Vitlejem subotičke Franjevačke crkve najveći u Vojvodini

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru. Vernici rimokatoličke veroispovesti, po tradiciji, idu na božićne mise. Tako je i u Franjevačkoj crkvi u Subotici, gde je postavljen najveći “Vitlejem” u Vojvodini, odnosno prikaz Isusovog rođenja.

RTV

Povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, u Franjevačkoj crkvi u Subotici napravljen je prikaz rođenja Isusa Hrista u Vitlejemu širok sedam, dubok četiri i visok pet metara za koga fra Zdenko Gruber, gvardijan ove crkve, tvrdi da je najveći i najlepši u Vojvodini.

„Figure ljudi izradio je fratar Ivan Krznar 50-ih godina prošlog veka. Tu su i brojne figure pastira sa njihovim stadima. Naravno, tu su prikazani Marija, Josip i Isus kao centralna figura, a sve to natkriljuju anđeli“, objašnjava fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačke crkve u Subotici.

Prikaz Vitlejema u Franjevačkoj crkvi u Subotici svojom lepotom i bogatstvom prikaza Isusovog rođenja, svakog Božića privlači ne samo katoličke vernike već sve Subotičane i turiste koji uživaju u njegovoj umetničkoj lepoti kao i u duhovnoj poruci koju šalje svim ljudima.

„Poruka za nas je da treba da učestvujemo u životima jedni drugih na način da nas diraju i radost i žalost i nade i teskobe svih ljudi, tačnije da treba bolje da slušamo i čujemo jedni druge“, poručuje fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačke crkve u Subotici.

Prikaz Vitlejema ogromnih razmera i velike lepote koji krasi Franjevačku crkvu svetog Mihovila Arkanđela u Subotici postavljen je uoči Božića koji vernici rimokatoličke veroispovesti slave po Gregorijanskom kalendaru, a svi koji to budu želeli moći će da ga pogledaju i u njemu uživaju do 18. januara 2022. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Kad sam bio mali taj Betlehem mi je uvek bio atrakcija, mislim da ga nisam video 20 godina, mozda je vreme da navratim. Svima koji danas slave Bozic cestitke!

 2. Trovach kaže:

  Mala ispravka. Posto je postavka u katolickoj crkvi na Bozic po Gregorijanskom kalendaru, pravilnije bi bilo reci Betlehem. Za 2 nedelje ce biti pravilnije reci Vitlejem. Posto sam pola Hrvat, pola Srbin, znam kako se razlikuju neki Biblijski pojmovi i imena. Cak i Krscanstvo i Hriscanstvo oznacavaju isti pojam.

 3. Betlemaš kaže:

  Sorry, ali to je Betlehem ako je u franjevačkoj crkvi.

 4. ................................................. kaže:

  Sretan Božić onima koji ga slave. Dok su popovi svi otprilike isti i ovi iz RKC i oni iz SPC. Čast izuzecima!-ipak više ne postoji nepisani zakon u sveštenstvu „Ovo je sve zajedničko“….sada posebno kod ovih redovničkih redova sve češće dolazi do pojave sledećega. „Dolazim iz ugledne porodice , imam svoj skupoceni automobil i on je samo moj“ nema više empatije ka siromašnijima u bratstvu. Tako da neistine itekako ima i u ovoj izjavi koju smo imali prilike da pročitamo. Franjevački samostan je bio posećen dok je u njemu boravio upokojeni pater Marijan i dok je u trećoredskoj sobi bila nedavno preminula trećoredica. Njih je narod voleo, oni su bili tu u našem gradu za sve denominacije, za svakoga saslušati i najpravilniji savet dati..Bože ovim ostalima oprosti.

 5. Katolik Hrvat Split kaže:

  Kod nas Katolika ovo se naziva Betlehem. Vitlejem je u srbijanskoj crkvi, ak ga uopce ima tamo? Provjerite kod onog srbijanskog popa sta je htio gaziti i ubijati okupljeno pucanstvo, valjda se Drago ili Dragan zove tam u Subotici.

  • ................................................. kaže:

   A da Ti ne zakuvavaš malo i to baš sada za katolički Božić..i nemoj da se predstavljaš lažnim pseudonimom.

 6. joschverebes@yahoo.de kaže:

  Jel’ Bitan? Akcent..Vitlejem..,Betlehem?!
  O cemu se radi..
  O vama,meni!jeste Li normalni..ufff

 7. Nolte kaže:

  Tebi, što se sakrivaš iza tačkica, neka Bog oprosti pošto iznosiš neistine. To što si sklon klevetama, a očigledno imaš nešto protiv dotičnih, ne znači da si merodavan. A inače za tvoju informaciju, u crkvu se ne ide radi popova. Ostalima koji nisu puni jeda, srećan Božić!

  • ................................................. kaže:

   To ko šta iznosi zna ON a što se tiče pomenutih nažalost upokojenih tu diskusije nema..Oni su bili pravo oličenje Hrišćanskog nauka. A Tebi sretan Božić..

OSTAVITE KOMENTAR

1 + = 7

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: