Uskoro počinje world music festival – Etnofest

Etnofest, možda i jedini preživeli world music festival na našim prostorima, ponosno objavljuje program koji će se održavati ovaj put isključivo na Velikoj terasi na Paliću, od 21. do 23. juna. Iako jubilarni, deseti po redu, samo dve koncertne večeri koje organizujemo ovaj put.

 

– Koncerti umetnika iz Španije, Austrije, SAD, Poljske, Ukrajine i naravno Srbije, su nešto što ističemo u prvi plan, i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i uživaju u zaista lepim i kvalitetnim koncertima – najavljuju organizatori.

 

Deseti festival kultura sveta – Etnofest, pod ovim nazivom donosi nam šarolika muzička, fotografska i plesna iskustva umetnika iz Španije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Ukrajine, Mađarske i Srbije, koji će na sebi svojstven način prezentovati kako tradicionalne forme umetničkog izraza (npr. španski flamenko ili vokalno nasleđe Balkana), tako i poptuno nove, savremene muzičke forme koje su svoje mesto našle pod širokim kišobranom tzv. muzike sveta (world music).

 

Ove godine Etnofest se održava tokom tri dana, i samo dve koncertne večeri. Velika terasa kraj jezera Palić je mesto održavanja svih festivalskih događaja:

 

Petak, 21. jun 2013.

 

21:00 h HOTEL PALINDRONE – Austrija

 

Sastav koji nam donosi muziku Alpa, osveženu mnogim evropskim uticajima, pomalo džezom, ali i elementima klasične muzike. Od mazurke i polke, do nama manje poznatih bourree-a i chapelloise-a… Već osmu godinu za redom, austrijski kulturni forum iz Beograda podržava festival i omogućava  istraživanje na teritoriji zvanoj “austrijski world music”.

 

22:30h ORTHODOX CELTS – Srbija

 

Na festival donose keltski folk-rock, ali pravo sa beogradskih ulica. Još od 1992. godine oni utiru put irskoj muzici i kulturi na području čitave Istočne Evrope. I više od toga: oni su postali legendama ovog muzičkog pravca.

 

24:00h SZÖKŐS Orkestar – Srbija

 

Interpretira tradicionalnu mađarsku muziku iz Vojvodine, ali se svakako trude da joj udahnu jedan novi život. Pesme koje bi neke starije generacije prepoznale, sada su odevene u novo ruho. I komuniciraju sa generacijom mladih koja tek treba da uči o muzici predaka…

 

Subota, 22. jun 2013.

 

21:00 h SVETLANA SPAJIĆ & KITKA Ansambl – Srbija / SAD
Nakon njihovog prvog susreta na Severno-američkom kontinentu, po prvi put nastupaju u Srbiji. Svetlana Spajić sada već spada u red svakako najznačajnijih interpretatora tradicionalne vokalne muzike Srbije i drugih balkanskih zemalja, a Kitka ansambl čini hor dama koje su sarađivale sa mnogim umetnicima iz svih krajeva sveta.

 

22:30h ALBERTO LOPEZ y Grupo Flamenco – Španija

 

Dolaze pravo iz Andaluzije, i po prvi put u Srbiju. Alberto je izuzetno mlad gitarista, ali zasigurno jedan od onih koji će slavu i strast flamenka još dugo nositi i predstavljati širom sveta. I ne samo zato što je već odneo sve prve nagrade na najvećim flamenko samitima, već zato što poseduje poseban stil, senzibilitet i doslednost starih majstora. A mi smo ponosni na saradnju sa Institutom Servantes, koji nam iz godine u godinu omogućava da istražujemo muziku Baskije, Galicije, Katalonije, Andaluzije…

 

 

24:00h DAGADANA – Poljska / Ukrajina

 

Publici će se predstaviti sa materijalom snimljenim na njihova dva poslednja albuma. Muzika koju svira ovaj trio odiše savremenim pristupom, istovremenom upotrebom elektronike i gudačkih instrumenata, a u sebi nosi čak i elemente tradicionalne muzike zemalja iz kojih dolaze ovi umetnici.

 

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

 

Prateći program:
– Fotografska radionica: Tehnika “Mokri kolodijum”, 21 – 23. jun, Palić – pod majstorskom palicom Zalka Imrea i uz fotografsko tutorstvo Petendi Sabo Petera, iz Mađarske
– Flamenko radionica – 22. jun, Palić – Gitara – Alberto Lopez, Ples – Yolanda Osuna
– Prezentacija magazina “Etnoumlje” – 22. jun, Palić – i specijalnog izdanja magazina, publikacije „World music u Srbiji – prvih 30 godina”. Govore Marija Vitas, urednica i Oliver Đorđević u ime izdavača.KOMENTARI

 1. Ana kaže:

  Orthodox Celts konačno u Subotici!

 2. Lalalupsi kaže:

  Od koliko sati pocinje koncert?

 3. золика-zox kaže:

  pa trebali bi ga ukinuti zbog narkomana koji se oskupljaju. to je strasno gledati ih na svakim festivalima koji su bili po subotici i sire!

  dobro da nece biti ni na palicu.

 4. Dreamgirl kaže:

  Lalalupsi:

  Od koliko sati pocinje koncert?

   

  Dopunjena je satnica u tekstu… Hvala

 5. Etnofest kaže:

  Uz naravno izvinjenje za neobjavljenu informaciju o vremenu početka održavanja koncerata, i nadu da ćete imati razumevanja za ovaj propust, ovde navodimo vremena početka svakog pojedinačnog koncerta:

   

  PETAK    |    21. JUN 2013.
  21.00h HOTEL PALINDRONE – Austrija

  22.30h ORTHODOX CELTS – Srbija

  24.00h SZÖKŐS ORKESTAR – Srbija

   

  SUBOTA   |    22. JUN 2013.

  21.00h SVETLANA SPAJIĆ & KITKA Ansambl – Srbija / SAD

  22.30h ALBERTO LOPEZ y Grupo Flamenco – Španija

  24.00h DAGADANA – Poljska / Ukrajina

   

  Ujedno se i zahvaljujemo se na sugestijama. I slobodno, ako smatrate da svojim doprinosom možete da pomognete organizaciju ovog, mnogima dragog festivala, tu smo da saslušamo i porazgovaramo.

  I da, slobodno ponesite svoj piknik pribor, kariranu ćebad i dobro raspoloženje (a mi ćemo se potruditi da tamo bude nešto i da se pregrize i popije), travnjak oko Velike terase bi konačno mogao da zaživi duhom kao i svi lepo okošeni parkovi širom Evrope. 🙂

  Dobrodošli. 

OSTAVITE KOMENTAR