Vesele šezdesete u Subotici

Danas, kada su šezdesete ponovo šik, i svaki čas se provlače u modi, muzici, dizajnu…da preletimo par detalja i na sekund zamislimo to doba u našem gradu.
Slika

Slika
Leto je u gradu

Slika

Slika

Najpre treba reći da je to vreme najvećeg građevinskog zamaha. Niču čitava naselja (Radijalac, Teslino, Kertvaroš, Novi grad…), grade se javne zgrade (Opština, Radnički dom, Higijenski zavod, Bolnica…) , grade se škole i Hala sportova.
Slika

Stasava prva generacija koja ima višak slobodnog vremena. Svuda su igranke, puni su bioskopi, pojavljuju se „čupavci“ i „ Bitlzi“ a od polovine te dekade otvaraju se granice.

 

Šizilište u Jadranu
Slika

Slika

Slika

Svaka sledeća godina donosi samo napredak. Evo nekih detalja koji su možda zaboravljeni, jer nisu ušli u debele monografije i knjige, a svakako upotpunjuju sliku našeg grada iz „veselih šezdesetih“

Telefonska govornica pored Gradske kuće
Slika

Slika

Slika

Šezdesetih u Subotici postoji klub obožavatelja Met Kolinsa. Popularni pevač (Karlo Metikoš) je bio iz Zagreba ali je karijeru nastavio u inostranstvu kao Matt Collins.
Pošto niko od organizatora kulturnozabavnih sadržaja u gradu nije imao u planu njegov koncert, članovi kluba su sami doveli svog idola i oraganizovali nastup. Oduševljena rock’n’roll zvezda je odbio da uzme i jedan dinar i sve poklonio klubu i omladinskom aktivu.
Slika

U liftu Gradske kuće radi lift boj. Lift momak ima 66 godina.
Slika

Crno kupatilo
SlikaKOMENTARI

 1. Iby P. kaže:

  Lansky:) Sto se tice Crnog Kupatila i trenera Borosa – Boros Laszlo je bio natavnik matematike u OS Jovan Mikic. Sada je vec u penziji, ali i nadalje ucestvuje u veteranskim plivackim takmicenjima. Ako sam dobro videla on je na slici.

  Moj otac i dan danas ima jednu originalnu, neotvorenu bocu "Muske vode" Boca koju on ima je jedna od prvih koja je bacena na trziste i ima originalnu "Rusku subaru" na zatvaracu. Ova koja je na slici je iz nazovimo kasnijeg komercijalnog perida.

  Pored "Nove Gradske Kuce" tacnije iza nje je nekada bila letnja basta sa restoranom. Bio je prelep ambient, sa zivom muzikom, obicno laganom salonskom i bio je jedan od mesta gde su gradjani rado odlazili na ples. Ne znam da li neko ima mozda fotografije tog restorana. Svakako cu proveriti sa roditeljima:)
  Puno pozdrava

 2. Grafičar kaže:
  Iby P. napisao:Lansky:) Sto se tice Crnog Kupatila i trenera Borosa – Boros Laszlo je bio natavnik matematike u OS Jovan Mikic. Sada je vec u penziji, ali i nadalje ucestvuje u veteranskim plivackim takmicenjima. Ako sam dobro videla on je na slici.

  Moj otac i dan danas ima jednu originalnu, neotvorenu bocu "Muske vode" Boca koju on ima je jedna od prvih koja je bacena na trziste i ima originalnu "Rusku subaru" na zatvaracu. Ova koja je na slici je iz nazovimo kasnijeg komercijalnog perida.

  Pored "Nove Gradske Kuce" tacnije iza nje je nekada bila letnja basta sa restoranom. Bio je prelep ambient, sa zivom muzikom, obicno laganom salonskom i bio je jedan od mesta gde su gradjani rado odlazili na ples. Ne znam da li neko ima mozda fotografije tog restorana. Svakako cu proveriti sa roditeljima:)
  Puno pozdrava

  u Kupatilu FEKETE kao i na Paliću velika četvorka nas je učila plivati. Ipak da ispravim dragu gospođu na ovoj slici je jedan od profesora LADOCKI. Znam i cenjenu braću Boroš ali oni nisu na ovoj slici. O muškoj vodi nebih komentarisao. Što se pak bivše gostione tiče na mestu Socijalnog bio je stari ŠPARTAK, i sve je tako kako je napisano slika postoji Lanski je objavio i vidi se lepo objekat koji je kasnije srušen. Uzger da spomenem da su blizanci LADOCKI otplivali svetski rekord na 200 metara i to na Paliću koji se spominje jer su oba učestvovali, ono MALO JA PA MALO TI. Znate jako su slični – tako se to moglo izvesti. Još toliko međunarodne sudije su bili jedan za vaterpolo drugi za hokej na ledu. Ja nikada nisam znao koje GABOR a ko je JANOŠ – bili su legenda a i ostali. Alugy Hirtid.

 3. Lansky kaže:

  Mislim da je Iby podsetila na staru baštu JNA. Letnje večeri, vojni orkestar i dancing. To mesto je danas zapušteno, mada ga niko nije uzurpirao. Prava šteta.

 4. cvetak kaže:

  I to je prica o Subotici koje vise nema. Kada sam svojoj deci ispricala kako sam naucila da plivam u Fekete kupatilu , gde sam odlazila putujuci tramvajem , silazeci na stanici kod Rudic ulice …. gledaju me kao da govorim o nekom nepoznatom gradu. Oni danas ne znaju za tramvaj, nemaju zatvoreni bazen u gradu , ne znaju sta znaci otici sa drustvom na Palic i plivati u njemu, suncati se na plazi … sta je sve moja generacija upropastila. Sramota. Neko stvarno treba da stavi prst na celo .

 5. Kertvaros kaže:

  Dakle da rascistimo jednu principijelnu stvar.Licna prezimena se ne prevode sa jednog jezika na drugi.Vlasnik " Crnog" kupatila je svojevremeno bio izvesni Fekete Danijeli i po tom vlasniku kupatilo nosi ime.Fekete na Madjarskom znaci crno ali prezime Fekete je samo prezime i takvo ostaje.
  Na slici je jedan od brace Ladocki. (koji ?) U skolu "Jovan Mikic"prvo je dosao gospodin Gjergj Boros koji je predavao likovno.Ja sam i danas nakon vise od 50 godina sretan sto su mi likovno obrazovanje predavale markantne i kompetentne licnosti kao Mijacevic,Boros i Imre Vinkler.
  Ovo sto se danas zove "Nova gradska kuca" je u stvari bivsa Sreska uprava.Ceo taj teren je nekada, sve do iza novog suda bio u vlasnistvu vojske.Otprilike,mozda koji metar napred ili nazad, gde je sad opstinska uprava, je bio "Oficirski dom". Bilo je to da tako kazemo,istureno odeljenje ili filijala Doma JNA na Korzu.Iza Oficirskog doma, koji je bio zatvorenog tipa,nalazila se prostrana basta sa lepim starim i senovitim drvecem.Radila je, po prirodi stvari,samo preko leta i bila je otvorena i za celokupno gradjanstvo.Imala je veliki kruzni poplocani podijum za ples i solidnu pozornicu ne samo za orkestar.Tu su izvodjene i pozorisne predstave,kako amaterske tako i profesionalne.Jedino nisu svirali salonsku (kamernu) muziku.Svirali bi obicno dzez,evergreens,muziku iz filmova ili jednostano plesnu muziku.Imali su i dobar rostilj.Mesto je zaista bilo vrlo lepo i ugodno.Narocito zbog toga sto je sve bilo u organizaciji vojske a ona je uvek ljubazna i spremna da pomogne.Kada bi pokoji huligan zalutao u bastu Doma JNA,vojnici bi mu uvek pomogli da nadje put ka izlazu.

 6. EKS kaže:

  Fekete jeste da znači crno, ali to nikada nije bilo Crno kupatilo, kako ste napisali. Jednostavno zbog toga što je naziv dobilo po svom vlasniku između dva svetska rata koji se zvao Danika Fekete. Prema tome, nemojte filozofirati i prevoditi, to može da bude samo Fekete kupatilo. Hvala.

 7. Lansky kaže:

  Nije uvek sve stvar običnog prevoda. Kupatilo jeste otvorio Danika Fekete krajem 19. veka ali u razgovoru sa onima koji su se tamo kupali 60ih godina, više puta sam čuo "Crno kupatilo". Radi se o subotičkom žargonu i u upotrebi je i Crno i Fekete. Tako je ušlo i u literaturu (vidi: Boško Krstić "Subotičke senke").
  U jednoj drugoj diskusiji je bilo reči da li je ispravnije Šandorska bara ili Aleksandrovačka bara. Ovo drugo je zvaničan naziv ali Subotičani je zovu Šandorska bara i ne postavlja se pitanje šta je žargon u kolokvijalnom govoru.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: