Uskoro poskupljenje struje?

Vlada Srbije usvojila je rešenje o određivanju javnog snabdevača električnom energijom i taj posao je poveren privrednom društvu “EPS Snabdevanje”, čiji je osnivač Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije„. Po Zakonu više cene nije bilo moguće odrediti sve dok se, između ostalog, ne odredi javni snabdevač.

 

Sada je javni snabdevač odabran pa mehanizam za povećanje cena može biti pokrenut.  Kako se kaže dalje u saopštenju, Vlada Srbije je odobrila i ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg intersa “EPS-u Snabdevanje”. Tom odlukom ispunjavaju se odredbe Zakona o energetici i zaključak Vlade Srbije od 16. novembra 2012. godine kojim se usvajaju polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, navodi se u saopštenju.

 

Time se ispunjavaju uslovi da “EPS Snabdevanje” podnese Agenciji za energetiku zahtev za dobijanje licence za snabdevanje i na taj način se nastavlja zakonska procedura da “EPS Snabdevanje” postane snabdevač svih kupaca električne energije koji se snabdevaju po regulisanim cenama.

 

Iako je poskupljenje struje najavljivano još početkom godine, odlagano je iz meseca u mesec i kilovati još uvek teku po istoj ceni. Nedavno su iz Agencije za energetiku Republike Srbije izjavili da iz “Elektroprivrede Srbije” još nije upućen zahtev za poskupljenje struje, a uz to, iz tog javnog preduzeća do AERS-a nije stigao ni zathev za dobijanje licence za javnog snabdevača, što je uslov da se pomenuti zahtev za poskupljenje uopšte uputi.

 

Međutim, kada će do rasta cena doći sada je teško reći. Imajući u vidu zakonske procedure, čak i da zahtev bude upućen sutra, trebaće najmanje mesec dana. S druge strane, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, malo je verovatno da će do skoka cena doći pre septembra. A možda ni tada, piše novosadski Dnevnik.

 

Osim što se ne zna kada bi struja mogla poskupeti, ne zna se ni koliko bi kilovat mogao biti koštati. Početkom godine, kada se najavljivalo da će struja biti skuplja, govorilo se o procentu od 10 do 12 posto, a ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno nije želela da precizira koliki bi procenat poskupljenja mogao biti, ukazavši na to da cenu određuje AERS na predlog EPS-a, odnosno preduzeća za javno snabdevanje unutar te kompanije. Ipak, ona je rekla da se cena električne energije određuje u odnosu na opravdane troškove te da bi se moglo očekivati da će u narednom periodu ona ići naviše.

 

Prema mišljenju Regionalne privredne komore Subotica, poskupljenje električne energije će biti uskoro, jer je kroz socijalne kartice utvrđen broj domaćinstava koja su podnela prijavu u EPS i koja će imati određene beneficije kod utroška električne energije. I ovim potezom su se stekli uslovi da dođe do poskupljenja. Iako očekujeu da poskupljenje bude primereno vremenu,  moramo biti spremni na ovu situaciju i u svojim kalkulacijama, predvideti povećanje cene koštanja svojih proizvoda, što vezano za naše tržište, ne znači da će se kroz prodajnu cenu moći nadoknaditi.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR