Uštede u budžetu za 2014.godinu neophodne

Prvi nacrt budžeta za 2014. godinu je izrađen i  u odnosu na ovu godinu je manji za 92 miliona dinara. Planirani gradski budžet za 2014.godinu iznosi 4,5 milijardi dinara, što je za 10 odsto manje u odnosu na ovogodišnji budžet koji je iznosio 5,42 milijarde, da bi jesenas rebalansom bio smanjen na 4,9 milijardi dinara. U službi za finansije objašnjavaju da predviđeni rashod iznosi 6 milijardi dinara i da treba da se realizuju ozbiljne mere štednje. Uštede su planirane kod materijalnih troškova, subvencija i kapitalnih investicija.

 

gradska kuca

– Ministarstvo finansija je poslalo uputstvo po kome masa plata za 2014. godinu ne može biti u većem obimu od 2013. godine. Ukupan iznos ne sme preći dva odsto. Obaveza lokalne samouprave je da subvencije umanji za 30 odsto i to znači da će biti  ozbiljnih problema prilikom donošenja budžeta, jer javna preduzeća  ne mogu da funkcionišu samostalno, objašnjavaju u odeljenju za finansije. 

 

 

– Shodno Zakonu o budžetskom sistemu lokalna samouprava je u obavezi da ispoštuje uputstvo Ministarstva finansija Republike Srbije prilikom izrade budžeta i isto su poslali korisnicima budžeta. Izmenama Zakona o porezu smanjeni su prihodi za 200 miliona dinara, a grad je ostao i bez prihoda od naknade za  korišcenje građevinskog zemljišta u visini od 200 miliona dinara. Umanjena su i sredstva od namenskog transfera republike i umesto 380 miliona, grad će dobiti  240 miliona dinara. Predviđene su uštede i u materijalnim troškovi – rekla je sekretar sekreterijata za finansije Dubravka Rodić.

 

Direktori javnih preduzeća koji dobijaju subvencije od grada nisu bili raspoloženi za priču.U telefonskom razgovoru nam je rečeno da se svi nadaju da će grad izdvojiti dovoljno novca za bezbedno fuknkcionisanje saobraćaja u gradu ili nastavak realizacije projekat “Regionalna deponija”. Očekuje se da do kraja godine predlog budžeta se nađe pred članovima Gradskog veća i onda bude upućen Skupštini grada na usvajanje.KOMENTARI

  1. roki kaže:

    Javna preduzeca bi mogla da funkcionisu bez problema, kad bi se otpustili politicki zaposlenici. Bilo bi sasvim dovoljno para za sve u gradu kad bi par stotina politickih gubavaca napustilo svoje nicim zasluzena radna mesta. Ne bi morali da nam zbog njih povecavaju porez na imovinu…Stoka jedna.

  2. roki kaže:

    A za onu Madjaricu( naravno usla preko politike na to mesto) sto je direktor regionalne deponije, sto prima platu 5-6 godina za nista i sto ima jedno 3 sekretarice koje u radno vreme citaju knjige i slusaju muziku, bolje bi joj bilo da trazi neki drugi posao, jer regionalne deponije sigurno nece biti u sledecih sto godina.

     

OSTAVITE KOMENTAR