Video pauk vidi sve

Subotički JKP "Parking" nedavno je u okviru depo servisa integrisao sistem daljinskog nadzora – tzv. "video pauk" odnosno vozilo iz kojeg se snimaju nepropisno parkirana vozila.  JKP “Parking” je ovaj sistem predstavio na VI Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede koji je održan u junu prošle godine.

parking

"Video pauk" je klasično transportno depo vozilo, tzv "pauk", a novina je da službeno lice iz saobraćajne policije neće "krstariti" sa radnicima Depo servisa, već su na direktnoj vezi sa centralom i preko specijalnog softvera snimaju prekršaj i prosleđuju na odobravanje zahtev za podizanje vozila.

 

 

Osim video signala, odnosno slike koja se šalje u centralu u realnom vremenu, radnici Depo servisa nakon odobrenja odmah štampaju nalog i završavaju administrativni deo na licu mesta. Nalog se nakon štampe postavlja na vozilo i ukoliko ga vlasnik u roku od 3 minuta ne pomeri, isto se specijalnim vozilom transportuje na Depo centar na Prozivku.

 

Kako se nezvanično saznaje, ovaj sistem treba da krene u test fazu ovih dana, kada će u periodu od 10 do 17 časova službenici Depo servisa JKP "Parking" i Saobraćajne policije u sklopu redovnih relacija (na čitavom reonu Subotice) snimati nepropisno parkirana vozila i u komunikaciji sa službenim licem iz Saobraćajne policije tražiti odobrenje za intervenciju.

 

Dok u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Požarevcu i Kragujevcu ovaj sistem funkcioniše već neko vreme u punoj primeni, sada se priključuje i Subotica – što poziva na dodatan oprez vozačima, a što će nadamo se dovesti do većeg poštovanja saobraćajnih propisa koji se odnose na (propisno) parkiranje.

 

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Joso kaže:

  Vi ste bolesni. radnici pauka dodju, pokupe nekom auto i na kraju jos da dobiju i batina. Koji ocin saobracajac ne ide sa njima.

 2. laki kaže:

  Ovo se, normalno,  odnosi samo na obične smrtnike. Najvećim kabadahijama i lokalnim lovatorima ove p**kice od naših policajaca ne smeju ni da bace pogled na auto, a kamoli da ga podignu na pauk. S**em ti se na bespotrebna ulaganja… pametnije bi bilo da se ova vlast potrudi da od banana države napravi normalnu, ali izgleda da to nije njihov posao ili se pak ne mešaju u njega.

 3. Aleksa kaže:

  Ja nisam čuo za ovaj video nadzor, ali sam juče prisustvovao neverovatnom događaju – pauk JKP uz asistenciju policije  uklanjao je nepropisno parkirana vozila ispred picerije Denis.Pošto je bila gužva u saobraćaju, nisam video koju vrstu vozila ukljanjaju, nadam se da nije bio neku Yugo, ali se tešim da da se takva jadna  vozila ne parkiraju na tom mestu.

 4. Anonimni kaže:

  Mogu slobodno postaviti i stacionarne kamere u Petra Drapšina, par komada, tek da lepo pokrije desnu stranu ulice gde je zabranjeno parkiranje i odmah lepo i kasu na izlasku iz ulice, da odmah mogu i naplatiti gospodi koje boli ona stvar za pravila…

 5. Vanja kaže:

  Naravno da novitete kako uzeti novac gradjanima prati gradska uprava. A to sto na 10 km gradske voznje ako ne bi manervisali i krivudali tokom voznje svaki vozac bi mogao felne da menja….

  Dacu Vam glas kada i obaveze budete ispunjavali prema nama, gradjanima grada Subotice. 

   

 6. Suboticanin kaže:

  Evo posla za Vas, samo dodjite u ulicu Blaska Rajica 11 pa kod takozvanog suvog prolaza ispod zgrade ima non stop vozila koja su nepropisno parkirana pa i u samoj raskrsnici na ulazu u tunel to je pravi cirkus od parkiranja.

  Neko bi vec jednom morao tamo napraviti reda jer se stvara haos tamo i bahacenje, pa dolazi do nemilih scena i uglavnom su ti i agresivni sto tako nepropisno parkiraju, a do sada policija nije imala sluha za taj problem.

