Vlada (ne)ukinula besplatne udžbenike

Učenici od prvog do trećeg razreda osnovnih škola neće dobiti besplatne udžbenike, već samo radne sveske za narednu školsku godinu, pišu Novosti.

udzbenici

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kupiće radne sveske, a udžbenike će morati da nabave roditelji, navodi list i dodaje da je to odlučeno na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

 

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže da su sredstva kojima se raspolaže za nabavku besplatnih udžbenika skromna, ali da će država i dalje obezbeđivati radne sveske za učenike nižih razreda.

 

"Udžbenike neće morati da kupuju ni učenici četvrtog razreda već će ih naslediti od prethodne generacije. Neće moći sva deca od prvog do trećeg razreda da naslede udžbenike jer su oni već dosta stari i pohabani. Naravno, sve knjige koje su dobro očuvane nalaze se u školskim bibliotekama i deo učenika moći će njih da koristi", objašnjava Antonijević.

 

 

Vlada demantuje

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas, reagujući na tekst u Novostima, da će obezbediti svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole besplatne udžbenike i radne sveske za srpski (maternji) jezik, matematiku i svet oko nas.

 

To je ono što je odlučeno na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i dodaje da će se izvršiti i dokup pohabanih udžbenika kojih, kako se procenjuje, ima oko osam odsto.

 

"Izbor udžbenika će ostati isti kao prošle školske 2013/2014 godine, usled nedovoljnih sredstava za ponovni odabir udžbenika i kupovinu potpuno novih udžbenika za sva četiri razreda", navodi se u saopštenju.

 

NovostiKOMENTARI

 1. JovaToYou kaže:

  Nisu normalni.

  Sada kreće žešće uzimanje harača i pritisak  sa svih strana. Uskratiće nam i ovo malo sloboda i prava što imamo. Lupaće nas još jače po već tankom novčaniku. Koliko vidim paušalcima će da podignu poreze i do 100%. To znači povratak u 90-e, gašenje poslova, otpuštanja, siva ekonomija, lopovluk, muljaža..

  Pa neka. Deca neka nam odu, a mi neka se podavimo u čorbi koju smo sami sebi zakuvali. 

   

 2. jasso kaže:

  hteli ste prepametnog Vucica za premijera,eto vam ga i sta  sada kukate,prvo skolstvo pa ce na red doci zdravstvo ITD,ITD…

 3. hm? kaže:

  Ova Vlada nije ni pocela da radi a vec je izgubila kredibilitet. 

  Poplave, doktor Nesa Slina, cenzura, uskoro povecanje pausalnog poreza i smanjenje plata a evo sada i ukidanje besplatnih udzbenika.

   

  I to sve za manje od dva meseca rada nove Vlade. 

 4. zorandjala kaže:

  Razmisli pa se buni.Jako dobar savet.Besplatne udzbenike dati onima koji dobijaju socijalu,ravno je samoubistvu.Oni koji nikad i nista nisu radili dobijaju vecu socijalnu pomoc nego sto ljudi dobijaju penzije za 40 god.Radnog staza .A vi da im dajete besplatne udzbenike.Besplatne udzbenike treba da dobijaju oni koji su ostali bez posla i radnih mesta njima niko nista nedaje.A bunimo se sto ovi netrebasi nedobijaju besplatne udzbenike.Nema ovo veze ni sa Vucicem ni sa porezom ovo je odluka jednog ministra.

 5. ne lupaj kaže:

  Zorandjala, ne komentarisi ono sto ne znas. Na besplatne udzbenike su imali svi pravo bez obzira na materijalno stanje. Svrha je da sva deca budu JEDNAKA makar u ucionici i da sva deca imaju istu sansu makar u prva cetiri razreda. Dobijaju da bi se opismenili i stvorili nekakve radne navike vec u detinjstvu i ne postanu (ostanu) socijalni slucajevi.

   

  Obrazovanje i zdravstvo su dve osnovne stvari svakog drustva.

 6. zorandjala kaže:

  @ne lupaj .Mislim da me nisi dobro razumeo ja sam da svi kupuju udzbenike sveske,i sve sto je potrebno za jednog ucenika.besplatno moze samo ako ih u jednom domacinstvu ima tri i vise i svi su redovni ucenici.A dali ce biti ravnopravni? Nece jel to zavisi od pedagoga,koji nikada pa ni sada negledaju svu decu jednako.

 7. zorandjala kaže:

  Sto se tice socijale za njih ovo ne vazi oni dobijaju dzabe udzbenike od onih za koje glasaju.

 8. CICIRINELLA kaže:

  @Jasso

  Jesi li ti pročitao tekst do kraja?

OSTAVITE KOMENTAR