Uspešna saradnja preko IPA programa

IPA program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije predstavlja jedan od najuspešnijih prekograničnih programa koje Srbija sprovodi, sa oko 200 projekata vrednih više od 50 miliona evra, rečeno je na obeležavanju Dana evropske saradnje na Paliću.

Ovaj dan, koji se obeležava u još nekoliko gradova u Srbiji, na Paliću je obeležen simboličnom biciklijadom „Mađarsko–srpski tandem“, gde je biciklistički konvoj prešao put iz Morahaloma u Mađarskoj, preko novootvorene granice kod Ašothaloma i Bačkih Vinograda, do Palića u Srbiji, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program.

 

Kako je istakla pomoćnica direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Sandra Šimić, Srbija učestvuje u osam programa prekogranične saradnje, gde je od 2007. godine do danas sprovedeno ili je u fazi realizacije više od 500 projekata.

 

Ona je posebno naglasila da je IPA prekogranični program „Mađarska – Srbija“ jedan od najuspešnijih programa, sa oko 200 projekata, zahvaljujući kojima je otvoren novi granični prelaz između Bačkih Vinograda i Ašothaloma, izgrađen ili rekonstruisan niz biciklističkih staza u Vojvodini, a svoju saradnju kroz ovaj program imaju i Univerziteti u Novom Sadu i Segedinu.

 

„Interesovanje je veliko i veliki je uticaj tih projekata na našu teritoriju i teritoriju susedne zemlje. Trenutno se ova sedmogodišnja finansijska perspektiva Evropske unije završava i pišemo novi program za narednih sedam godina i pozivam sve zainteresovane da napravimo nove programe koji će još više pomoći da se unapredi život u pograničnim područjima“, rekla je Šimić.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić naglasio je simboliku činjenice da je ovaj dan obeležen biciklističkom trkom između dva pogranična mesta, Palića i Morahaloma, preko graničnog prelaza Bački Vinogradi koji je i otvoren zahvaljujući IPA programu prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.

 

„Time smo i simbolično pokazali našu rešenost i želju da tu saradnju, koja je prirodna, unapredimo, da poboljšavamo svakog dana komunikaciju, ubrzavamo mobilnost i da pošaljemo poruku da smo spremni da rešavamo probleme zajednički“, rekao je Dulić.

 

On je takođe ocenio je da je Subotica lider u Srbiji po pitanju uspešne realizacije prekograničnih projekata.

 

„To potvrđuje ne samo naša dobra komunikacija sa Segedinom i okolnim mestima u pograničnoj regiji, nego i govori o spremnosti i agilnosti naše lokalne administracije da odgovori vrlo strogim kriterijumima evropskih institucija. Glavna poruka današnjeg dana i jeste slogan ovog programa – dobri susedi stvaraju budućnost“, rekao je Dulić.

 

Skraćenica IPA podrazumeva instrumente pretpristupne pomoći, koji se kroz realizaciju zajedničkih projekata članica EU i Srbije sufinansiraju iz predpristupnih fondova Evropske unije.

 

RTVKOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Komšija se na komšiju naslanja.Nadam se da je ovo samo početak što se tiče saradnje dve zemlje i da jedna era koju nećemo pamtiti po cveću, gitarama, biciklističkim tandemima itd.polako postaje deo mračne prošlosti.                           – I see friends shaking hands, sazing “ How do zou do „, they are really saying.

OSTAVITE KOMENTAR