 7. Nandor kaže:

  Video pauk ? :)))))))))))))))) Policajac u kukuruzu…iza krivine ..iza žbuna…." Ej Srbijo zemljo medju tikvama….. ej Srbijo buniko medju narodima  "   ….To valjda sto smo lenji radnici i sto EU to trazi od nas…

 8. Nebitno kaže:

  "Nalog se nakon štampe postavlja na vozilo i ukoliko ga vlasnik u roku od 3 minuta ne pomeri, isto se specijalnim vozilom transportuje na Depo centar na Prozivku."

  JKP Parking, kao i mnoga javna i državna preduzeća, organi, ustanove…, često rade nezakonito.

  Dostavljanje pismena (poziva, rešenja, zaključaka i drugih službenih spisa) regulisano je Zakonom o opštem upravnom postupku i ono se NE MOŽE vršiti onako kako to JKP Parking radi! Svako dostavljanje MORA se obaviti uručenjem licu a NE NIKOME! Onako kako to prevaranti iz JKP Parking rade zapravo je neuručenje tj. lice na koje se nalog odnosi i nije upoznat sa sadržajem naloga niti ima mogućnost da uloži PRIGOVOR niti da postupi po nalogu ako ga NIJE primio i nije pročitao. Posledica toga je plaćanje OGROMNIH troškova "usluga" JKP Parking koja su stvorena protivpravno i protivustavno. Ustav Srbije nedvosmisleno ŠTITI imovinu građana te niko nema pravo da protivpravno, sem Suda a JKP Parking to nije, ograničava njeno korišćenje i stavlja je u bilo kakav reketaški prostor pa makar se zvao i "Depo" koga čuva radnik obezbeđenja sa pištoljem. Sem toga niko nema pravo da protivpravno na imovini vrši bilo kakve radnje pa ni "pričvršćivanje" naloga na vozilo.

  Ovo je samo ORGANIZOVANA PLJAČKA koja traje decenijama a cilj joj je PUNJENJE BUDŽETA za plate PARTIJSKIH NERADNIKA na državnim jaslama.

  Decenijama NERADNICI smišljaju kako da NEZAKONITO otmu pare od građana i privrede i u tome imaju uspeha jer CEO SISTEM počiva na prevari, obmani i lopovluku. Ko god je imao kontakt sa njima bio je prevaren i opljačkan. Svaki pošteni i korektni građanin ili privrednik, domaći ili strani, sa njima neće da ima posla jer pročulo se ko su i kakvi su. Džaba Vučić ide po inostranstvu i poziva investitore, znaju ih k'o zlu paru!

  Ja sam sa JKP Parking vodio spor 2,5 godine zbog neosnovanog potraživanja nekioh 12.000 dinara na ime nezakonitih doplatnih karata. Posle 14 ročišta i više dostavljenih dokaza za učinjena krivična dela i za povrede propisa i Ustava koju vrši JKP Parking i posle povrede mojih procesnih prava koju je činio sud u Subotici, JKP Parking je izgubio spor.

  To je LOPOVSKO MAFIJAŠKO LEGLO NERADNIKA I POLITIKANATA.

 9. balfasz kaže:

  sve dok meni saobracajana policija, JKP Parking i dezurna sluzba PAUK-a kazu da NISU NADLEZNI da odnesu nepropisno parkirana vozila u Tokio sto se parkiraju u Pavla Stosa ulici na strani gde su ulazi u zgradu, a ne na parking mesta dotle ovde reda nece biti…

  O Denisu, i zabranjenom delu preko puta Denisa i da ne pricamo… Policijska sluzbena vozila se parkiraju tamo redovno… znaci gospodo sa ficama, fiatovima, yugicima, morate da pazite gde i kako parkirate, od sada ne samo da vas odnose, nego vas i snimaju….

 10. Andrija kaže:

  Ja i dalje smtatram da je to obican lopovluk, otimacina i kradja! Svugde u svetu tzv. pauk, sluzi za ukanjanje vozila u slucaju da blokiraju raskrsnice, ulaze, hidrante i sl. ukoliko je auto samo nepropisno parkiran, pise se kazna. U Nemackoj konretno iznosi 30e. 

OSTAVITE KOMENTAR