivniji stanari, koji nisu čekali da dođe inflacija, davali cele svoje životne ušteđevine ili se zaduživali, samo da bi svoje stanove otkupili na vreme, pribojavajući se neizvesnosti koja je kasnije došla.

  Pre nego što krenete da osuđujete, sagledajte sliku iz malo šireg plana i sa malo više ljudskosti.

 15. d kaže:

  Svako ko ima kucu zna da popravke mora platiti sam ,po cemu se gospoda iz centra razlikuju?

 16. stormwatch kaže:

  @Praktikant   Od vase  price samo ostaje smeh, setite se vi gospodine praktikant da je vecina stvari koja je uzeta od nekog u Subotici bila o JEVREJA – novci, kuce, zgrade, farme, zemlja, fabrike…. I to jednog dana i mora biti vraceno, komunisti su samo delili tudje, nista oni nisu napravili, a kao i sto gospodin d kaze – svako ko ima kucu placa popravke SAM, normalno je i da stanari EPICENTRA plate popravke sami!

 17. Dragstor OM kaže:

  Stormwatch je izgleda opet pobrkao loncice. Subotickim Jevrejima nije oduzeta samo imovina, oduzeti su im nazalost zivoti – oko 80% ih se nikada nije vratilo iz konclogora, u koje ih je neko drugi poslao, a ne komunjare.

  A Radijalac i Prozivku su verovatno sagradili Marsovci 😉

 18. freelancer kaže:

  Kao i ogromna većina drugih stvari tako i pitanje stanovanja i održavanja stanova i zgrada nije dobro SISTEMSKI uredjeno. Prva, a ujedno i najveća, greška je učinjena tzv. otkupom stanova pri čemu je svako "profitirao" u zavisnosti od mesta gde je stanovao. "Procena" vrednosti nekretnine, u zavisnosti od zone, radjena je ofrlje, jer je u to vreme (kao uostalom i danas) državni aparat bio alav i bile su neophodne pare! Tako su i KORISNICI stanova u extra zoni postali VLASNICI istih za mizeriju od para zahvaljujući hiperinflaciji i onom umobolniku Miloševiću. Na žalost, i kada su postali VLASNICI objekata, stanari su zadržali staru naviku da je "njihovo" samo ono iza ulaznih vrata stana, a zgrada kao celina (krov, fasada, instalacije, stepenište) je "ničije" ili "svačije" i da će se već "neko" (grad, opština, država) starati o tome… I šta sad? Pa gospodo stanari, izvolite PLATITI održavanje onoga čega ste VLASNICI! Opcija, da grad učestvuje u odredjenom iznosu je POKLON, zahvaljujući SREĆI što ste "kupili" stan u objektu od kulturnog značaja. A NISTE KUPILI, poklonjeno vam je, kao i svima ostalima.

  Živim u zemlji gde je ovo pitanje uredjeno do (skoro) savršenstva. Uz to, PORESKOM politikom je uredjeno ko gde MOŽE da živi. Može i ovde penzioner da živi u stanu XXL kvadrata u gradskoj extra zoni, ali se to PLAĆA! Da bi sebi priuštio tako nešto, mora imati "momačku" penziju. Živi se u skladu sa MOGUĆNOSTIMA. Jer, i održavanje KOŠTA. Teško da že mladi bračni par sa jednim ili dvoje sitne dece kupiti ili sagraditi luću od 300 kvm, na dva ili tri sprata, jer se za to plaća POREZ. Na stranu cena održavanja… Dakle SISTEM, normativno i zakonsko uredjenje države je TRULO pa se zato pojavljuju "problemi" ovakve vrste kako je navedeno u članku.

   

OSTAVITE KOMENTAR