Velika potreba za komunalnom policijom

Zatvoren je konkurs za komunalne policajce; grad bi uposlio novih 12 komunalnih policajaca pored već 17 zaposlenih, tako da bi njihov ukupan broj bio 29. Komunalna policija je ove godine imala posla na pretek; većina građana ih je pozivala zbog pasa lutalica, nepropisno parkiranih vozila ili zbog nepropisnog držanja životinja. Na konkurs za 12 radnih mesta javilo se više od 60 osoba.

komunalna-policija

Sekretar Sekretarijata za inspekcijsko nadzorne poslove, Lajoš Kampel, je za „Mađar so“ izjavio da za 11 proteklih meseci ove godine, komunalna policija je intervenisala u 4996 slučajeva, dok su se građani u 3940 slučajeva obratili komunalnim policajcima sa različitim problemima. Najčešće, u 1100 slučajeva, se prijavljivalo nepropisno držanje životinja, a na drugom mestu prijavljenih slučajeva, 430 prijava, su nepropisna parkiranja. Građani su se najviše žalili na parkiranje po zelenim površinama, odnosno zato što im je neko stao pred ulaz. Građani su se u više od 200 slučajeva žalili na preglasnu muziku, ali su prijavljivali i lomljenje saobraćajnih znakova, paljenje vatre na javnim površinama i ilegalne deponije otpada.

Komunalna policija je 2011. godine svoj rad počela sa 20 komunalnih policajaca, dok danas na toj poziciji radi 17 komunalnih policajaca. U Subotici je moguće uposliti ukupno 29 komunalnih policajaca i zbog toga je i raspisan konkurs za njihov prijem. Naime na svakih 5.000 građana može se zaposliti jedan komunalni policajac. „Na konkurs je stiglo više od 60 prijava. Kandidati moraju imati završenu četvorogodišnju srednju školu, moraju imati 6 meseci staža u svojoj struci i moraju dokazati da im se radni odnos u nekom državnom organu nije prekinuo zbog neispunjavanja obaveza. Potencijalni komunalni radnici koje izaberemo na tih 12 radnih mesta će morati završiti sedmonedeljni stručni kurs, zatim položiti stručni ispit i tek nakon toga se mogu primiti u radni odnos“, objašnjava sekretar.

Komunalni policajci na osnovu svojih nadležnosti mogu izdati prekršajne naloge, mogu podneti prekršajne ili krivične prijave i mogu informisati druge organe da obave određeni posao ukoliko je taj posao van nadležnosti komunalne policije. „Ove godine je komunalna policija u 825 slučajeva naplatila novčanu kaznu. U taj broj uračunavaju se i kazne na licu mesta, koje se od kraja marta neće moći naplaćivati. Od tog datuma mogu se izdavati samo prekršajni nalozi; nalog se ne mora platiti u jednom iznosu, nego, ukoliko se plaćanje vrši u roku od 8 dana, plaća se samo 50 posto kazne. Prilikom izdavanja naloga za prekršaj, fizičko lice se može kazniti sa 2.500 dinara, dok ta kazna u slučaju pravnog lica iznosi 10.000 dinara. Sud fizičko lice može kazniti sa sumom najviše do 75.000 dinara, preduzetnika do 250.000 dinara, dok se pravno lice može suočiti sa najvišom kaznom od čak milion dinara.

„Cilj nam je da komunalna policija bude u većoj meri prisutna, i to ne samo u Subotici, nego i u Bajmoku, Čantaviru, Hajdukovu i Bačkim Vinogradima. Kao i na svaku drugu novinu i na komunalnu policiju su se građani morali navići, a i komunalna policija je morala da se navikne na svoj posao. Postoji velika potreba za komunalnom policijom, a njen rad bi bio još efikasniji ukoliko bi joj se povećale nadležnosti. Nedostatak nadležnosti predstavlja hendikep za naše ljude. Na primer komunalni policajac ne može privesti nikoga i iako ima stop-tablicu, nema pravo zaustaviti vozilo u pokretu. Naš posao jeste da što brže stignemo na lice mesta i ukoliko se ispostavi da se radi o slučajevima koji nisu u našoj nadležnosti, da što pre obavestimo nadležne organe“, kaže sekretar.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. Putin kaže:

  Napred komunlna policijo, potrebni ste u prigradskim naseljima.
   

 2. JAPAJA kaže:

  Da da potrebni su. Dve godine prijavljujemo nedozvoljeno parkiranje u Blaška Rajića u prolazu ka Bloku 12 ali ne zarezuju nas ni za suvu šljivu. Dnevno tuda prođu vozikajući se bar dvadesetak puta a od njihove intervencije ni traga ni glasa. Da su svaki dan kaznili samo po jednog prekršioca kaznom u budžetu nebi trebalo predvideti ni jedan jedini dinar za njihovo finansiranje.

  Pitanje za gradonačelnika. Gradom kruži priča jednog sugrađanina koji je vodao svog psa oko stadiona Spartaka da je "uhvatio" komunalaca i komunalku  u "popravljanju nataliteta u Srbijii" pa me interesuje da li je to istina i ako jeste da li su dobili bonus.

 3. dejan01234@gmail.com kaže:

  volim nasu zemlju 🙁 ! zeleo bih da RADIM i da ostajem u srbiji jel tu sam rodjen tu su mi svi ! prosle godine sam se razpitivao za ovaj posao kod komunalne policeije . zelo sam da se konkurisem za svaku cenu ! znao sam da mi treba vozacka dozvola i 4 stepen , ostali uslovi su mi bili izpunjeni ! otisao sam auto skolu da pitam koliko kosta b kategorija, saopstili su da to kosta 80,000 din dok polozim a od nekih sam cuo da cu najmanje 3 puta izaci na izpit jel ce uvek da me obore u vozni ,bez obzira sto sma test uradio 100% , svaki izlazak na polaganje za voznju kosta 50 eura , to je 80,000 plus 150e , Morao sma i da odem u moju bivsu srednju skolu da pitam za 4 stepen ! to kosta oko 70,000 din sa time da moram da polozin izpite u 1.2.3 godinu predmete koje onda nisma imao a sada ih ima ! i jos da polozim kompletnu 4 godinu , profesorica me utesila da je neki pre mene najbrze polozio 4 stepen za 17 meseci ,a ima ko to resava vec resava 10 godina, bilo bi lepo oa vo svako procita pre svega nas gradonacelnik !

 4. dejan01234@gmail.com kaže:

    zaobarvio sam  da  kazem da   madjaski pasos kosta   60   eura  a da se zaposlim   kod  komunalaca  ( b katagorija ,4 stepen skole )  to bi kostalo  skoro 2000 eura

 5. S&S kaže:

  za Dejana

  Rodjen si za komunalnu policiju. Verovatno bi bio najpismeniji medju njima.

 6. dejan01234@gmail.com kaže:

   

  S&S:

  za Dejana

  Rodjen si za komunalnu policiju. Verovatno bi bio najpismeniji medju njima.

   

   

  Ovde napišite odgovor… ne radi  se  o  rukopisu  , nadam se da  ovde  i oni ljudi mogu da  ostave komentar  koji ne  pisi  na  svom maternjem  jeziku ,   .

OSTAVITE KOMENTAR