Utvrđeni nazivi naselja na bunjevačkom jeziku

Na svečanoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta koja je održana juče u Plavoj sali Gradske kuće, utvrđena su imena naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku, a odlučeno je da se grad Subotica na bunjevačkom jeziku zove varoš Subatica.

Istakavši da se oseća ponosno i srećno, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić pozvala je sve Bunjevce da sa ponosom govore svojim jezikom. Ona je istakla da službena upotreba bunjevačkog jezika teče svojim tokom, kao i da su zamoljeni za razumevanje jer će neke stvari, poput izrade i zamena tabli, ići malo sporije s obzirom na okolnosti, ali da oni imaju razumevanja za to budući da su u proteklih nekoliko nedelja načinjeni veliki i značajni koraci za njihovu zajednicu.

Na prethodnoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta oformljena je komisija koja će intenzivno raditi na prevodima, a među prvim promenama su i nazivi naseljenih mesta koji su predstavljeni na jučerašnjoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

U ime gradonačelnika Stevana Bakića, sednici je prisustvovao njegov šef kabineta, Sava Stambolić koji je istakao da je konačno udaren i formalan pečat na suživot različitih naroda te da je to konačno postalo i faktičko stanje i da je sada dobilo svoj puni pravni izraz.

Nazivi prigradskih naselja koji su promenjeni u odnosu na srpski jeziku su: Bajmok –odnosno na bunjevačkom Bajmak, zatim Ljutovo – Mirgeš, Bački Vinogradi – Kraljov Brig,Donji Tavankut – Doljnji Tavankut i Grad Subotica koji se na bunjevačkom zove Varoš Subatica.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Bunjevac jedan kaže:

  Neka nam je sa sricom, konacno jezik u sluzbenoj upotrebi!

 2. Megatron kaže:

  Usracuse

 3. SD kaže:

  Za ovo je adekvatna izreka:”Da nije smešno, bilo bi tužno”.

 4. TIKVICKI kaže:

  KAD SU BUNJEVCI DIVAN ILI DA JE SUBOTICA???? TO NEKA MI NEKO NAPIŠE

 5. Anonimni kaže:

  Novokomponovani zaboravili ste na Nadjvinj!!! Toliko o strucnosti doticnih!

 6. SU kaže:

  Pa Mirges je na madjarskom “merges”, ljut ili Ljutovo. Nemam nista protiv ovoga ali ste ga zakomplikovali umesto da odkomplikujete… 😀

 7. Bunjevka sam kaže:

  Mirgeš, varoš – mađarske riči…hmmm, možda bunjevci vode poriklo i od Mađara? Triba provirit i to Komedija neviđena,

 8. Milos kaže:

  bunjevacki pricaju svi oni koji nisu u potpunosti savladali ni srpski ni hrvatski a ni madjarski jezik. Pa malo pricaju i ovo i ono i to se zove bunjevacki. Fakticki to je boranija jezik.

 9. prvo q'urac,ondak doktorat kaže:

  jeto prilike da se napravi još jedan doktorat iz bunjevačkog

 10. Bunjevac nas kaže:

  Milose-Ti si glup ili se praviš glup?Na primer,ko prica hrvatski u Subotici?Niko,tako sam i mislio.

 11. Anonimni kaže:

  NAŽALOST, NEKOM SU OVDE NOVCI I SLIKANJE ZA MEDIJE POPILI PAMET,
  AJDE I OVO MALO NARODA ŠTO JE OSTALO NA OVIM PROSTORIMA NEKA SE JOŠ IZDELI DA BI NAM INDENTITET POTPUNO NESTAO SA OVIH PROSTORA.KO JE KRIV ZA NIZAK NATALITET – MI SAMI. SLUĐENI SOPSTVENOM GLUPOŠĆU NEZNAMO VIŠE NI KO SMO NI ŠTA SMO. GLEDAJUĆI POPIS STAVNOVNIŠTVA U SUBOTICI OD PRE 100 GODINA PORODICE SU IMALLE PO 8 I VIŠE ČLANOVA A DANAS JEDVA 3. A PISALO JE U KRŠTENICI NE NACIJA NEGO VEROISPOVES, KAROLIK ILI..

 12. Notar kaže:

  Ja kao Bunjevac kazem da je ovo parodija!

 13. Amel kaže:

  Poceo sam da mrzim srbiju zbog ovakvih stvari

 14. Croat kaže:

  Sprdnja!

 15. O jeziku rode da ti pojem kaže:

  Nakupis gomilu Turskih, Madjarskih, Nemackih i ko zna kakvih sve stranih reci, izgovoris ih sto je moguce gluplje i nakaradnije i sve to onda nazoves “jezik”. Koliki mora biti neciji stepen retardiranosti da bi radio takve stvari? Kako su stvari krenule po danasnjoj Subotici i njenoj okolini, necu biti iznenadjen ako jednog dana i satrovacki postane takodje sluzbeni jezik, tim prije jer on ima svoja pravila, dikciju, sintaksu, koristi uglavnom vlastiti vokabular, nije tezak za ucenje i sto je najvaznije govore ga i njime se najcesce sluze najelitniji i najbogatiji Suboticani. Verujem da ima u Subotici veliku i sjajnu buducnost zajedno sa “bunjevackim” jer su i jedan i drugi, jezici one “visokoobrazovane elite” koja vlada Suboticom i ne poznaje niti priznaje ni najelementarnije norme ljudske civilizacije.

 16. Kuhar kaže:

  Alooooooooooo!!! DOLJNJI TAVANKUT??? a di je Gornji ??? kako će mo njega zvat??? Čekerija će bedne čekereja??? Smijaće te se Vi prcovi nijedni, a i Ti plavojko iz tavankuta prodala si gujcu za šaku novaca Katiki i ekipi posebno crvenom nosu..

 17. Northerner kaže:

  Kakvu je glupost napravila ova bulumenta naprednjačka. Ovo je strašno. Jurićemo vas govnjavim motkama. Stide se svi građani Subotice. Kakva varoš, kakav mirgeš, jeste normalni!?

 18. Eskim kaže:

  Do sada niste imali identitet ali ste ga sada zato izgubili! Varoš?!?! Suboca, to razumim, al da madžarate, to ne razumim!

 19. Antun kaže:

  Da , svečana sednica na kojoj je u ime Gradonacelnika prisutan šef kabineta.
  Pa nemoze šef kabineta zamenjivati Gradonacelnika niti predstavljati lokalnu samoupravu ni gradsku upravu.To moze zamenik gradonacelnika koji u Subotici postoji. Koja uvrrda i koje ponizenje za Nacionalni savet s i Bunjevce.A tek nacin prikupljana podataka o nazivima po principu meni je moj dida divanio.
  Nigde pisanog traga o ranijim bunjrvackim nazivima naselja

 20. Bunjevački Hrvat kaže:

  Samo nek vrate ti svi koji su tamo bili Hrvatske Domovnice jer su sad postali pravi mentoli,pričaju jedno,a kad im je trebalo pomoći onda su koristili Hrvatsku zajednicu. Treba da vas je sramota jedna velika.
  P.S
  Po snimku se vidi da baš nisu neki mladi tamo koji će imati da nastave to što ovi rade,samo vam je da operete pare samo pitanje čije pare.

 21. Mister No kaže:

  Instant nacije i jezici,Velja Nevolja ,daleko je sunce .

 22. Patriota kaže:

  Sramno. Ko nas jebe kad svima sve dozvoljavamo. Svešćemo se na skučenu varoš ili pod šljivu!

 23. Bunjevac sam i s tim se dicim kaže:

  Bunjevacki rvat
  Vas treba da je sramota kada ne znate dali ste Bunjevac ili Hrvat.Za jedan bedan dokument(domovnicu)koju non stop spominjete vi prodani Bunjevci kao da je Americko drzavljanstvo i brckanje nogu u tamo Vasoj lipoj izdali ste i prodali obraz,ponos i zadnjicu.Ne podrzavam ni ja kao pravi Bunjevac da se izmisljaju nazivi, bez da se dobro pre toga nije istrazilo i dokumentima dokazalo poreklo svakog naziva naselja,sela ili grada.Svaka cast na priznavanju i na podrsci svim ljudima dobrog srca koji znaju da je Bunjevac uvek bio i ostace uz svoju zemlju,svoje korene i svoje sugradjane.
  NEK SE ZNADE DA BUNJEVAC ZIVI

 24. Ona kaže:

  A da Bunjevac nauči ime grada? Nije normalno da kvarite nazive gradovima. Toliko.

 25. vodovodovodar kaže:

  @Bunjevac sam i s tim se dicim. ŠKIREEEEEEE!!!-Tiš divanit da Bunjevci nisu Rvati??? Pavelić dr. Ante je bijo najpoznatiji Bunjevački Rvat. I da znaš da je njegove ustaše stvorio Puniša Račić koji je u Beograckoj skupštini ubijo Hrvacke poslanike. Devetstotina dvajst i devete godine nasto je Ustaški pokret zbog svega. I još da znaš da su stara čeljad po salašima tanjir zvali pladanj i da Ti dočaram deranac da je IKAVICA MATER HRVACKOG JEZIKA al ne ta tvoja iskvarena , prodana i neartikulisana nego ona koju svit odvajkada divani ti prodana dušo, I nemoj se više Bunjevcom nikad zvati, Ti si Katolički Srbin a već sledeća generacija asimilacijom kojoj si podlego biće pravoslavna.

 26. Vlada kaže:

  #vodovodovodar

  Evo vam ljudi primera zatrovanog uma. Procitajte vise puta sta je napisao da shvatite koliko je iskrivljen. Tuga zapravo, sta drugo.

 27. Instalater kaže:

  @ Vlada
  Meni nikako nije jesno kako ti tvojim (ne)zatrovanim umom nesto bubnes, i ocekujes da shvatimo nesto sto nicim nisi objasnio, izveo neki logican zakljucak i bar necim potkrepio tvoje vlastito misljenje. Kao stojis sa kulturom dijaloga, sa izrazavanjem vlastitih misli u pisanoj formi? Tebi se ne svidja tekst komentara koji je napisao @ vodovodovodar. To je tvoj izbor, ali ako ti se nesto ne dopada onda izvoli i pokusaj da to nekako i obrazlozis. Mlatiti prstima po tastaturi bez prethodno ukljucenog mozga je nesto totalno besmisleno i kontraproduktivno.

 28. Black Lady kaže:

  Nakarada od jezika, sklepana od svega i svačega, koju niko van Subotice i ne razume ili zvuči smešno

 29. Anonimni kaže:

  YU
  Bunjevac sam i s tim se dicim
  POKOJNI PREČASNI BLAŠKO RAJIĆ JE REKAO: DOK JE BUNJEVACA BIĆE I VOLOVA. TOLIKO O ODRICANJU DA SU BUNJEVCI ETNIČKA GRUPA HRVATA.

 30. Bajmačanin kaže:

  Kad se već sprdate, ponešto treba i da znate. Na primer, da je pravilno, ne samo bunjevački, govoriti Bajmak, kao što su nekada stari govorili u ovim krajevima, a ne Bajmok. Naziv je nastao u vreme Turaka kada je tu bio turski vojni logor, koji se na turskom naziva “bajamak”, pa je po tome naselje dobilo ime Bajmak. A Subotica je bila i Subatica nekada i Sabatska, itd. i još oko 200 varijanti naziva.
  Vlada – u pravu si 100%, ali govoriti bolesnima u glavu prilično je uzaludno.

 31. Puniša Račić kaže:

  Puniša Račić je ubio Stipana a ranio mu brata Pavla Radića,a ustaše nije stvorio on nego hrvatski šovinisti na čelu sa pavelićem sa kojim se dičiš toliko,osudjen zasluženo,da je kojim slučajem bio Hrvat u Zagrebačkoj skupštini bio bi nagradjen ,ali mi smo toliko širokogrudi da dajemo ulice po hrvatskim separatistima tako da….bunjevcima srićno

 32. Bunjevac nas kaže:

  Patrioa-Zalostan i glup komentar.Bunjevci,zajedno sa Slovacima,Gorancima,Rusinima su uvek bili uz Srbiju i bice.Ti stajes na stranu Rvata,e,svaka ti čast bezmozgovicu!!!

 33. Vlad Tepes kaže:

  Kad procitate NOVE nazive, shvatite da mentali sklop bunjevaca je katastrofa.
  Moze li nize? OVO VI STVARO OZBILJNO MISLITE????

 34. Kumova slama kaže:

  Rec bajmak u turskom jeziku ne postoji. Postoji samo baymok i znaci dosadjivanje. Ako Bunjevci nemaju svoj naziv za taj toponim, neka koriste recimo Nemacki, koji glasi Nagelsdorf.

 35. Mister No kaže:

  – Kako se każe na bosanskom ,da li żelite Koka – Kolu ?
  – Oš Koku pi..da ti mat..na. 🙂

 36. Samo Kazem kaže:

  Cilj je vidim postignut. Vidi se po komentarima. A CILJ JE ZAVADI PA VLADAJ. Bogu hvala otisao sam daleko, ovde ljudi razmisljaju o tome gde ce na letovanje, zimovanje, koji ce auto kupiti naravno o frizideru se ne razmislja on je hvala Bogu uvek pun. A tamo da ne bi slusali creva kako krce da ne bi gledali decu kojima mnogi na zalost ne mogu priustiti normalno detinjstvo, gde se mora razmisljati o ogrevu o zimnici i sanjati letovanje je najlakse zamajavati narod sa tim ko koliko krvnih zrnaca ima od koje nacije. Opet su vas NAPREDNO presli.

 37. Bajmačanin kaže:

  Kumova slama – Ne bajmak ni baymok nego bajamak. Možda i baj-amak ili baja-mak. Novosadski list “Dani” iz 1926. o istraživanju porekla naziva Bajmok. U Bajmoku su Turci imali privremeni, takoreći “sezonski” vojni logor – od proleća do jeseni, dok bi se u zimu povlačili u Anadoliju da prezime. Zašto bi nemački Nagelsdorf bio “bunjevačkiji” od (turskog) Bajmaka? Muči vas malkice zloba, je li?

 38. Kumova slama kaže:

  @ Bajmacanin

  Sta kojekakvi beznacajni listovi iz 1926 pisu nije interesantno jer je pisano sa odredjenom tendencijom. (Srpske novine) O Turskom poreklu naziva ne treba fantazirati jer to jednostavno nije tacno. Da li ti znas koliko je udaljena Anadolija od Bajmoka? Mozes li mozda negde da se raspitas kakva je klima i kakve su zime u Anadoliji i kakva vojna logistika je potrebna da se jedna vojna formacija u 17 – 18 veku stavi u pokret (dva puta godisnje) prepesaci sa svim sto joj sleduje i formacijski pripada, nekih 2500 do 3000 kilometara. Jedan takav vojnicki pokret trupa bi i danas sa najsavremenijom tehnikom pretstavljao prilican strateski problem. Jedna polovina stanovnika (Madjari) su ga nazivali Bajmok, 1/4 stanovnistva Nagelsdorf (Nemci) a 1/4 stanovnika (Bunjevci) nisu imali svoj naziv nego su uglavnom koristili Madjarski naziv sa iskrivljenim izgovorom. To je cela prica o “starosedeocima” i njihovom “jeziku”

 39. Mister No kaže:

  @Samo Kazem
  Nemaš pojma koliko Si u pravu,druże. Još jedna uspešno sprovedena prevara,da sirotinja ne razmišlja o normalnom životu bez straha od sutra. Slatko se smeje neko. Puno uspeha u daljem radu !

 40. Serif kaže:

  Ova gospoda sto side tu su bili svi pre samo nekoliko godina clanovi Demokrackog Saveza Hrvata u Vojvodini i imaju Hrvacke pasoše!

 41. Pobeda kaže:

  Northerner-Pa ,Hrvati(bivsi Bunjevci)su vec Ljutovu dali naziv Mirges(na bunjevackom),kada nemaju na svom pa moraju krasti Tako da Mirges nije nov,kao ni Bsjmak.

 42. Nezavisan kaže:

  Bunjevac sam od rodjenja, sto ce reci vec 40 godina. Bunjevackim dijalektom smo se celo to vreme sluzili u kuci. Moji roditelji i u javnosti, nikom to nije bio problem i niko to nije gledao kao nesto veliko ili nakaradno. Dijalekt sredine koji dodaje cari Subotici kao gradu svih njenih gradjana. A ovo danas je jedna nevidjena sprdnja samih sa sobom. Bila bi me, kao Bunjevca velika sramota sedeti u istoj prostoriji sa ovim pajacima. Dva oka u glavi bi da posvadjaju zarad malo vlasti. A aktuelna vlast ce im omoguciti sve za saku glasova! E zato ovoj zemlji i ide tako kako joj ide! Nazalost!!!

 43. A šta ćemo sada kaže:

  JEZIK
  Goran Čvorović 24. 05. 2021.

  USTAVNI savet Francuske odbacio je ovih dana delove nacrta novog zakona u kome je između ostalog bilo predviđeno da mali Bretonci, Baski, Korzikanci ili Katalonci mogu da uče predmete u državnim školama na svom maternjem jeziku.

  Matematiku, geografiju, fiziku ili hemiju, na primer.

  Jedino jezik, još odranije, mogu da izučavaju, ali samo kao folklorno nasleđe i kulturološku stvar. Jednostavno objašnjenje Ustavnog saveta da ne dozvoli regionalne jezike u školstvu glasi da je u 2. članu francuskog Ustava eksplicitno naznačeno da je francuski zvanični jezik na celoj teritoriji ove države, tako ne može i ne sme biti jezičkih izuzetaka. I – tačka. Odluka je konačna.

  Oni koji govore oksitanski, provansalski, flamanski ili alzaški, moći će tako, kao i do sada, to da rade u svom privatnom okruženju, a u zvaničnoj državnoj školi da uče maternji samo kao dopunski jezik, i ništa više. Datume važnih istorijskih bitaka sricaće i dalje na francuskom, sve da ih je vodio i Korzikanac Napoleon, koji ovaj jezik i sam nije baš najbolje govorio.

  Za to vreme, Evropska unija ne prestaje da Srbiji deli lekcije o potrebi većeg poštovanja prava nacionalnih manjina, svih, pa i jezičkih. To su nam nametnuli i kao jedan od važnih uslova za prijem. Nedavno su nas, baš u Evropskom parlamentu, pohvalili zato što smo malim Bugarima koji žive u našoj zemlji zaokružili komplet udžbenika za potpuno osnovnoškolsko obrazovanje, ali nas i pokudili zbog toga što to još nismo učinili za sve predmete u srednjoj školi. Stići će uskoro i preostali udžbenici.

  Jer, lepo je kad dete ima pravo da se školuje na maternjem jeziku. Nije lepo samo kad vam o tome pridike drže oni kojima to u sopstvenoj zemlji smeta.

  Hoćete u Europu? Prema tome, JEBITE se sa vašim mađarskim, hrvatskim, bunjevačkim, albanskim, romskim i drugim jezicima!

 44. Babayaga kaže:

  @ A šta ćemo sada

  Srbija je jedan politicki projekat iz 19 veka. Projekat koji moze vrlo lako da nestane cim i nestane potreba za njime. Srbija nije ni nacionalna ni gradjanska drzava. Ona je bukvalno sklepana od raznih nacionalnih manjina koje niko nije nista pitao i koje su se jednog jutra probudile u nekakvoj bivsoj Turskoj provinciji medju palankama i kasabama. Francuska, Nemacka itd… su gradjanske drzave i svi stanovnici su gradjani sa jednakim pravima i obavezama. Imaju zajednicku istoriju i zajednicki standardni knjizevni jezik. Osim toga to su sve redom pravne drzave u kojim se zna tacno kakvo imaju drzavno uredjenje i politicko ustrojstvo i baziraju se na demokratskim i pravnim principima. Nasi ljudi u FR ili DE sa tamosnjim drzavljanstvom imaju svoje Balkansko i nacionalno poreklo ali u njihovim licnim ispravama jednostavno pise “Francuz” ili “Nemac” Njega niko nije naterao da bude tamosnji drzavljanin i on je to ucinio svesno i namerno. Svoje licne nacionalne i jezicke osobenosti moze slobodno da izrazava, ali ne i u okviru zvanicne drzavne politike. Ti ljudi sa drzavljanstvom i odredjenom naturalizacijom nisu nikakva nacionalna manjina. Nacionalne manjine su nesto sasvim drugo i njihova prava proizilaze iz medjunarodnih zakona o manjinama, jer te manjine nisu dobrovoljno i svojom voljom naseljene na teritoriji drugih drzava. Sto se samog srpskog jezika tice, njega govori i smatra materinjim jezikom jedva nesto vise od polovine stanovnistva Srbije. (zavisi kako se racuna) Vecina ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi ili da imaju Srpsko poreklo, danas zivi uglavnom u Turskoj. Tamo ih je oko 9 miliona, u samom Istambulu zivi oko 4 miliona. S obzirom na brojnost, Srbima je ustvari Turska maticna domovina, a na Balkanu su samo jedna od mnogobrojnih nacionalnih manjina.

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 54