Važno je negovanje svih različitosti, kaže Nebojša Stefanović

Jedan od četiri nacionalna prazniika Bunjevačke nacionalne manjine, Dan Dužijance, 15. avgust koji se uveko obeležava na Veliku Gospoinu nikada nije bio posećeniji. U prepunoj sali Velike Većnice juče je održana proslava kojoj je prisustvovao predsednik Skupštine Republike Srbije, mr Nebojša Stefanović, predstavnici pokrajinske vlasti, kao i gradonačelnik Subotice Modest Dulić. Stefanović je rekao da je važno negovanje svih različitosti što predstavlja bogatstvo jedne zemlje. Srbija ne pravi razlike među svojim građanima i prvi put sam pozvan na jedan od praznika Bunjevaca, objašnjava Stefanović. Nije prvi put u Subotici i voli da do dođe u grad na severu Bačke zbog ljudi koji ovde žive.

Po tradiciji, bandaš i bandašica su od ovogodišnjeg žita predali hleb predsedniku Bunjevačkog nacionalnog saveta, Branku Pokorniću koji je i domaćin manifestacije. Pokornić objašnjava da je dolazak predsednika Skupštine RS jasan znak da su priznati u zemlji i da je dosadašnja asimilacija iza njih.

Dužijanca označava kraj žetvenih svečanosti i obeležava se devet godina, od kada je Republika Srbija priznala Bunjevce kao nacionalnu zajednicu, odnosno kada je formiran Nacionalni savet. Među zvanicama bili su predstavnici nacionalnih saveta Mađara i Nemaca, a kao i ranijih godina svečanosti su prisustvovali i predstavnici pokrajinske vlade. Običaj se nekada izvodio u poljima, a danas je prerastao u jednu turističku atrakciju Subotice. Proslava je počela defileom okupljenih bunjevačkih institucija, pripadnika bunjevačke zajednice, koji su sa svojim gostima u tradicionalnim nošnjama i obeležjima prošetali od Bunjevačke matice do Gradske kuće. Nakon toga je položen venac ispred biste Blaška Rajića.

 KOMENTARI

 1. Perko91 kaže:

  Puna podrška za posetu Predsednika Narodne skupštine Subotici.

 2. Zoran kaže:

  Megatrend radikal!

 3. Dorozsmai Jòzsef kaže:

  Vazno je negovanje  svih razlicitosti!   pa onda gde su prestavnici ostalih nacija naslici centralno Mirko Bajitj i Blasko Gabritj  zadnji nije bas poznat kao tolerantna osoba prema  drugim nacijama 

  Ovde se vidi da konfiskacija  jednog obicaja je moguc bezobzira daje nekad bio praznik svih Suboticana

  sa postovanjem  J D    

 4. Ivica kaže:

  Znači sada imamo i dve Dužijance i dva etno festivala… Sve ovo polako prerasta u veliku sprdnju… treba da se malo okrenemo budućnosti i modernijim kulturnim sadržajima bez tolikog forsiranja ovih nacionalno orijentisanih….

 5. marijana kaže:

  Ivice, vama kadak više prijala ona prva kad vam toliko smeta ova.

  Ja bi rekla lipo i skromno, i hvala onima koji su bili. Nek se znade da bunjevac živi !

 6. vesna kaže:

  “Dužijanca označava kraj žetvenih svečanosti i obeležava se devet godina, od kada je Republika Srbija priznala Bunjevce kao nacionalnu zajednicu, odnosno kada je formiran Nacionalni savet “:-o,A ja učestvovala na dužijanci 1982,1983,1984,1985,1986…Kako da objasnim deci da ne lažem i da nije istina da se dužijanca obeležava samo 9 godina,ko je ovde LUD ? 😳

 7. Ivica kaže:

  marijana:

  Ivice, vama kadak više prijala ona prva kad vam toliko smeta ova.

   

  Ja bi rekla lipo i skromno, i hvala onima koji su bili. Nek se znade da bunjevac živi !

  Očigledno nisi razumela šta sam napisao…”Sprdnja” je kada imaš jednu manifestaciju, pa posle par dana ponovo istu tu, samo sa drugim organizatorima. Treba ukinuti ili jednu, ili drugu, ne mislim nasilno, već ujedinjenjem, jer ćemo baš ovako biti predmet podsmevanja od strane nekih objektivnih posmatrača. Naravno, svaka podela mi smeta!!!

 8. marijana kaže:

  15. avgusta je uvek bila dužijanca od kada ja za nju znam.

   

 9. stormwatch kaže:

  Angela Merkel je sama rekla da u Nemacku nisu dobrodosli oni koji ne znaju Nemacki jezik, i pri tom pohvalila Srbiju recima: “Ponosna sam sto vidim da multikulturalnost u Srbiji nije uspela!” 

  By stormwatch 

OSTAVITE KOMENTAR