Uspeh studenata VTŠ na SCC 2021 takmičenju

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Subotice je partner na ISSES (Information Security Services Education in Serbia – ISSES) ERASMUS+ međunarodnom projektu https://isses.etf.bg.ac.rs/.  Kroz ovaj projekat na nekoliko visokoškolskih ustanova u Srbiji osmišljeni su novi studijski programi, akademski predmeti i osnovane su laboratorije zahvaljujući kojima će studenti sticati teorijska i praktična znanja iz oblasti informacione bezbednosti.

U okviru ovog projekta krajem marta održano je online SCC (Serbian Cybersecurity Challenge 2021 – link https://isses.etf.bg.ac.rs/events/serbian-cybersecurity-challenge-2021/ ) takmičenje na koje se prijavilo 93 studenta visokih škola i fakulteta iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Niša i Podgorice.

Studenti su preko Avatao platforme rešavali zadatke iz oblasti Etičkog hakovanja: Veb hakovanje,  Kripto hakovanje i Reverznog inženjeringa. U finale se plasiralo 52 studenta od kojih 13-ro čine studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici. Studenti VTŠ-a su po broju ostvarenih poena bili visoko rangirani.

Finale je planirano da se održi u septembru u Beogradu kada će se takmičenje odvijati u timovima. Subotički studenti će biti raspoređeni u 4 tima.

VTŠ Subotica je ovim projektom nabavila savremenu opremu i opremila laboratorije koje će se koristiti u nastavnom procesu na master strukovnim studijama iz informacionih tehnologija koje su trenutno u fazi akreditacije.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Jel ovo legalno ??

 2. legalno kaže:

  @croat zato se zove etičko hakovanje, da se uvide bezbednosni problemi i da se zna naći rešenje za njih.

 3. Tanka crvena linija kaže:

  Specijalista uzme odgovarajuci kalauz, udje u neciji stan i kad ga zateknu “u poslu” kaze ja sam samo proveravao sigurnost brave.
  Zena angazuje privatnog detektiva da ispita vernost svoga muza. Detektiv posalje super zgodnu zavodnicu da zavede muza. Ako muz zagrize mamac – onda je neveran i sledi razvod. Uzme neki lokalni novinarcic koji nema neku dobru temu za clanak, baci novcanik na trotoar i sakrije se sa kamerom. Sutra osvane clanak sa sve slikama i referisanjem koji sugradjani su posteni nalazaci a koji ne. Sve te rabote su akrobacija na tankoj zici izmedju legalnog i ilegalnog. Ako neki proizvodjac nesto proizvede i nije siguran u sigurnost svog proizvoda i uprkos tome ga plasira na trziste on cini krivicno delo. Isto kao i proizvodjac decjih igracaka koje mogu biti opasne po zivot i zdravlje deteta koje se tim proizvodom igra. Dodajmo tome i ideju fabrikanta oruzja. Fabrikant angazuje placenog ubicu, isplati mu honorar da proveri u praksi, da li njegov pistolj stvarno moze nekoga da ubije. U mnogim drzavama je nagovaranje i sugerisanje na izvrsenje krivicnog dela kaznjivo i snosi zakonske posledice. Manijak siluje zenu i na sudu se brani: Ja sam samo hteo da joj onako prakticno na primeru pokazem da nije dobro da ide nocu sama kroz mracne ulice.

OSTAVITE KOMENTAR