Uskoro tabla sa nazivom Subotice i na bunjevačkom jeziku

Bunjevački jezik je od juče zvanično u službenoj upotrebi u Subotici, jer su izmene Statuta grada stupile na snagu. Bunjevačka manjinska zajednica, koja broji 10 procenata stanovništva Subotice, iskoristila je zakonsku mogućnost da njihov jezik postane četvrti službeni u gradu na severu Srbije.

Bunjevci će mogućnost da se gradskim službama obrate na svom jeziku imati već naredne nedelje, kažu u lokalnoj samoupravi. Za prevođenje skupštinskih dokumenata i akata biće angažovani prevodioci.

“Prevodiće se ono što je bitno, ono što je važno za administraciju grada, nećemo ništa siliti, prosto ono što je potribno, što je važno i što je administrativno, da tako kažemo, od opšteg značaja”, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta u Srbiji.

Nazivi gradskih institucija i javnih preduzeća biće promenjeni brzo, kao i svi formulari i ispisi u vezi sa elektronskom komunikacijom i Internetom. Promene naziva ulica i tabli biće sprovođene postepeno.

Sava Stambolić iz Gradske uprave Subotice kaže da će ono što iziskuje veća materijalna sredstva ostaviti za sledeću godinu, to je ono što se tiče javnih natpisa i promena raznih tabli, za to imaju apsolutnu podršku Bunjevačkog nacionalnog saveta i njihovo maksimalno razumevanje da će biti jedan proces.

U Bunjevačkom nacionalnom savetu navode da imaju strpljenja za proces koji će potrajati, jer ističu da su čekali više od stotinu godina da im se priznaju prava koja su imali kao viševekovni starosedeoci u Subotici:

“Jedno veliko zadovoljstvo u smislu da smo se vratili, tamo gde smo kadgod bili. Naravno, u manjem obimu i nas je mnogo manje, ali eto prosto da se pokaže da se manjinska prava u Srbiji i zakon po kome je uveden ovaj jezik i koriste i poštuju”, istakla je predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta u Srbiji.

Na tablama na ulazu u grad uskoro će biti ispisan naziv grada na 4. službenom jeziku. Pisaće “Varoš Subatica”.


RTSKOMENTARI

 1. Nebojisha kaže:

  Ovo nema ni u Kustinim filmovima

 2. Djuka kaže:

  Koji su ovo debili, majko moja…

 3. Anonimni kaže:

  Au, pa kako se zove Subotica na bunjevačkom…?

 4. Uuaaaa Vučiću kaže:

  Ovo se trebalo predvideti. Ima sad takvu cifru za glupe table da nam uzmu od poreza da je to strašno. Ko da ti bunjevci ili hrvati ili mađari ne mogu razumeti kad jednostavno piše Subotica nego mora na milion jezika. Ko da u Subotici nemamo većih problema.

 5. Bunjevci i Srbi su braća kaže:

  Živili Bunjevci! Živili Srbi!

  Ovo je naša postojbina, kome se ne sviđa neka nađe sebi bolje. Eto im Rvatska, Madžarska, Germanija, Ostrija, Indija, Sirija, Pakistan…

 6. Theo kaže:

  A kako se na bunjevačkom kaže Subotica? Jel ima neko posebno pismo ili….?

 7. Croat kaže:

  Monti pajton nam nije ravan….

 8. Bunjevac bas kaže:

  Tu nije bilo Hrvata,pa ih je Tito izmislio da bi bilo Hrvsts sto blize po broju Srbima.Kome smeta bunjevacki jezik,zao mi je ,mi smo starosedeoci Subotice i ovih krajeva.Uz sluzbeni srpski,madarski,sasvim je normalno da je Bunjevacki u sluzbenoj upotrebi. Govorio se uvek srpski,madarski i bunjevacki,a hrvatski nikada.To je istina,kome ne prija,uvek ima jednu mogućnost.

 9. Ivan kaže:

  Lakrdija! Bunjevački jezik tj. ikavica nije književni jezik, niti može da bude. Ovo je sve politička igra ne bi li Hrvata u Srbiji bilo što manje.

 10. Nikio kaže:

  Placem

 11. zig zigi kaže:

  Hahahaha, koja komedija!

 12. Anonimni kaže:

  Ne ulazeci u temu proglasenja sluzbenog jezika,pitam se samo zasto menjati tablu kada se i na bunjevackom kaze Subotica?Posto na tabli ne pise” Grad Subotica ,niti “Szabatka Va*ros,”ne vidim zasto bi na bunjevackom dodavali pored Subotice i tu rec???

 13. Lgbt populacija kaže:

  Verovali ili ne, ali i Prekmurci su za vreme Austro-Ugarske monarhije bili popisivani isključivo kao Prekmurci. To je bila praksa Mađarske da se razbije i podeli slovensko stanovništvo i ojača mađarski element. Retko koji Slovenac može danas da razume Prekmurca, ali nema tog Save Stambolića ili nekog drugog dođoša koji bi im govorio da nisu Slovenci i da njihov jezik nije slovenački nego prekmurski. Bacite pogled na internetu kako pričaju i pišu Gradiščanski Hrvati u Austriji. Da isto autohton narod koji priča ikavicu i čije pismo Bunjevci mogu vrlo dobro razumeti. Nema šanse da bi im jedna Austrija govorila i plaćala ljude koji bi sa njima manipulisali da su samo Gradiščanci. Super je to što vidimo da današnja republika Srbija vodi neke imperijalne i kolonijalne politike koju su vodile bivše propale monarhije.

 14. Pera Prvi kaže:

  Nema mog komentara o posledičnom veoma skorom uvođenju nemačkog, “romskog” i arapskog jezika!? Ništa novo, vizionari su neprijatelji “ekselentnosti”.

 15. caru carevo kaže:

  Ja sam bio ubeđen da i do sada je bilo srpski, mađarski i bunjevački. Treći natpis na latinici na kojem je jeziku?

 16. Svima oduzeti Hrvatsko drzavljanstvo kaže:

  Delija

 17. Nebojisha kaže:

  Kad bi Rome u subotici mogli da navataju i prebroje, bilo bi ih vise nego bunjevaca. Da ne spominjem da nas kulturno uzdize bas jedan od njih, mozda bude i peti element. Jesam li to napisao uzdize? Ah greska….spusta, spusta, mada nema nize.

 18. Lgbt populacija kaže:

  Treba obavestiti i Mađare čiji SVM ih je prodao i podržao ovaj predlog da njihov jezik u Subotici ide tek na treće mesto. Jer po zakonu R.Srbije u opštinama sa više službenih jezika raspored istih ide azbučnim redom. Što će reći da će odjednom novoizmišljeni jezik bunjevački biti najvažniji u gradu odmah posle srpskog.
  Predlog Savi Stamboliću i ostalima: “Uvedite muslimanski jezik u upotrebu, ima ih više nego Bunjevaca po zadnjem popisu, a i prelaze cenzus od 15% u nekoliko opština pa nećete morati izmišljati priče o pozitivnoj diskriminacije u Srbiji koje naravno nigde nema, jer bi imali već odavno gej brakove.
  Sa poštovanjem!

 19. Bunjevacka imperija uzvraca udarac kaže:

  Smesno da smesnije ne moze biti. Vidi se da gradska skupstina je sprdacina. Umesto da svi poslanici lepo izadju u zakrpe rupe, jer ne postoji ulica u gradu koja nema rupe, oni se bave glupostima i trose nase pare za gluposti.
  Sta ce biti sledece? Bunjevacka republika? Bajic ce se kandidovati za predsednika UN a lokalni sns ce da ga podrzava i tako najzad staviti i gornji i donji tavankut na svetsku mapu, gde ce se izgraditi bunjevacki dubaj i svi ce biti odusevljeni, rusi, ameri, kinezi, englezi i nemci ce se gurati da uloze svoju valutu i zlato u bunjevacku imperiju i najzad svi bunjevci( samo njih 50, ostali bunjevci se stide ovih 50) ce moci do kraja vremena da zive u bogatstvu na racun ostalih. Hip hip hura!

 20. Coyote Vulgaris Carnivevorus kaže:

  … Državo, zašto dozvoljavaš sprdnju na svojoj teritoriji ?? … ćirilica i latinica i naziv grada i gotovo … kakve bre manjine ??? misliš li da Njujork piše i na kineskom, grčkom i irskom jeziku ??? Živim u Subotici 70g i nijednog “bunjevca” nisam čuo da Suboticu naziva “Varoš Subatica”. Koju to sprdnju dozvoljavaš državo ??

 21. Alemao kaže:

  Umesto da se dupliraju imena, trebalo bi pored u zagradu dodati skracenice jezika na kojima je napisano. A pre toga bi trebalo odrediti koja dva slova ce biti skracenica za bunjevacki 😀

 22. Petar G. kaže:

  Varoš Subatica ?
  Zar ne kažu Subaca ?
  Ne želim nikoga da uvredim, ali ja sam od Bunjevaca koji divane uvek slušao Subaca, nikad nisam čuo Subatica.

 23. Ferdo kaže:

  ovo je iz Osijeka

 24. doktorica groktalica kaže:

  Nemojte ni misliti da se ova komedija neće Srbiji obiti o glavu.

 25. Black Lady kaže:

  Verovatno će pisati Varoš. Koliko će gradski budžet da se otvori za prevodioca, prevođenje, nove table i ostalo?

 26. Gligorije kaže:

  Koji je najkraći bunjevački dijalog? Zna li to neko od vladajućih bunjevaca?

 27. Poliglota kaže:

  Kada smo bili deca izmisljali smo kojekakve reci, kao toboze govorimo na stranom jeziku. Ovi Bajicevi Bunjevci nisu daleko od toga. Steta sto sam penzioner i za mene to vise nema znacaja, inace bih u moj curriculum vitae uz znanje i poznavanje ponekih stranih jezika, dodao i vrlo tecno znanje bunjevackog jezika u Bajic – Ostojic varijanti.

 28. vodovodovodar kaže:

  “Bunjevci i Srbi su braća16. 05. 2021. u 08:20
  Živili Bunjevci! Živili Srbi!

  Ovo je naša postojbina, kome se ne sviđa neka nađe sebi bolje. Eto im Rvatska, Madžarska, Germanija, Ostrija, Indija, Sirija, Pakistan…”
  Ti srbine Katoličke vire meći sebe sa kim oćeš al nas koji smo bunjevački Rvati odaleg tirat neš, i to zapamti i iščitaj ovo do kraja. Ni jedan SS nas neće podučavat kako da divanimo. Ovo je moja zemlja i moji su tute od pamtivika i grobovi moji predaka, a ti ako ti ne valja nemoj nikud ić neg se nauči reda da netriba nikog tirat .

 29. laki kaže:

  Bunjevac sam, al’ mi dođe da se odjavim zbog ove Bajić-Ostojić fele majmuna. Svaki pravi Bunjevac se stidi ove ekipe političara-šupaka na čelu sa pomenutim tandemom.

 30. Bunjevac sad i uvik kaže:

  Bas mi je frsžago da placenih rvatski bozžtovi rade uzurbano.Mozete se samo isti,al’ jezik nas je usao u sluzbenu upotrebu. Nema vise smrada Kase i zutih bitangi da vas tetosi.Dosla malo pravda i za Bunjevce,ajde udrite po minusima.Zivili Bunjevci i Bunjevke,zivila nasa Srbija!!!

 31. pista kaže:

  Sada ste braca sa Srbima, za vreme Austro-Ugarske ste bili braca sa Madzarima, jedan deo vas je u novijoj istoriji uzelo madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo… ko ce vama virovati… Kako vitar duva, ha?

 32. Milovan kaže:

  E, ovo zaista nema ni kod Kusturice! Bunjevački govor odjednom postade jezik!!! Na osnovu čega?! Ljudska glupost nema granica!

 33. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  …Oni svi skupa predstavljaju jednu nakaznu društvenu grupaciju proizišlu iz srbijanskih političkih laboratorija.Budući da iza sve te komedije stoji srbijanska država oni će imati zajamčeni prostor da usmrđuju društvenu scenu,ali problem je u tome što su oni samo dio sveukupnog društva koje se raspada pa u budućnosti ne možemo očekivati da će ovakve pojave dovesti do veće kohezije srbijanskog društva,nego naprotiv,do daljnje dezintegracije zbog jednostavne činjenice da se gnojni čir mora probiti na površinu.

 34. Geza kaže:

  Najkraci vic na svetu
  Leze nana i baco u krevetu
  Pita nana bacu I
  Baco odgovara A

 35. prvo q'urac,ondak doktorat kaže:

  Zašto ste drugu Bajiću metnili 3 točke prija teksta.Očito je čovik tijo još štogod kast što mu niste dozvolili,a mi bi baš tili znat….

 36. ZIS kaže:

  Najviše se bune hrvati kolko vidim
  otac hrvatske nacije Ante starčević
  od oca Jakova i majke Milice –SRBI
  kojim jezikom govore i jedni i drugi pitam se

 37. Burazer kaže:

  Mi,Juzni Sloveni smo bas debili!

 38. Don kaže:

  Ovo će neko jednoga dana morati da plati, odnosno da bude upućen na izdržavanje zatvorske sankcije za sprdačinu pomoću koje se iz budžeta uzimaju pare.
  Platiće odgovorni tu “Varoš SubAtica” debelo.

  U Srbiji sve table bi morale biti samo na dva pisma, na srpskoj ćirilici, i preslovljeno na englesku latinicu, da bi stranci znali pročitati, i nijedan jezik ni pismo dodatno!

 39. Istvan kaže:

  Gadimi se srbija vise

 40. Mister No kaže:

  Sve smo dalje od EU.

 41. Rodjen Su kaže:

  @Istvane,gadis se i ti nama i ako ti se ne svidja ,paljba u Austrougarsku,pasos imas tako da…srecan ti putic!

 42. austrougarin kaže:

  Rodjen Su,odlično si rekao,idemo svi u Austrougarsku samo dok se podsetimo njezine karte

 43. Bunjevac sad i uvik kaže:

  Pista-Bunjevcima su Srbi uvik braca.Madsri su sada prvi put podrzali Bunjevce i hvala im na tome.Hrvsti su bili i ostali sluge svim režimima,skidali gace svim oslobodiocima,pa i Srbima.Bunjevci i Hrvati su dva sveta,dva mentaliteta.Za Bunjevce niko nikada nije rekao da su cinili zlocine.Zato sto su Bunjevci ljudi,ovakve gnjide ih na ovom sajtu vredaju No,mogu se slikati,Batan nam je jezik,idemo dalje u nove pobede!

 44. Anonimni kaže:

  @ Bunjevac sad i uvik
  Dokaz bratstva da pocnemo od kaponjske bitke, pa do I svetskog rata… pametnome dosta. Da ne naprajam vise…

 45. Mister No kaže:

  Pitanje izjašnjavanja,nek bude Bunjevac onaj ko hoće. Međutim,savezni parlament će poništiti bunjevački jezik kad bude postojala istinska żelja za ulazak u EU. Da li grešim ? Vreme će pokazati.

 46. Polit-analiticar kaže:

  @ Mister No

  Koji savezni parlament?
  Izazivanje sukoba sa svim mogucim susedima je upravo odbrana od stupanja u EU. Ne postoji politicka volja za clanstvom u Uniji i potreban je dobar izgovor. Mi bi hteli u EU, ali eto komsije nam ne daju. Hrvati zbog Bajicevih Bunjevaca, Rumuni zbog Vlaha, Bugari zbog svoje nac. manjine, Madjari jos nisu izvadili keca iz rukava, itd..Nemci imaju par pitanja oko sudbine Folksdojcera i njihove imovine, Slavomakedonci iz Vardarske Makedonije odbijaju da budu Juzni Srbi, Crnogorci ne zele da im se natura Srpstvo. Albanci su posebna prica i Kosovo je najdragocenij adut u rukama protivnika EU koji tesko da ce pustiti iz ruke makar ih i bombardovali. Ako protivnicima EU svi izgovori propadnu tu je uvek Kosovo kao univerzalni Dzoker koji uvek donosi dobitnu kombinaciju. Kada bi Srbija sutra postala deo Unije, bila bi to jedna neprepoznatljiva zemlja sa kojom se razni polit-hohstapleri, ratni kriminalci i ratni profiteri, ljudi koji zaziru od zakona i lovci u mutnom ne bi mogli identifikovati i prihvatiti kao vlastitu domovinu na koju bi bili ponosno i u njoj zeleli da zive.

 47. Bunjevac nas kaže:

  Politanalitucar-Da li si tako izanalizirso Hrvatsku,Madarsku,najcistije drzave u Evropi,da ne spominjemo razloge,pa da krenem dalje,sve zemlje Hitlerovi saveznici.Srbija nece u lV rajh!!!

 48. Bunjevac sad i uvik kaže:

  Pista-,Kakva smo mi braca sa Madarima,kada nismo mogli divaniti bunjevacki,a Srbi srpski?Dobijali od vojnika kundakom,takvi nam nikada nisu bili braca.Danas se malo promenilo,na srecu.

 49. posmatrač kaže:

  @prvo q’urac ondak doktorat – veoma zanimljiv nick.Bunjevci su postali dvojezični i dvopismeni narod.

 50. prvo q'urac ondak doktorat kaže:

  Čuo sam jedared niku glupaču iz Male Bosne,ne znam kako se zove,nika mlada plavuša što je iz ovog političkog kupleraja(mislim Nela) kako divani ljudima: ta tribate divanit bunjevački,zašto ne divanite bunjevački.I ona misli da čini dobro Bunjevcima.Eto do kaki tragikomični situacija je dovela politička nepismenost Bunjevaca.Opančari prave od nji budale.

 51. Polit-analiticar kaže:

  @ Bunjevac nas

  Sta se ti javljas? Da li te je pitao neko nesto? Kad odrasli razgovoraju, balavci ima da cute. Barem toliko su ti tvoji nana i baco mogli pruziti kucnog vaspitanja.

 52. Anonimni kaže:

  NARODNO POZORISTE
  NARODNO KAZALISTE
  NÉPSZINHÁZ
  PUCSKA BINA

 53. Pozajmljenica kaže:

  @ PUCSKA BINA

  Rec bina dolazi iz nemackog jezika (die) Bühne i znaci pozornica. Ako nemas svoje reci i izraze, pozajmis ih, ili ih ukredes od drugih.

 54. rax kaže:

  Vec prosli put sam pitala, ali odgovor dobila nisam. mozda sada ima nekog da mi kaze, da li bunjevci imaju svoje pismo (pravopis, gramatika itd). U slucaju da bunjevci to nemaju, a nisu ni manjina, jer nemaju maticnu drzavu, kako moze da bude bunjevacki jezik sluzbeni jezik sredine . deca koja pohadjaju bunjevacku skolu ili nekada fakultet na bunjevackom, kako ce da se opismene. nesto slicno postoji, to je retoromanski, ali su oni imali svoje pismo. ne znam zasto se ovako iskomplikovalo, mogao je bajic postati srbin-bunjevac, a kasnije po potrebi opet promeniti. podrzavam razlicitos, jer nas ona obogacuje, ali ima nesto, sto nema veze sa poreklom, jezikom, kulturom, vec iskljucivo sa losim potezom, koji jednog dana moze biti od velike stete za narod ili pojedinca.

 55. Bunjevac nas kaže:

  Polit-analiticar-Verovatno sam stariji od tebe,a ti nemocan da odgovoris na jednostavna pitanja.

 56. Bunjevac nas kaže:

  Rax-Ne razumes,Bunjevci su u ovom krajevima 350 godina,prve knjige pisane su na bunjevacki,bila je nastava na bunjevackom.To sto nas je cipavi Broz zabranio,pretvarao u Hrvate,ipak nas nije ubio,opet smo ostali i opstali!

 57. Polit - analiticar kaže:

  @ Bunjevac nas

  Pazi ti balavandera. Trazi odgovor na jednostavna pitanja. Da se nisu nana i baco skitali po birtijama i socijalnu pomoc trosili na vino i rakiju i umesto toga se brinuli o vaspitanju i obrazovanju svog deteta, ne bi ti danas morao okolo da trazis odgovore na jednostavna pitanja, nego bi bio u stanju sam da nadjes objasnjenje i odgovor. Naravno za takve odgovore je potrebno znanje etnologije, sociologije, istorije i naravno iznad svega – lingvistike. O tome u Srbiji pojma nemaju ni najeletniji politicari, pa se od tebe i tebi slicnih izdanaka drustvenog taloga ne moze nista bolje ni ocekivati. Ovo sada nije polit – analiza, ovo je socijalna analiza karaktera jednog tipicnog pseudo – Bunjevca. Za mene su takvi balavanderi otvorena knjiga i njeno citanje je deo moje profesije.

 58. Jednostavno pitanje pa odgovori kaže:

  rax – A kada ćeš ti, gospođo, da se opismeniš?

 59. Bunjevac nas kaže:

  Ti si needukova i pajac pun sebe.Pogledaj popise i videces Hrvata 0,Bunjevaca 84.000 ,to je odgovor na sva tvoja pitanja.Neznanje ne opravdava ljudsku glupost.Prihvatite sa argumentima da tu nije bilo Hrvata.To sto su im privilegje zinule guzicu,to je nesto drugo.Ko prica u Subotici hrvatski?Odgovor je jednostavan i lak.

 60. rax kaže:

  a sta se vi stalno jedite, pitam ja vas. ja sam ovde postavila jedno pitanje, na koje do sada odgovor niko nije dao, a ima toliko komentara. ja nisam nikog ni jednom recju vredjala, prosto ja volim da sam informisana, to je sve. ne verujem da cu za zivota, biti pismenija na srpskom, no sto sada jesam, jako se nadam da te je moj odgovor zadovoljio. madjari su duze od 350 godina ovde, pa se opet ne jede tako kao vi bunjevci. koji vam je antrag (antrag, cista bunjevacka, iz citanke od prije 350 godina)
  koliko vas srpski-bunjevaca ima, recite mi bar iz cega vasa dica uce u skoli.

 61. Mister No kaže:

  @ Polit analitićar
  Žilavi su to hoštapleri,malo ih je al su g……a,bujica ne može da ih spere. Jasno je ‘patriotama ‘ da približavanjem EU gube fotelje i manevarski prostor za muljanje ,zato sprečavaju integraciju na sve načine. Nabrojao Si osigurače za neulazak u EU ( Bunjevci,Vlasi ,Kosovo ). Ima rada na crno i u EU,ali mnogo manje nego kod nas.

 62. punisher kaže:

  dali moze neko da mi preporuci neki film, knjigu, pesmu, poeziju ili slicno st je na cistom bunjevackom? Al titlovano ako moze 😀

OSTAVITE KOMENTAR

33 + = 43