Usvojen rebalans budžeta Subotice – troškovi veći za 270 miliona

Skupština grada Subotice usvojila je danas rebalans gradskog budžeta za ovu godinu koji će, po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, iznositi više od šest milijardi dinara.

Gradska-kuca-Subotica

Rashodovna strana je, po njegovim rečima, realno povećana za 270 miliona dinara, a to se odnosi na obaveze lokalne samouprave nastale tokom godine po pitanju funkcionisanja javnih ustanova, kao i za udruživanje sredstava na realizaciji zajedničkih projekata sa višim nivoima vlasti.

Rebalansom je takođe stvorena mogućnost za zaduživanje grada kroz izdavanje municipalnih obveznica koje će biti namenjene za prikupljanje sredstava namenjenih za realizaciju infrastrukturnih projekata.

– Suština jeste da su to sve namenska sredstva. Realno je sada budžet grada blizu pet milijardi i 300 miliona dinara, a ostalo, preko 500 miliona dinara, su sredstva sa viših nivoa vlasti i negde oko 300 miliona dinara zaduživanje od municipalnih obveznica – rekao je Maglai.

Govoreći u prihodovnoj strani budžeta, Maglai je rekao da podbačaja ima u manjim stavkama, ali da se u dve najveće stavke – porezi na zarade i porezi na imovinu, prihodi konstantno povećavaju, ocenivši da to daje sigurnost i balans rashodovnoj strani budžeta.
– Zbog toga sam i ja kao gradonačelnik u situaciji da mogu da držim pod kontrolom kompletnu rashodovnu stranu budžeta. Očekujem da će ovi prihodi ići i dalje u pozitivnom pravcu i to je veoma dobro za ovaj grad jer su to izvorni prihodi grada, a nadam se da ćemo uspeti da povećamo i prihode od gazdovanja imovinom – rekao je Maglai.

Opoziciona Demokratska stranka nije podržala predlog rebalansa budžeta. Predsednik odborničke grupe DS Slavko Parać rekao je da planirana prihodovna strana, kao i ranije, nije realna.

– Mi mislimo da je i ovoga puta strana prihoda preoptimistična, jer ukoliko bi se ostvarili rashodi koji proističu iz tog uvećanog prihoda, u tom slučaju se budžet dovodi u opasnost da umesto planiranih 201 milion, deficit naraste na preko 300 miliona – rekao je Parać.

On je pozitivno ocenio stavke koje se odnose na socijalna davanja, ali i kritikovao zaduživanje grada od 600 miliona dinara za potrebe za koje smatra da nisu razvojne, odnosno one koji neće doneti nove prihode, već samo nove troškove.

– U tim dugovima će grcati Subotičani koji će to plaćati. Dakle, neinvetivna, nesposobna vlast zna samo da se zadužuje i da troši, a ne zna da donese prihode – ocenio je Parać.

Takođe se osvrnuo i na povećanje prihoda na osnovu poreza na zarade, rekavši da se oni ostvaruju u Privrednoj zoni, kod stranih investitora dovedenih u ranijim mandatima, a čiju realizaciju je, kako je rekao, kritikovala upravo današnja vlast.
Parać je takođe istakao stavku transfernih sredstava sa viših nivoa vlasti, rekavši da je Subotica u tom delu dobila deset puta više sredstava sa pokrajinskog, nego sa republičkog nivoa vlasti.

Osim rebalansa, na dnevnom redu današnje sednice nalazi se i niz tačaka koje se odnose na davanje saglasnosti na finansijske izveštaje javnih i komunalnih preduzeća, raspodelu njihove ostvarene dobiti ili pokriće gubitaka, kao i izmene programa poslovanja.

TANJUGKOMENTARI

  1. ..... kaže:

    Paraziti se goje. Grad propada sve vise.

  2. Megille kaže:

    Da stvarno se ‘goje ‘ a prihodi blindiranim vozilima svakog petka nose se za Beograd. Dobar je ovaj nakomendirani gradonačelnik ,ali tako je to kada dodvorice mađari su snjima u koaliciji…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 28 = 32

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: