Uzroci pada mađarske populacije u Srbiji

Razlozi za opadanje mađarske populacije u Srbiji su nizak natalitet, migracije i asimilacija – ocenio je povodom objavljenih zvaničnih rezultata poslednjeg popisa stanovništva sociolog Robert Badiš, predsednik Radionice za istraživanje nacionalnih manjina „Identitet“.

 
Po pisanju Mađar so-a, prema podacima iz popisa iz 2011. godine 3,53 odsto ukupnog stanovništva izjasnili su se kao Mađari, odnosno njih 253 899, dok je prema popisu iz 2002. godine u Srbiji živelo 293 299 Mađara, što znači da je za deceniju njihov broj opao za 39 400.

 

Prema mišljenju sociologa, opadanje mađarske populacije ponajpre je posledica niskog nataliteta.

 

– Godišnje je za 3000 manje rođenih nego umrlih. Istovremeno, iseljavanje je i dalje karakteristično za vojvođanske Mađare, godišnje ih oko 500 napusti domovinu, dok zbog asimilacije, odnosno promene nacionalnosti, može da se računa na godišnji gubitak od daljih 500 pojedinaca. Godišnje, dakle, broj vojvođanskih Mađara opada za 1,5 odsto, a to bi moglo da se promeni prvenstveno povećanjem spremnosti za rađanje dece – rekao je Badiš za Mađar so.

 

-Iz istraživanja među srednjoškolcima znamo da bi oni u proseku želeli 2,2 ili 2,3 deteta, što bi i bilo dovoljno za stagniranje populacije, ali je realnost takva da žene rađaju u proseku 1,3 deteta. Trebalo bi na neki način postići da se planirana deca rode. Rođenju deteta se sve više pristupa sa materijalnog aspekta, što nije preterano motivišuće. Mlade koji se odlučuju za roditeljstvo trebalo bi podržati merama socijalne politike – smatra čelnik Radionice za istraživanje nacionalnih manjina „Identitet“.

 

– Bilo bi važno da se ova tema detaljno i kompleksno istraži i ispita sa kojim se teškoćama mladi suočavaju prilikom zapošljavanja i odlučivanja o roditeljstvu. Bilo bi važno ukazati i na ambivalentan pristup prema temi, jer na nivou vrednosti su porodica i deca gotovo među najvažnijima, ali su sa druge strane u svakodnevnom životu oni koji se odlučuju za roditeljstvo često žrtve diskriminacije – dodao je sociolog.

 

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da svaki drugi mladi čovek razmišlja o zapošljavanju u inostranstvu, dok je za usporavanje ili zaustavljanje te tendencije neophodan privredni razvoj zemlje, odnosno nova radna mesta i materijalno i moralno vrednovanje znanja.

 

– A poznato je, istina nije istraživano i dokazano, da se u Srbiji do radnog mesta najlakše dolazi putem partijskih simpatija i veza. Od toga beže mladi – konstatovao je Badiš.

 

Sagovornik „Mađar so“-a zapazio je i da politika stipendiranja Nacionalnog saveta Mađara predstavlja dobro protivdejstvo odlasku inteligencije, ali samo u slučaju učesnika visokoškolskog obrazovanja. Prema njegovim rečima, do asimilovanja dolazi uglavnom preko obrazovnog sistema, i to prilikom upisivanja dece iz mađarskih ili mešovitih brakova u odeljenja sa srpskim nastavnim jezikom.

 

– Protivdejstvo je u održavanju obrazovanja na maternjem jeziku. A u slučaju kada se ne otvara mađarsko odeljenje, treba izvan škole organizovati nastavu maternjeg jezika – kazao je Badiš, navodeći da se Nacionalni savet Mađara i udruženja pedagoga trude da rešavaju i taj problem.

 

Robert Badiš je ocenio da prisutan trend opadanja populacije ima već i na srednjoročne staze teške posledice, budući da stanovništvo stari, ubrzano postaje dijaspora, a etničke granice se pomeraju. Ukazao je i da u nedostatku podmlatka u dogledno vreme može da nestane obrazovanje na maternjem jeziku, kulturna društva i ustanove, a stanovništvo će biti ostarelo. Naveo je da je prosečna starost pripadnika mađarske populacije u Vojvodini 44,97 godina, što je izuzetno visoko, i da u slučaju postepenog opadanja nataliteta postoji opasnost da vojvođanski Mađari ubuduće neće dosezati potreban nivo srazmernog učešća u ukupnoj populaciji koji je potreban za ostvarivanje prava u oblasti upotrebe jezika i da će to potisnuti službenu upotrebu mađarskog jezika.KOMENTARI

 1. kirdžijaš kaže:

  Na žalost,ništa od pridloženih mira socijalne politike neće prominit postojeće trendove jel su uzroci puno dublji i kad bi se stvarno tilo prionuti rišavanju ovi problema to bi zahtivalo političke promine za koje ne postoje elementarni priduslovi,barem kako sad stvari stoje.Isti problem muči i ostale nesrpske zajednice u Vojvodini.Pomicanje etnički granica je najtačnija definicija stanja.

 2. Sima kaže:

  Niste sposobni ni da organizujete nastavu mađarskog jezika za decu koja imaju srpski kao maternji u školi Jovan Mikić, razredi 5-8. Tako proste stvari nije u stanju da izgura Nacionalni savet Mađara a kuka kad se deca iz mešovitog braka upišu u srpska odeljenja. Onda ako žele da uče mađarski nema načina da se to organizuje. Vama treba samo čista situacija? Ne rizikujete i ne ulažete u ostale koji imaju interes da ipak uče i drugi jezik roditelja?
  O tome da osim jezika radite na tim časovima i o celokupnoj kulturi Mađara neću ni da govorim. Tu ste zapeli kao i sa nastavom ostalih stranih jezika. Malo pričaj, malo piši ali ne slučajno učiti i o nečemu više.

 3. Mila kaže:

  Natalitet u Vojvodini je u padu bez obzira na nacionalnu pripadnost. Smatram da govoriti o socijalnim merama koje bi podstakle jednu nacionalnu manjinu na radjanje dece potpuno neprimerena u jednoj mesovitoj sredini (i u bilo kojoj sredini ako nam je cilj podizanje nataliteta jedne nacije, a ne pomoc stanovnicima jedne zemlje u ostvarivanju sopstvenih planova). 

  S druge strane se slazem u potpunosti da su mere socijalne pomoci neophodne mladim ljudima, jer su oni jedna ugrozenih populacija u nasoj zemlji. 

  Takodje smatram da ne mozemo skakati od cinjenice da srednjoskolci zele 2,3 deteta i da u stvarnosti kasnije imaju 1,3 na zakljucak da njihovi planovi ne mogu da se ostvare. U srednjoj skoli ne planiramo dete, vec vise fantaziramo o njemu. 

  Mislim da je vazno raditi na ocuvanju madjarske kulture, tradicije i jezika u Vojvodini, ali ne na nacin koji je predstavljen u tekstu!

 4. gamabunta kaže:

  Iz istraživanja među srednjoškolcima znamo da bi oni u proseku želeli 2,2 ili 2,3 deteta, što bi i bilo dovoljno za stagniranje populacije, ali je realnost takva da žene rađaju u proseku 1,3 deteta.

  i dobro, šta je tu loše? oće svet biti lepše mesto ako mu natovarimo na grbaču još koju milijardu konzumenata?

 5. komentator komentara kaže:

  Realno svih nas je ovuda manje i manje,ko se snađe otićiće,i treba

 6. zekster kaže:

  koliko sam razumeo pada madjarima, mada mislim da pada i srbima, pa i ostalima, narocito posle 50-te godine

  ali ima leka apoteka 😛

   

 7. brat kaže:

  Simo, pa pricaj ti malo kuci sa svojim detetom madzarski, sto ga ti ne ucis?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 29 = 34

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: