Ustavni sud pojedine odredbe Odluke o sahranjivanju u Subotici proglasio za nezakonite

Ustavni sud Srbije proglasio nezakonitim nekoliko stavova Odluke kojom je uređeno sahranjivanje u Subotici, a koja je pre nekoliko godina izazvala veliku buru nezadovoljstva privatnih pogrebnika u Subotici, koji su tvrdili da time javno preduzeće za sahranjivanje ima monopol.

Svojom odlukom, Ustavni sud je za nezakonit proglasio stav po kojem se pod “drugim radnjima” uz pojam sahranjivanja podrazumevaju “radnje vezane za prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje gde se porodica tokom unapred određenog vremena oprašta od pokojnika, organizacija pogrebne svečanosti, kao i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja”.

Takođe, nezakonitim su proglašeni pojedini stavovi koji se odnose na vršioca komunalne delatnosti, i to u delu po kojem poslove uređivanja i održavanja grobalja Grad može poveriti crkvi odnosno verskoj zajednici na osnovu podnetih zahteva, ali ne i stav po kojem je lokalno javno preduzeće zaduženo za održavanje grobalja i sahranjivanje, dok privatni pogrebnici mogu da se bave samo zbrinjavanjem i prevozom pokojnika.

Za takvu odluku sud nalazi opravdanje da je već poništio stav koji definiše “druge radnje koje se smatraju sahranjivanjem”.

“Iz ovoga proizlazi i da se članom 6. stav 1. Odluke, nakon utvrđivanja da odredbe člana 2. stav 2. Odluke nisu u saglasnosti sa zakonom, više suprotno zakonu ne uspostavlja monopolski položaj Javno komunalnog preduzeća, što je bio slučaj pre utvrđivanja nesaglasnosti sa zakonom člana 2. stav 2. Odluke, kojim je suprotno zakonu definisan pojam sahranjivanja”, navedeno je u Odluci suda.

Ovo je drugi put da se Ustavni sud Srbije bavi načinom na koji se uređuje sahranjivanje u Subotici.

Januara 2016. godine Ustavni sud Republike Srbije ocenio je kao nezakonitu Odluku o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, zbog toga što pojedine njene odredbe koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća nisu u saglasnosti sa zakonom.

Kako je navedeno u odluci suda, na osnovu podnete inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

“Ustavni sud ukazuje da, za razliku od prethodnog Zakona o komunalnim delatnostima, koji je predviđao da pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti javno komunalno preduzeće može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku – važeći Zakon ovu mogućnost ne poznaje. Komunalnu delatnost održavanja groblja, sahranjivanje ili kremiranje mogu obavljati isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51 odsto Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave”, navedeno je tada, između ostalog, u odluci suda.

Takođe je navedeno da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, skoro četiri godine nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Nakon ove odluke Ustavnog suda, Skupština grada pripremila je i usvojila novu odluku o sahranjivanju, nakon dvočasovne rasprave i četrnaest odbijenih amandmana, čije pojedine odredbe su sada proglašene nezakonitom,

Privatni pogrebnici su nakon toga pokrenuli prikupljanje potpisa za građansku inicijativu za izmenu pomenute odluke. Prikupljeno je više od 15.000 potpisa koji su predati Skupštini grada.

Skupština je nakon toga usvojila zaključak kojim je prihvaćena inicijativa. Međutim, umesto izmene odluke, zaključkom je naloženo nadležnima da u roku od 90 dana razmotre modalitete kako bi bila omogućena konkurencija u pogrebnoj delatnosti.

Tvrdnje pogrebnika potkrepila je i Komisija za zaštitu konkurencije, koja je u odgovoru privatnim pogrebnicima potvrdila da pojedine odredbe narušavaju načelo konkurencije.

 

RTVKOMENTARI

 1. hugo grocijus kaže:

  toliko natezanja da se isfavorizuje monopolista JKP Pogrebno, a preko njega i priliv mase novca u budget (ili drugde), i na kraju nista.

 2. Tikvicki kaže:

  TAKO IM I TREBA KAD SU LOPOVI, BUKVALNO U NAJTEŽIM TRENUTCIMA KAD ČOVEK NIJE SAM SVOJ PLAĆAŠ I ONO ŠTO NISI MORAO PLATITI, SVE NAJLOŠIJE O POGREBNOM SUBOTICA..

 3. Pajo kaže:

  Da li se ovo odnosi I na druga javna preduzeca koja svoju delatnos izdaju privatnicima odnosi?Je onda jos neka preduzeca u Subotici krse zakon I kradu od drzave!

 4. Opa bato kaže:

  I ja sam potpisao peticiju. Dobra je konkurencija. Radnici JKP sada liče na nešto i sahrana u njihovoj režiji više nije ogavna kao pre 10-15 godina …

  A što se tiče donošenja protivustavne odluke, doneta je dok je Jencika Maglai bio gradonačelnik. Kakav je pravnik takav je bio i gradonačelnik – obična NULA.

  Ni ovaj sadašnji gradonačelnik nije ništa bolji. Srećom za dva meseca će izbori pa će i njemu da vidimo leđa.
  Nadam se da u Subotici ima neko normalan i sposoban da vodi grad … (?)

 5. ... kaže:

  U Beogradu naplate i kremiranje i sanduk.. gde je tu zakon?? Miran san da nemaju! Pu!!!

 6. petka kaže:

  sada sledi obestecenje?

 7. --------------------------- kaže:

  @OPA BATO-nema brate bato tu nikoga redovnoga, veruj mi na reč i ovi što skaču , viču i bune se KAO NEŠTO protiv Labana ništa bolji nisu , možda su čak i gori. Nama tzreba gradonačelnik koji je rođeni Subotičanin i koji poznaje mentalitet ljudi. Ovi ostali nisu ništa posebno ne opozicija. Političari su nule najobičnije i nemaju trunke ljudskosti u sebi. Bog će im seme zatreti jer su zli i opaki..na muci se narodnoj bogate..

 8. Milan kaže:

  Pogledajte cenovnik JKP Pogrebno i sve će Vam biti jasno. Nedavno sam majku sahrani, cena grobnice sa 4 grobna mesta 184000 dinara!!!! Ista takva grobnica u Bajskom, popovski deo, 700 eura a može se kupiti i sa nadgrobnim spomenikom. Što bi rekli Topalovići:samo je smrt siguran posao!

 9. pista kaže:

  OPA BATO – sedi, jedan… ako nisi gledao prenos skupstine samo da te podsetim. Jene Maglai i Gradjanski Pokret podneo je sesnaest amandmana vezanih za problematiku, cak je upozoravao Skupstinu da postupaju protivustavno ali je aktuelna vecina sve bahato odbacila i glasala protiv amandmana. Prema tome dzaba ti kapmpanja protiv Jencike i pokreta.

 10. yu kaže:

  Ista takva grobnica u Bajskom, popovski deo, 700 eura a može se kupiti i sa nadgrobnim spomenikom.

  A ONI NISU POVLAŠĆENI’?
  KO IM JE TO OSTAVIO U AMANET?
  SIROTINJA TI POPOVI.

 11. fratar Tak kaže:

  A zasto dao 1600 evra za grobnicu bez spomenika umesto da kupis onu od 700 sa spomenikom! Sad razmisli o tome na koga licis kad se pogledas u ogledalo. Ia,ia,ia,ia,ia

 12. Ledenjak kaže:

  Nemoj da vam Toma dođe i objasni kako treba da se radi 🙂

 13. Anonimni kaže:

  JA NE MOGU ZAMISLITI PRIVATNE KOMUNALNE FIRME! TO SE ZA ODUVEK JE GROBJE BILO U VLASNIŠTVO POGREBNO! TO JE NJIHOVO ZEMLJIŠTE! AKO PRIVATNICI HOĆE DA SAHRANJULJU NEKA KUPUJU PLAC ZA SEBE I TAMO MOŽETE GAZDOVAT! ŠTA BI BILO DA JA ODEM NJEGOVU KUĆU ILI DVORIŠTE DA ZA POVEDAM KAKO DA RADI! BRALI STE NOVAC NJIHOVOM DVORIŠTU

OSTAVITE KOMENTAR