Video nadzor, više policajaca i oficiri za vezu

 

Jedan od rezultata razgovora u okviru Saveta za unapređenje položaja Roma Vlade Srbije, koji je održan u Subotici, a kojem su prisustvovali i predstavnici gradske uprave, policije i romskih organizacija, jeste dogovor o formiranju gradskog saveta za bezbednost koji će imati stalne, kompetentne članove iz gradske uprave, suda i tužilaštva, kao i predstavnike nacionalnih saveta svih manjinskih zajednica.

 

Savet će imati i proširene sastave u skladu sa temama kojima će se baviti, izjavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić nakon sastanka.

 

 

modest-300x236Sastanak Saveta za položaj Roma u Subotici najavljen je povodom incidenta koji se desio prošlog meseca kada su romski mladići napali dvojicu osamnaestogodišnjaka, te je i tema razgovora sa predstavnicima Saveta, Srađanom Šajnom i Dragoljubom Ackovićem, bilo pitanje poboljšanja položaj Roma u društvu, njihovo uključivanje u širu zajednicu, ali i poboljšanje bezbednosti u gradu.

 

Jedna od mera u okviru povećanja bezbednosti u gradu jeste uvođenje video-nadzora, koji se inače najavljuje već godinama, a takođe i povećanje broja policajaca u dogovoru sa MUP-om, u okviru čega bi grad finansirao formiranje interventne jedinice.

 

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Srđan Šajin istakao je da je povod i tema sednica ne samo incident u Subotici, već ozbiljni pokušaji da se na sistematski način reši problem integracije Roma, a inicijativa koja će se pokrenuti u saradnji sa MUP-om sprovodiće se na teritoriji cele Srbije.

 

„Planirano je angažovanje 27 oficira za vezu, pripadnika romske zajednice, koji će imati zadatak da kontaktiraju sa najvišim predstavnicima u MUP-u u slučaju nepredviđenih događaja ili incidenata u nekoj sredini, a policija ne odreaguje na odgovarajući način. Projekat će se sprovoditi u saradnji sa OEBS-om, a sredstva za tu inicijativu obezbedila je Ambasada Švedske“, rekao je Srđan Šajn.

 

Oficiri za vezu proći će uobičajenu obuku za policiju, kao i obuku vezanu za specifičnosti romske zajednice. Ideja bi trebala da zaživi sledeće godine, i mogla bi da posluži kao model i za druge manjinske zajednice.

 

DANASKOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    nama ocigledno nesto fali.ukinuti socijalu i otvoriti akademiju za oficire veziste,kako se samo sete takvih titula .;odmorni mozgovi’

OSTAVITE KOMENTAR