Više od 1.000 studenata mađarske zajednice stipendira MNS

Tokom tekuće akademske godine 86 demonstratora će pomagati rad 400 studenata – stipendista Nacionalnog saveta Mađara s namerom doprinosa lakšem prilagođavanju stipendista zahtevima fakulteta i viših škola.

MNT-S1

Kako prenosi portal “Vojvodina danas”, demonstratori će tokom deset meseci pratiti rad studenata prvih godina i zadatak im je da im pomognu u radu i u pripremanju ispita. Za demonstratore su izabrani najuspešniji studenti i njima je obezbeđena mesečna materijalna podrška od 150 evra.

 

Prema izjavi predsednika Kancelarije za javne poslove Nacionalnog saveta Mađara Žolta Varkonjija, uključujući i demonstratore, Nacionalni savet Mađara trenutno ima 1084 stipendista.

 

On je povodom potpisivanja ugovora sa demonstratorima objasnio da su demonstratori u stalnom kontaktu sa nadležnim saradnicima nacionalnog saveta, tako da je Nacionalni savat na ovaj način kontinuirano informisan o napredovanju stipendista.

 

 “Imajući u vidu izuzetno veliki broj osipanja studenata na određenim smerovima fakulteta, demonstratori imaju istaknutu ulogu u pružanju pomoći studentima u prevazilaženju problema” – ocenio je savetnik za visoko obrazovanje Nacionalnog saveta Mađara dr. Laslo Lenđel, ističući da se na poljoprivrednom fakultetu, filozofskom fakultetu i fakultetima građevinske struke dešavalo da čak 80 odsto studenata napusti studiranje nakon neuspeha u prvoj godini.

 

U programu stipendiranja Nacionalnog saveta Mađara iz ovih razloga kao ciljna grupa izabrani su studenti prvih godina da bi im stipendijama i pružanjem posebne pomoći pomogli u prevazilaženju prvih teškoća.KOMENTARI

  1. Petar.SU kaže:

    Svaka cast! 🙂

  2. O_X kaže:

    Ovo nema smisla. Plaćati studenta da bude mentor studentu. "Demonstratori" su prema ovom pisanju uspešni studenti. Pa zar oni nisu postali uspešni studenti bez demonstratora? Nije li bolje te plate demonstratora potrošiti za stipendiranje većeg broja studenata.

    O kriterijumima dodeljivanja stipendija od strane MNS bi se isto mogla ispričati zanimljiva priča. Tako su na primer stipendije dobijala deca čiji su roditelji dobro situirani i ujedno članovi SVM-a, umesto onih kojima je ta stiendija zaista bila potrebna.

OSTAVITE KOMENTAR