Večeras otvaranje Filmskog festivala

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će otvoriti u subotu, 14. jula u 21h na Letnjoj pozornici na Paliću, poznati francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar koji je, uz našeg čuvenog kompozitora Zorana Simjanovića, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“.

 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, i direktor Festivala evropskog filma Palić, za Festivalske novine govori sa čime se sve Palićki festival suočavao proteklih godina, mini jubileju – desetom Festivalu evropskog filma, dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, izboru za člana Evropske filmske akademije i planovima za sledeći jubilarni 20. festival.

 

Ova godina je protekla u znaku mnogih jubileja za Vas, a jedan od njih jeste 20 godina od prvog, probnog, Palićkog festivala 1992?

 

– Posle 20 godina jedno je sigurno, da su to bila teška vremena u kojima je bilo teško realizovati i manje zahtevne projekte nego što je međunarodni filmski festival. Trebalo je mnogo hrabrosti jer su dolazila teška vremena u kojima je trebalo preživeti, a festivali – ako nisu puko prikazivanje filmova – podrazumevaju nabavku filmova iz inostranstva, goste, adekvatan smeštaj, sredstva kojima će se omogućiti sve ono što su atributi jednog festivala. U maju 1992. našoj zemlji su uvedene sankcije čije su se posledice osećale godinama. Neću preterati ako kažem da se osećaju i danas. Nekoliko stvari je bilo presudno da smo opstali. Ogromni entuzijazam Mitra Lazovića, Blaža, Joške… moj, da pokažemo da se nešto može i kada je teško. Presudna je bila pomoć domaćih distributera, ali posle 20 godina treba reći da smo se na početku sudarali sa nerazumevanjima koja su nam i onako tešku situaciju jos više otežavala.

 

Ove godine slavimo i mali jubilej, deseto izdanje Evropskog filmskog festivala Palić?

 

– To je bila hrabra odluka. Bilo je mnogo nepoznanica. Pre svega, kako će to publika primiti. Kako se sa filmova iz svetske kinematografije fokusirati samo na evropski film. Raduje me što posle 10 godina možemo da kažemo da je „eksperiment uspeo i da je pacijent preživeo“. U zemlji koja je pre 10 godina bila, na neki način, izopštena iz Evropske zajednice, osnovan je festival koji prikazuje isključivo evropske filmove. Još jednom smo pokazali da je kod nas sve moguće.

 

Nedavno ste postali član Evropske akademije za film. Koliko je ovaj festival doprineo tome i kako će se to odraziti na njega u budućnosti?

 

– U poslu kojim se bavim nema mnogo prostora za nagrade ili kakva odličja. Ono što ti kao profesionalcu prija to su strukovna priznanja. Jedno od tih jeste i da sam izabran za člana Evropske akademije za film. To doživljavam kao još jednu mogućnost u promociji naše kinematografije i filma sa ovih prostora. Nema sumnje da je angažman na našem festivalu doprineo kada se odlučivalo o mom članstvu u ovu prestižnu evropsku filmsku asocijaciju.

 

Đ. Zelenović, Festivalske novine

 

Večeras na festivalu: Samo vetar i BarbaraKOMENTARI

  1. indijanac kaže:

    moze li mi neko reci do kojeg datuma traje festival
     

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: