Uštede u lokalnoj samoupravi

Gradski budžet za narednu godinu biće manji za pola milijarde dinara.

 

GradonacelnikRebalansom budžeta za 2013.godinu napravljene su uštede na rashodima za plate od 3,2 miliona dinara, troškova funkcionisanja lokalne samouprave 10,6 miliona dinara, dok racionalizacijom troškova funkcionisanja osnovnih škola planirane su uštede od 28 miliona, a srednjih škola 18,8 miliona dinara.

 

Uštede su ostvarene na polju subvencija i to za Javno komunalno preduzeće “Stadion” 3,5 miliona dinara, a za “Subotica-trans” 12 miliona dinara. Najznačajnije su uštede bile na polju javnih nabavki.

 

– Analizirajući realne potrebe grada u delu investicionih izdataka, a sa aspekta preuzetih obaveza korisnika budžeta na osnovu plana kapitalnih projekata, od nekih investicija se trenutno odustalo i njihova realizacija je pomerena za naredni budžetski period. Primer su izgradnja infrastrukture u komercijalnoj zoni Petra Drapšin, rekonstrukcija Zelene fontane, ekspropijacija zemljišta koje će biti pribavljeno naredne godine. – istako je gradonačelnik Modest Dulić.

 

On je dodao da su najznačajnije uštede ostvarene u procedurama javnih nabavki u okviru nabavke usluga izgradnje lokalnih puteva za oko 20 miliona dinara, rekonstrukciji fasade Muzičke škole za oko 8 miliona dinara, infrastrukturno opremanje zemljišta u komercijalnim zonama za oko 5 miliona dinara.

 

Sledeće godine biće sprovedena i racionalizacija lokalne samouprave.KOMENTARI

 1. CICIRINELLA kaže:

  Opet ovaj svira istu pesmu i misli da su svi građani ovce pa će progutati ovo njegovo brboćanje.

  "Rebalansom budžeta za 2013.godinu napravljene su uštede na rashodima za plate od 3,2 miliona"

  3,2 miliona ?  Aman čoveče nema uštede od 3,2 miliona već bezobraznih 180 miliona dinara većih troškova. Imao si 225 radnika a danas blizu 400. O čemu pričaš čoveče.

  Kako te više nije sramota?  Da imaš i malo ljudskog dostojanstva smanjio bi taj harem gde više nemaju gde da sednu.

 2. roki kaže:

  Sramota. Ustedeli 3.2 milinoa dinara a rupa u budzetu ce biti manja za 500 miliona dinara. Pa ko je tu lud?

  Pod hitno otpustiti barem 30 % neradnika po javnim preduzecima u Subotici, i postojecim radnicima smanjiti plate za 10-20%. Kome se to ne svidja, lepo neka na trzistu rada traze bolje placeni posao.

  Ajd da vidimo kako bi se ti strucnjaci snasli kod privatnika.

 3. roki kaže:

  Kako mogu da procene koliko se ustedelo na javnim nabavkama?

  Bas bi voleo da mi neko to kaze. Verovatno po principu koliko su ranije stavljali u dzepove po nekom poslu, znaju tu cifru, a sada posto nema para odlucili su da ne kradu toliko kao do sada.

  Smesni ste svi.

 4. djomla kaže:

  @roki

  Ušteda na janim nabavkama može da se ostvari.

  Naime, pri kreiranju budžeta za jednu godinu Direkcija predvidi koliko će sredstava utrošiti na pojedine projekte u gradu. Tako je primerea radi predvidela 28 miliona dinara za sanaciju fasade Muzičke škole. Izlicitirano je nešto manje od 18 miliona.

  Praktično predviđenih 10 miliona nije utrošeno, tj. ostala su u budžetu.

  Dešava se primera radi da se kao u slučaju Ženskog štranda predvide sredstva, a da nijedna ponuda ne ispunjava tu ili manju cifru. Tada se tender obara.  Za štrand je bilo predviđeno 36 miliona a bilo je ponuda i od 55.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: