Veljanović utisnuo dlan

Poslednji dan u godini već deveti put, u zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke, rezervisan je za malu svečanost. To je trenutak kada jedan od onih koji svojim radom i istraživanjem zaduže ovaj grad, malim ritualom i bukvalno ostavi ovde svoj pečat – otiskom dlana u glinu. Posle Bele Durancija, Save Halugina, Marike Šimoković i drugih, juče je u „hall of fame“ ušao i istoričar Zoran Veljanović.

Neprekidni rad Veljanovića na zaštiti i istraživanju arhivske građe, kao rezultat je imao dela Bombardovanje Subotice 1944 , Dr Jovan Paču, Povest subotičkih tržnica i mnoga druga.

Ovu tradiciju je započeo bibliotekar Mile Tasić, u svom ćošku Biblioteke, rezervisanom za knjige koje za temu imaju Suboticu i ovaj kraj ili su njihovi autori bili naši sugrađani. Neki istraživači tragajući za komadićima prošlosti rasutim po bezbrojnim stranicama, svoj trud su krunisali novim saznanjima a na kraju i sopstvenim izdanjima, koja su zatvorivši krug stigla na police zavičajnog odeljenja.

Domaćin Tasić na ovaj način sa puno stila odaje priznanje svojim laureatima  ali i okuplja društvo zavičajaca da se ovako  oproste od stare godine.KOMENTARI

  1. Šami ljalja kaže:

    Ee kad bi,, više,, ljudi, građana dalo udeo u bilo kojoj grani za dobrobit Subotice, gde bi nam bio kraj… ✨✨✨

  2. Nekadasnji komsija, ucenik i sugradjanin. kaže:

    Drago mi je na fotografiji videti Belu Durancija, i drago mi je da se jos uvek dobro drzi. U poslednje vreme se vrlo retko vidja u javnosti .

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: