Više od 800 brucoša na Ekonomskom fakultetu u Subotici

Svečanim prijemom 54. generacije brucoša studenata Ekonomskog fakulteta u Subotici, danas je počela nova akademska godina, koju je upisalo 815 brucoša na osam studijskih programa na tri jezika.

Ekonomski fakutet

Nastava je organizovana na srpskom, mađarskom ili albanskom jeziku u sedištu fakulteta u Subotici i odeljenjima u Novom Sadu i Bujanovcu.

 

Dekan fakulteta prof. dr Nenad Vunjak je poručio novoj generaciji studenata da ne gube vreme, već da od prvog dana redovno dolaze na predavanja i vežbe, da polažu kolokvijume, preko kojih mogu položiti dve trećine određenog predmeta.

 

Onima koji su na samofinansiranju, dekan je poručio da kroz uspešno polaganje ispita sledeće godine mogu da pređu na finansiranje iz budžeta.

 

Vunjak je precizirao da je 380 brucoša na budžetu, a da će na drugoj godini o trošku budžeta moći će se školuje 20 odsto više, odnosno oko 460 studenata.

 

On je naveo da ovaj fakultet ima ugovore o saradnji sa 35 preduzeća u Srbiji, gde je više od 100 studenata treće godine osnovnih studija ovog leta bilo na dvonedeljnoj praksi, a da je interesovanje studenata četvrte godine, koji planiraju upis master studija, još i veće.

 

Kad je u pitanju međunarodna saradnja i razmena studenata, Vunjak ističe da Ekonomski fakultet u Subotici ima sporazume o saradnji sa fakultetima i univerzitetima iz Portlanda u SAD, Omska u Rusiji, Vuhana u Kini, kao i s fakultetima iz Mađarske, Rumunije, Češke i Slovačke, a uskoro se očekuje i uspostavljanje saradnje sa turskim državnim univerzitetom „Jildiz” iz Istanbula.

 

„Normalno je da to ne možemo ostvariti u jednoj godini, ali u nekom vremenu koje je pred nama, težićemo da jedan broj studenata, koji to žele, odslušaju jedan semestar na ovim evropskim i svetskim univerzitetima", rekao je Vunjak.

 

RTVKOMENTARI

  1. Ivica kaže:

    Zanimljivo, u moje vreme se upisivalo oko 1,100 brocoša, a kandidata je bilo i više od toga. Da li je vremenom opalo interesovanje za ovaj fakultet, ili za studiranje u globalu? Baš me zanima statistika na nivou svih univerziteta u zemlji.

    Sve se bojim da su mladi shvatili da su trenutno zanatlije i majstori bolje plaćeni, ne razmišljajući da to neće tako biti zauvek.

  2. Marica kaže:

    Kamo sreće da su mladi shvatili da hiperprodukcija visoko obrazovanih najčešće vodi ka porastu broja nezaposlenih sa diplomom fakulteta ili, uz sreću, vezu ili nešto treće, ka poslu van struke. Ali, nema razloga za strah. U vaše vreme, Ivice, možda nije bilo privatnih fakulteta. Mislim da veliki broj privatnih fakulteta koji pružaju obrazovanje u sličnim oblastima svakako odvlači značajan broj potencijalnih studenata sa državnih fakulteta. To bi mogao da bude jedan od razloga za pad broja brucoša na EF.

OSTAVITE KOMENTAR