Ustoličen novi biskup subotičke Rimokatoličke biskupije

U subotičkoj katedrali Sv. Terezije svečano je zaređen novi biskup Subotičke Rimokatoličke biskupije, monsinjor Slavko Večerin. Ceremoniju, koju je RTV uživo prenosio, predvodio je monsinjor Ladislav Nemet zrenjaninski biskup, predsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, uz asistenciju penzionisanog subotičkog biskupa monsinjora dr Janoša Penzeša i biskupa grkokatoličke eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu monsinjora dr Đure Džudžara.

Foto: RTV Pannon

Na svečanosti je pročitana papska bula – poruka papa Franje o zvaničnom imenovanju novog biskupa koji se svečano izjasnio o prihvatanju časne dužnosti.

U okviru ceremonije kao znak najdublje poniznosti prema Bogu, izabranik Slavko Večerin je legao licem prema zemlji uz posebne molitve, nakon čega su mu prisutni biskupi rukopolaganjem predali zaduženje.

Foto: RTV Pannon

Novi biskup je kao simbol primio sveti pomaz, knjigu jevanđelja, biskupski prsten, mitru i štap, i zauzeo biskupsku katedru.

Svečanom ustoličenju , uz mere bezbednosti protiv širenja pandemije, prisustvovalo je sveštenstvo, predstavnici crkvenih redova i države.

RTVKOMENTARI

 1. Zagrepčanin kaže:

  Dragom biskupu preuzvišenom gospodinu Slavku Večerinu želim blagoslovljen život i rad na novoj dužnosti na koju ga je postavio Papa!Neka ga Bog obdari dugotrajnim i plodonosnim životom.Pratit ćemo ga u molitvama.
  Axios!

 2. Pera kaže:

  Bog ne postoji, postoje samo ovce koje bleje verujući u bezbroj laži. Jedna od njih je tzv. Kovid.

 3. Franjevac Ante kaže:

  Lijepo je vidjeti da Rimokatolici štuju svoju povijest i i naslijedstvo. Subotica i njeni stanovnici su odvijeka bili vatikanski orijentirani. Bog blagoslovil novog biskupa Subotice i da ustraje na toj velikoj funkciji. Ante Grabar iz Sinja

OSTAVITE KOMENTAR