Usnuli Palić šezdeset i neke

Viktorija Vojnić Purčar, autor ovih fotografija, bila je fotograf i fotoreporter. Karijeru je počela u „Kulturno propagandnom centru“ a od 1960. godine, snimala je za foto novine. Na mestu današnjeg pasaža ispod Dafine, prema Korzou, bila je kovana ograda, a na njoj izlog u kom su se smenjivale fotografije aktuelnih događaja u gradu. Ako znamo da su u to vreme od lokalnih novina postojale samo Subotičke novine, u kojima su fotografije bile teško prepoznatljive, zbog kvaliteta papira, onda je jasno koliko su značajne i zanimljive bile FOTO NOVINE na Korzou.

 

Viktorija
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Nekada, na mestu današnje palićke Robne kuće (RODA)
SlikaKOMENTARI

 1. Grafičar kaže:

  Slike su divne, ja koji se možda nešto i razumem u snimke za mene crno-belo je ono pravo. U vremenu jednoumlja nije bila drugarica već GOSPOĐA VIKTORIJA. Nije bila nametljiva kao današnji fotoreporteri, radila je svoj posao i to jako kvalitetno što se da videti iz priloženog. Kako se ja sećam posle je radila – bila u radnim odnosu – u Zavodu za zaštitu spomenika. Snimala je klasično po mojem saznanju crno-beloj tehnici sama izrađivala slike u laboratoriji. Mislim na razvijanje – fiksiranje i nikada nije vršila retušu. Sada što vidimo o Paliću imam toga o Ludošu isto crno-belo ali su to snimci JANOŠA MUHI, bio je uvek novinar, kraće vreme i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista. Možda neko i zna, naposao je i knjigu Istorija SOMBORA. Čak su se poznavali ali Gospođa Viktorija nije snimala na našem drugom jezeru, već je samo klasificirala slike Muhija za Zavod.
  Ono što je objavljeno, u jednom prošlom vremenu to je već istorija grada, i ti negativi imaju svoju cenu i patinu. DGY

 2. djomla kaže:

  Nekada se kvalitetna fotografija mnogo više cenila nego danas iz prostog razloga što je njeno stvaranje trajalo mnogo duže nego sada. Tada je pored klika bilo potrebno i izraditi fotografiju i staviti je na papir, da je vidi određeni broj ljudi. Nije bilo piraterije pa se svaki komad tog papira donekle i cenio i čuvao. Posebnu draž je davala činjenica da ste u to vreme morali da pazite kako fotografišete jer ukoliko imate dobar kadar i sunce pod lošim uglom, fotografija može biti loša, a isti kadar se ne javlja dva puta. Danas ako uradite lošu fotografiju, imate photoshop u kom možete od najgore fotografije izraditi savršenu sliku. Danas dobar fotograf zna mnogo bolje sa računarom nego sa aparatom za fotografisanje.

  Slika

  Nekada je visoko zelenilo bilo prisutno uz samo jezero, a potez od Velike terase do jezera je bio bez cvetnih aranžmana sa dvoredima punim hlada i bez asfalta. Danas, ali i u buduće će se potez ispred Velike terase uređivati isključivo niskim rastinjem kako bi se otvorio prostor oko jezera. I jedno i drugi ima svoje prednosti i mane.

OSTAVITE KOMENTAR

21 + = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: