Veće akcize na gorivo i alkoholna pića

Odluka o povećanju akciza na gorivo, alkoholna i druga pića stupila je 1.januara na snagu. Za sada nema bojazni da će već početkom godine doći do poskupljenja goriva.

benzinska-pumpa

Gorivo ne bi trebalo odmah da poskupi, s obzirom da su naftne kompanije najavile da neće automatski podići cene zbog kretanja cene nafte na svetskom tržištu, koja je na najnižem nivou u proteklih 10 godina.

Akciza za bezolovni benzin povećane su sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za gasna ulja sa 50 na 54 dinara.

Akcize na bezalkoholna pića su veće za 2%, a neće se više plaćati samo na jaka alkoholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza se plaća i na sve vrste piva, izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje. Izmenama Zakona o akcizama uvedene su akcize na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

pivo

Taj namet je, kako se navodi u obrazloženju, uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića. Akciza na rakije od voća, grožda ili vino su 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.KOMENTARI

  1. drugoja kaže:

    KOJE GLUPOSTI KAO ZBOG MLADIH DA MANJE PIJU .ILI DA VISE NAPUNE BUDZET .PA JEL I GORIVO PIJEMO PA ZATO POVECAVAJU AKCIZE .KOGA LAZETE BAJKE ZA MALU DECU.

  2. 9,81 kaže:

    Vučić će uskoro uvesti akcizu na gravitaciju.

  3. stormwatch kaže:

    Svasta, akcize za gorivo u toliko siromasnoj zemlji ne treba da budu vece od 10-15 Eurocenti a oni tuku skoro 50 centi.

OSTAVITE KOMENTAR