Veliko interesovanje za učenje nemačkog jezika

Oko 300 Subotičanina se prijavilo da uči besplatno nemački jezik, kažu u Nemačkom narodnom savezu.

nemacki jezikDo sada nikada nije bilo ovakvo interesovanje građana, objašnjava predsednik NNS Rudolf Vajs. Na besplatno učenje nemačkog jezika imaju pravo svi građani bez obzira na poreklo, veru i nacionalnu pripadnost.

 

Vajs objašnjava da su različiti razlozi za veoma veliki broj zainteresovanih građana da uče nemački jezik što u Subotici ima mnogo investitora iz Nemačke i Austrije, a i veliki broj Subotičana imam hrvatske ili mađarske pasoše, pa koriste priliku da odu u zemlje EU za boljim životom.

 

– U proteklom periodu se mnogo se radilo na promociji nemačke kulture i običaja, a posebna pažnja se davala na obrazovanju. Imamo obdanište na nemačkom, u osnovnim školama bilingvalnu nastavu u osnovnim škola na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom. Gimnazija Svetozar Marković kao i Kostolanji Dežo imaju odlične programe, pa će deca moći ukoliko žele tamo da nastave školovanje – rekao je predsednik NNS Rudolf Vajs.KOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Do sada nikad nije bilo ovakvo interesovanje gradjana… I to je tacno. Posebno interesovanje nije bilo jer se ucenje nemackog jezika nekada  u Subotici podrazumevalo samo po sebi. Do 60-tih godina jedva da je bilo u Subotickim skolama sveukupno 2-3 odeljenja gde se je ucio neki drugi jezik, recimo engleski, a ne nemacki. Govoriti Srpskohrvatski, Madjarski i Nemacki je nekada u Subotici bilo prirodno stanje duha. i to ne samo kog akademski obrazovanih gradjana nego i kod zanatlija i trgovaca.

 2. pauk kaže:

  Sto se vise jezika govori tim bolje.

 3. putnik kaže:

  Nazalost ne uce to ljudi da bi se kulturno uzdizali, vec da bi bezali u Nemacku trbuhom za kruhom. Cinjenicno stanje. Steta ali surova realnost je to.

  p.s. vise nego ista bi voleo trojezicnu suboticu sa takvim poslovnim ambijentom. ali bilo nekada ponoviti se nece. ko gazi preko svoje istorije taj ni buducnost nece imati.

 4. adkersu kaže:

  Nažalost, danas se nemački uči zbog "trbuhom za kruhom" ali je činjenica da se nekada podrazumevalo da je u Subotici, što je i Kertvaroš u svom komentaru napisao, to bilo normalno, da ga citiram …"prirodno stanje duha"… Sto pluseva za njegov komentar.

 5. Klempur kaže:

  Može li neko dati dodatne informacije? 

  Ima li mesta za naknadni upis? Kada i gde se održavaju časovi? Koliko vremenski traje kurs i koja je nedeljna/mesečna dinamika (broj časova)? 

 6. Bunjevac kaže:

  Ucio sam Madjarski i Engleski, sad cu morati i Nemacki jer je Nemacka postala velesila, pa onda pocinjemo sa  Ruskim i oni su tu. Arapi isto ulazu treba i taj jezik znati, ne bi bilo na odmet ni Romski znati i taj narod postaje sve mocniji i brojniji u sustini sve brojniji u gradu. Pa eto na kraju i Hrvatski ce se morati znati. Znate sta. Divanicu ja Bunjevackim jezikom, pa kome je kaka falinga nek dodje naucicu ga ja da divani..

 7. Ivan kaže:

  Dajte neke informacije 

   

 8. Marija kaže:

  Gde je objavljena vest ili  konkurs?

OSTAVITE KOMENTAR