Večerašnjim koncertom “počeo” Dan zaljubljenih

Neko ga voli, neko ga mrzi. Strariji ga smatraju komercijalnim produktom razvijenog Zapada, dok je sve veći broj mladih koji ne znaju da je ovaj dan vezan za sv. Trifuna i Valentina. U nekim zemljama Evrope se on obeležava punih pet vekova, u nekim zemljama je čak i zabranjen. Kod nas je Dan zaljubljenih sve popularniji od 80-tih godina, a danas se može slobodno reći i da je premašio i 8. mart, kao i da je prerastao u pravu tradiciju.

 

Gotovo se svi parovi vesele ovom prazniku, spremaju se za međusobna darivanja i iznenađenja, dok ugostitelji pripremaju bogat program. Tu su naravno i brojna druga dešavanja poput koncerata, izložbi i sad već tradicionalnog Festivala ljubavi i vina.

 

Svakako je prvi događaj koji je obeležio ovaj dan, odnosno dane, Koncert povodom Dana zaljubljenih u Velikoj većnici Gradske kuće. Nastupili su Ženski omladinski hor pod upravom  Maćaša Murenjija sa tamburaškim orkestrom “Klasovi“ kojim rukovodi profesor Mira Temunović, grupa mladih neafirmisanih pevača, kao i specijalni gosti poput Dušana Svilara, Jellene i Bonke Georgieve, meco-soprana iz Bugarske.

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (1)

Organizatori mogu biti zadovoljni jer su građani, pogotovo mlađe generacije, pokazali veliko interesovanje za ovaj događaj, ali i zbog odličnog raspoloženja, kako publike, tako i izvođača. Producent koncerta je udruženje "Adađio".

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (18)

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (53)

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (66)

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (22)

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (60)

Koncert Velika vecina Dan zaljubljenih (41)

 

Više fotografija i detalja smo za Vas pripremili u povezanoj galeriji:

 https://www.gradsubotica.co.rs/galerije/koncert-povodom-dana-zaljubljenih/KOMENTARI

 1. balfasz kaže:

  ja se izvinjavam, lep koncert i sve to, ali

  DAN ZALJUBLJENIH je 14. februar!

  od 00:00:01 do 23:59:59

  ne počinje koncertima, i ne počinje 2 dana pre 14. februara, pošto je SAMO JEDAN DAN

 2. Ivica kaže:

  @balfasz

   

  Poenta je da je počela proslava tog "praznika", ne vidim zašto ste shvatili da je bukvalno 14. februar počeo 12. februara. Mislim da nema potrebe kvariti temu takvim komentarima.

 3. balfasz kaže:

  jednostavno zato, sto od nekih jednostavnih stvari ne volim kada se pravi neka manifestacija…

  proglasite je NEDELJOM zajubljenih i necu se buniti, ali DAN zaljubljenih je jedan odredjeni DAN, koji postujem, kao i sve ostale DANE necega u kalendaru…

  kao sto recimo badnje vece ne moze biti 22. decembar

 4. Ivica kaže:

  U potpunosti se slažem sa vama, ali isto tako morate biti svesni da se božićni koncert ne održava 25.12. ili 07.01, niti se novogodišnji koncert održava 01.01 itd, da ne nabrajam. Većina manifestacija se održava par dana pre ili posle samog datuma. Uostalom, sad se već dosta toga proširilo na celu nedelju jer je preraslo okvire jednog dana, što ste i sami napisali. Na Zapadu idu toliko daleko da im i ceo mesec prođe u znaku tog jednog dana, što je već preterivanje.

 5. zorandjala kaže:

  Ja cu ipak{neka se niko neljuti} slaviti svetog trifuna .uzorezivanje loze i dobro vino.

 6. Damjanić kaže:

  Ja ću da slavim krsnu slavu Svetog Valentina. Do sad sam slavio Noć veštica ali to nije baš bilo po srpskom običaju, neki su mi tako rekli. Neću da grešim dušu i skrnavim tradiciju.

 7. zorandjala kaže:

  Da nebi bilo zabune SVETI TRIFUN je pravoslavni svetac {pandan svetog vinca} slava vinogradara i vocara .SVETI VALENTIN je katolicki svetac koji se slavi kao dan zaljubljenih .Tako da SVETI VALENTIN ili ti dan zaljubljenih nema nikakve veze sa pravoslavnim vernicima.ALI MED SRBIMA JE UVEK BILO POTURICA>

 8. Nierika kaže:

  Pa i pravoslavni sveci su bili "novotarija" u nekom trenutku (tamo negde 11. veku, možda sam omašio za koji vek) kad su južni Sloveni bili još uvek mnogobošci velikim delom. Jelka ili Badnjak imaju veze sa rođenjem Mesije? Zečevi koji nose šarena jaja i "tucanje" tim jajima sa njegovim vaskrnućem? Dužijanca je bila "novotarija" pre 100 godina. Tako nastaju običaji – nešto se svidi narodu pa krene to da ponavlja… ništa tu nije novo… Sada stvari dolaze sa Zapada, ranije su sa Bliskog Istoka ili iz Grčke, nešto je sigurno nastalo i na ovim  prostorima pa se proširilo (recimo priče o vampirima), itd…

 9. zorandjala kaže:

  Nijerika dobro i poucno bi bilo da posetis neki cas veronauke nema tu nikakvih novotarija pitaj svog duhovnika{popa fratra} kako bi bilo da katolici na svetog Iliju Pravoslavnog idu u katedralu da bi ga proslavili.OVDE SE RADFI O TOME DA SE TERAJU PRAVOSLAVNI DA KLANJAJU KATOLICKOM SVECU sto je zabranjeno i u obrnutom slucaju da katolici klanjaju pravoslavnom svecu.ZATO POD HITNO kod duhovnika.

 10. Nierika kaže:

  Ko tebe tera da se klanjaš? Čime te tera? Oružjem? Preti ti otkazom? Prijavi ga odmah!

 11. sa severa kaže:

  Dobre fotke i očajni komentari na vest.   I da, dobre cure 🙂

 12. zorandjala kaže:

   

  Nierika:

  Ko tebe tera da se klanjaš? Čime te tera? Oružjem? Preti ti otkazom? Prijavi ga odmah!

   

   

  Ovde napišite odgovor…Tebe je Dostojevski imao u vidu kad je pisao jedno od svojih najvecih dela.{Ivice izvini bio sam isprovociran}

 13. Nierika kaže:

  Znam, ja sam mu predložio naslov, inspirisan tvojim komentarima.

 14. Nierika kaže:

  Još ovo govori čovek koji ne zna (ili ga mrzi) da uključi slova č,ć, đ itd., nego piše "želavom" latinicom i ne ume (ili ga mrzi) da izbriše "Ovde napišite odgovor…" – samo kad si mi ti bistar Zorane, sa tobom uvek komedija…

 15. Nierika kaže:

  *ćelavom

OSTAVITE KOMENTAR