Večeras „Pretpostavka pravde“ Malagurskog

Televizijska premijera dokumentarnog filma „Pretpostavka pravde“ u režiji Subotičanina Borisa Malagurskog i Ivane Rajović održaće se u okviru emisije Revolucija. 

Ovaj 40-minutni film bavi se tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona 2009. u Beogradu, i sudskim postupkom koji je vođen posle toga.

 

 Film koji postavlja nova pitanja, koji otvara zabranjena poglavlja, koji se mnogima „sa vrha“ neće svideti i koji možda više nikada nećete imati priliku da vidite! Ovim rečima mladi autor Boris Malagurski najavljuje svoj novi dokumentarac „Pretpostavka pravde“.

 

Emisija REVOLUCIJA prikazuje se večeras na Happy TV u 22,00 časova.

 

Nakon  filma, voditelj razgovara sa gostima u studiju, uključujući i svedoka čitavog događaja.

 

Mediji su te događaje predstavljali kao crno-belu priču, ali analizom optužnice, presude i drugih detalja došli smo do zaključka da nije sve onako kao što nam je predstavljeno – objašnjava Malagurski.

 

Autor značajnih dokumentaraca „Kosovo, možete li da zamislite“ i „Težina lanaca“, ni u ovom delu se ne libi da prstom pokaže na političare i njihovo ponašanje.

 

– „Pretpostavka pravde“ analizira ulogu političke i državne elite u Srbiji. Oni koji su izlazili pred medije i govorili da će „ubice biti najstrože kažnjene“ radili su to neodgovorno. Time su doprineli da se stvori pogrešna atmosfera u društvu, uspaljivali su mase zarad jeftinih političkih poena – kazao je Malagurski.

 

Snimljen na engleskom jeziku, sa srpskim titlovima, dokumentarac „Pretpostavka pravde“ sagledava situaciju iz ugla relevantnih sagovornika iz Tužilaštva, Apelacionog suda, Pravnog fakulteta, kao i iz ugla srpskih i francuskih novinara koji su pratili slučaj, analitičara… Snimanje filma motivisano je tragičnom smrću Brisa Tatona, ali i sudbinom Stefana Veličkovića, koji je uprkos alibiju osuđen na sedam godina zatvora.

 

– Toliko je nelogičnosti da me čudi kako do sada nije snimljena bar neka emisija – rekao je Malagurski .

 

Po njegovim rečima, svako nasilje treba osuditi, ali „presuda mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na željama“.

 

 

 

 KOMENTARI

 1. Jassy kaže:

  Još prošle nedelje smo upisali u kalendar da slučajno ne preskočimo emisiju, već smo spremni i čekamo.Srbijo osvesti se, da li je neko iz inostanstva došao da namerno napravi ovaj incident? Bravo Borise samo tako nastavi ,znam da si jedan od retkih danas ,ali daće Bog nećeš biti još dugo usamljen.

 2. gamabunta kaže:

  Jassy:

  .Srbijo osvesti se, da li je neko iz inostanstva došao da namerno napravi ovaj incident?

  jeste, došao taton da pogine kako bi naudio inače miroljubivim srpskim navijačima i poslao lošu sliku u svet. debilčino bezobrazna.

 3. bradati kaže:

  Jeste,ovaj dokumentarac je samo jedan u nizu onih koji govore kako su u Dubrovniku palili autogume da bi to prikazali svetu kao bombardovanje od strane JNA i onaj slučaj u Markalama u Sarajevu gde su Muslimani gađali svoje građane na pijaci ne bi li se prikazali kao žrtve nevinog Mladića i Karadžića….

 4. Lansky kaže:

  Na žalost, priča je bila tendenciozna. U studiu a i na filmu, niko nije bio od predstavnika druge strane. Napad na Tatona i ostale se sve vreme karakteriše kao incident i tuča. Kada neko nasrne na tebe i prebije te ili ti pobegneš, to nije tuča. Za tuču je potrebno dvoje.
  Ako je učinjena nepravda prilikom istrage i suđenja, trebalo se fokusirati samo na čvrste dokaze a ovako, sve zajedno, ta argumentacija gubi na snazi. Ključni svedok koji je doveden u studio nije video da je neko gurnuo Francuza ali nije video ni da NIJE gurnut.

 5. Bazooka Joe kaže:

  Bez prosvecenja nema razumnog i savesnog razmisljanja i ponasanja.
  Srbija, a sa njom i Vojvodina i Subotica, moralno retardira, balkanizuje se.
  Gotovo je! U roku od 5 godina, Srbija ce imati nezaposlenost na nivou Ugande.
  Oni srecnici, koji su napravili madjarske/hrvatske pasose ce da odu, ostaje sirotinja sa dinarcima. Da Srbuje do mile volje.

 6. pauk kaže:

  @ Bazooka Joe

  oni srecnici koji su napravili madjarske/hrvatske pasose ce da odu, ostaje sirotinja s dinarcima

   

  Slazem se. Etnicko ciscenje Vojvodine je u toku upravo s tim pasosima i to mi se ne dopada. A toliko se hvale s tim uzimite madjarsko drzavljanstvo i ocistite Vojvodinu

  Muka mi je.

  Doduse to nije tema ovog nslova. Mada bi dobro bilo da postoji i ta tema

 7. razum kaže:

  Od malađanog Borisa Malagurskog sam očekivao da pomogne u otrežnjenju i moralne retardacije našeg društva. A ono, potpuno suprotno, ostrašćen u svojim kvazi-teorijama…
  Pogotovo one paralele sa zločinima na Kosovu…
  Eh, Tatone, Tatone… šta ti je trebalo da dođeš u Srbiju?! Nije dovoljno ni što si platio najveću cenu – potrebno je da te dodatno dezavuišemo, da ti se ispovraćamo na grobu!
  Sramota me je…
   

 8. Ivan kaže:

  da, da, dosao Taton u Srbiju i hebo kevu navijacima. Nashoj deci.

  al’ zato je tu ovaj indijanac koji ce „da nam objasni“.

  Ovaj film je sramotan, nakon 5 minuta je jasno cemu treba da sluzi i ko ga je finansirao. Jednostrana propaganda nasilja, nista drugo. Medjutim, Boris ni ne kapira da je ovakvim prizemnim postupkom samo otezao polozaj osudjenih i ubedio javnost da su navijaci zaista ubice. 

 9. Nenad kaže:

  Boris Malagurski je sramota za Suboticu, nije mi jasni zašto se uporno promoviše taj desetorazredni klinac sa svojim idejama o životu i pravdi, svojim podrugljivim filmovima naručenim od strane onih koji su uništili Srbiju. Čovek koji je došao iz Kanade i verovatno ima i kanadsko državljanstvo a svima drži lekcije kako je bolje ostati u Srbiji. 

 10. Gdin Cinik kaže:

  Malagurski ne snima dokumentarce, već propagandne filmove. Realno, kroz 70-80% njegovih ostvarenja on drži naraciju u kojoj iznosi svoja lična mišljenja, za bar polovinu od kojih ni ne pokušava da da bilo kakav dokaz. Pored toga je previše često krajnje ciničan. Naravno, on na to ima puno pravo, ali to nije dokumentarni film.

 11. adkersu kaže:

  Boris Malagurski snima ono što mu je unosno. Ko se sa njegovim „delima“ slaže, neka mu je. Napaljeni kvaziintelektualac. Cinizam kod puka uvek pali. Rade Drainac  lepo reče onomad „…pučina je stoka grdna …“

OSTAVITE KOMENTAR