Velika potražnja za stanovima za izdavanje

U Subotici vlada velika potražnja za stanovim za izdavanje, a najčešće se traže garsonjere i jednosobni stanovi, poručuju agenti za nekretnine. Stanovi za iznajmljivanje koji se objave u oglasima, gotovo isti dan budu i izdati. Razlog za veliku potražnju stanova za iznajmljivanje jeste početak nove akademske godine, odnosno veći priliv studenata iz okolnih mesta.

Darko Kolar mesecima je u potrazi za manjim stanom. Kako kaže, najveća prepreka u pronalaženju odgovarajućeg stana jesu visoke cene, koje često i nisu racionalne, ako se u obzir uzmu opremljenost i veličina stana.

Iz agencije za nekretnine navode da se za iznajmljivanje najčešće traže garsonjere ili jednosobni stanovi, a sve što se objavi u oglasima, gotovo isti dan bude izdato. Studenti koji u Suboticu dolaze zbog početka nove akademske godine, često se odlučuju da troškove za kiriju i režije podele sa jednim ili dva cimera.

U zavisnosti od lokacije i stepena uređenosti mesečna kirija za garsonjere kreće se u rasponu od 150 do 180e, dok je mesečna kirija za dvosobne stanove do 150 do 350 e.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Prema našim platama kirije su visoke, ali Subotica je mali grad i još je podnošljiva cena. U Novom Sadu i Beogradu gde je navala studenata i stranaca baš su skočile kirije. Jedva plata da pokrije kiriju i režije, a gde je ostalo.

 2. Deki kaže:

  Ko ima da plati toliko za kiriju . Bolje da ga kupi na kredit . Matematički je mnogo povoljnije

 3. X-MEN kaže:

  Deki *
  nije svako kreditno sposoban , nije zaposlen za stalno, ne sme da uđe u kredit ili radi na crno….
  Toranj*
  kirije su ok, ali treba uvesti da se plaća depozit u visini 2 depozita, 1 depozit jedva pokrije režije a akose nešto pokvari , ukrade , ne okreči, za to treba i drugi depozit

 4. Anonimni kaže:

  Radi te pa ce te imati i vece plate stalno se nesto zali te

 5. Vlada kaže:

  @x-men
  Kad izdajes mozes traziti koliko hoces depozit, tu nema prepreka. Problem je sto se komunalne usluge ne mogu preneti na zakupca. Ako ne plati njega vijaju, jer on je trosio, a ne vlasnik stana da bude duzan. Kad bi to bilo uvedeno kao laka i brza opcija, svi bi jako bili zainteresovani da se prijave i plate porez na izdavanje jer bi im to bila zastita.

 6. Ina kaže:

  Anonimni, radi te i žali te piše se zajedno. Piše se RADITE, ŽALITE ! Žali bože gde ti radiš, mnogo koristiti od tebe.

 7. X-MEN kaže:

  Vlada*
  Depozit je meni najbolja garancija, 2-3 depozita pa on ako hoće neka pobegne( stanar )

 8. Croat kaže:

  U nekim zemljama u kiriju su ukljucene i sve komunalije sa tim da ipak ima neki plafon . to je dobar sistem . Problem je to sto kod nas nit su vlasnici nit najemnici zasticeni vec ko koga zaj..e .

 9. Anonimni kaže:

  @ina ti samo ne moj da me ucis pravopisu jer pogledaj prvo svoju poiruku…
  gde ja radim to je moje bitno da zaradjujem dovoljno i nezalim se kako se ne ma za kiriju i otalo

 10. Ina kaže:

  @Anonimni, četiri greške u komentaru :
  1.ne moj, NEMOJ
  2.poiruka, PORUKA
  3.nežalim, NE ŽALIM
  4.ne ma, NEMA
  Morate još učiti za prolaznu ocenu.

 11. Anonimni kaže:

  Dali se
  zna Ko je Ana Dulić rođena 1943 godine

 12. Hajduk kaže:

  X-MEN po tvojim komentarima zaključujem da si stanodavac, kada ih već toliko braniš. Ja sam bio podstanar kod par stanodavaca i nemam baš lepa iskustva. Zato svima savetujem da prave ugovor kada iznajmljuju stan jer tako se zna šta su obaveze i prava obe strane. Stanodavčeva obaveza nije samo da uzima kiriju. Ako podstanari redovno izmiruju obaveze, domaćinski se odnose prema stanu i stvarima, onda to već nije dovoljno. Podrazumevaju se male popravke, popravka 20+ godina uređaja u slučaju kvara i slično, a to ne podrazumeva smanjenje iznosa kirije. I među stanodavcima i među podstanarima ima nas raznih, i zato je ugovor najbolje rešenje.

 13. X-MEN kaže:

  Hajduk
  Ja i pravim ugovor ali ima ljudi ( zakupaca) koje ne zanima ugovor, on pobegne, ako nigde ne radi, niko mu ne može naplatiti ako je napravio štetu….što se tiče popravki , prvi mesec sve što nije pokvareno pa se slučajno pokvari plaćam ja kao stanodavac, psole tih prdih 30 dana sve popravke plaća zakupac.Kad on da depozit u visini 2-3 kirije kao što se ta praksa već negde primenjuje u drugim gradovima, ako hoće neka pobegne.

 14. Anonimni kaže:

  Ova ina neki polupander izgleda lol 🙂

 15. Vlada kaže:

  @x-men
  Depozit je u slucaju da se nesto polomi, ne okreci, i sta si vec naveo. Ali postoje zakoni koji ti zabranjuju da nekoga izbacis iz stana zimi, kada su komunalni troskovi najveci, a to ti ni tri depozita mozda nece pokriti… Ne racunam na nasilje, znas sta mislim. Ipak mislim da bi bilo dobro da se komunalije prebacuju na zakupca. Mislim, ok, mozes u gradjansku parnicu ali znamo kako to ide. Ovako, nema brige.

OSTAVITE KOMENTAR