Vojvođanski Nemci, Italijani i Hrvati osnovali klub

Do sada su nacionalne zajednice u Srbiji uglavnom osnivale, svaka za sebe, udruženja građana orijentisana na negovanje sopstvene kulture i tradicije, a od sada postoji Klub prijateljstva tri naroda Nemaca, Italijana i Hrvata, koji, kako je ocenjeno na osnivačkoj Skupštini, ne žele da žive jedni pored drugih, već zajedno, jedni sa drugima.

 

Potpisnici osnivačkog akta ovog udruženja su Nemački narodni savez iz Subotice, Udruženje Italijana Trentini del Serbia iz Inđije i Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada.

ruka

Nije isključeno da im se u budućnosti pridruži još neko udruženje, pošto tvrde da su otvoreni za saradnju sa svim ostalim nacionalnim zajednicama, posebno u sferi kulture, umetnosti i sporta.

 

Kako je izjavio predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs, ovaj klub treba da prikaže svo bogatstvo koje Vojvodina i Srbija poseduju, a među koje spadaju i nacionalne manjine.

 

To je bogatstvo različitosti, bogatstvo kultura, jezika i mi želimo da prikažemo svo to bogatstvo konkretnim primerima, zajedničkim nastupima, priredbama, publikacijama koje će govoriti o našoj prošlosti i o budućnosti. Jedan od važnih ciljeva je da uključimo što više mladih u ove aktivnosti, što nam obezbeđuje budućnost rekao je Vajs.

Sekretar Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada Antun Horvat smatra da je sadašnja generacija zaboravila da su nacionalne zajednice u Vojvodini vekovima bile jedni drugima dobri susedi, koji su učili jedni od drugih i radili zajedno.

 

Naš cilj je da tu našu novu generaciju naučimo i da se mi podsetimo kako smo nekada živeli zajedno, kako smo bili jedni. Cilj nam je da i naši mladi to vide i nastave rekao je Horvat.

 

Pero Andreata, predsednik Udruženja  Trentini di Serbia, koje okuplja predstavnike italijanske nacionalne zajednice, kojih u Srbiji po poslednjem popisu ima oko 700, smatra da će za njihovu zajednicu osnivanje ovog kluba predstavljati veliki napredak.

Moći ćemo zajedno učestvovati u projektima, zajedno predlagati projekte, zajedno raditi na tim projektima i uključiti naše mlađe članove koji će moći raditi na tim projektima zajedno sa svima u ovom udruženju prijateljstva tri naroda rekao je Andreata.

 

Ovo nije prvi sporazum o nekoj vrsti udruživanja i saradnje nacionalnih zajednica nastao u Subotici. Naime, pre izvesnog vremena potpisan je sporazum o saradnji deset udruženja nacionalnih manjina sa sedištem u Subotici.KOMENTARI

 1. danilo-pjevach kaže:

  koji fasizam u najavi

 2. Anonimus kaže:

  Fale vam još samo japanci (i još neki) i ponovo ste na okupu.

 3. Neša kaže:

  Ako još uvek ima onih koji ne prepoznaju secesiju Vojvodine i padanje pod noge Novoj Austrougarskoj, vreme je da se osveste!

 4. stormwatch kaže:

  Od koga vise moze Vojvodina da se otcepljuje molim te? Kome treba takva rasturena i izmuzena pokrajina?!?!? Svasta sa vama. Bolje bi bilo da se uopste i ukine pojam Vojvodine u Srbiji jer Srbija NEMA novaca za dva glavna grada a Novi Sad kosta ohohohohooo..

 5. Neša kaže:

  stormwatch:

  Od koga vise moze Vojvodina da se otcepljuje molim te? Kome treba takva rasturena i izmuzena pokrajina?!?!? Svasta sa vama. Bolje bi bilo da se uopste i ukine pojam Vojvodine u Srbiji jer Srbija NEMA novaca za dva glavna grada a Novi Sad kosta ohohohohooo..

   

   

  Potrebna je Austrougarskoj u obnavljanju.

  — * —

  Ukrajinski Mađari traže formiranje autonomije u Zakarpatskoj oblasti 

  Kijev – Ukrajinski Mađari zalažu se za formiranje nacionalne autonomije u Zakarpatskoj oblasti. Takođe mole aktuelne kijevske vlasti da vrate mogućnost mađarskim poslanicima da zastupaju interese nacionalnih manjina u Vrhovnoj Radi.

  Bez obzira na to što je u Ukrajini zabranjeno imati dvojno državljanstvo, zvanična Budimpešta deli stanovnicima Zakarpatja pasoše. O potpunoj podršci sunarodnika i njihovih interesa izjavio je juče i ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji.

  U Zakarpatju Mađari i Rusini se zalažu za formiranje nacionalne autonomije. Umorivši se od dejstava aktuelnih ukrajinskih vlasti, oni su rešili da se maksimalno od iste te vlasti distanciraju. Zakonodavna ovlašćenja će imati lokalni parlament – mađarsko-rusinski Nacionalni sabor. Već je rođen i radni naziv buduće autonomije – Zakarpatska regionalna konfederacija mađarskog i rusinskog naroda. Ako se Mađari u Ukrajini smatraju manjinom, Rusini u toj zemlji to pravo nemaju, kaže ekspert Kijevskog centra za politička istraživanja i konfliktologiju Denis Kirjuhin.

  Već više godina postoje problemi sa Rusinima. To je jedina nacionalna manjina u Ukrajini kojoj je Kijev oduvek odbijao priznanje. Odnosi između Rusina i Ukrajinaca bili su komplikovani i ostali su takvi do danas.

  Pristalice mađarsko-rusinske autonomije izjavljuju da sve mađarsko, isto kao i rusinsko, treba da bude odvojeno od ukrajinskog. Pri tome Mađari se još zalažu sa formiranje „mađarskog“ okruga na izborima za Vrhovnu Radu. Reć je o mogućnosti da se za ukrajinski parlament kandiduje kandidat mađarskog porekla iz tog regiona.

  Budimpešta takođe podržava želju svojih sunarodnika. Kako je izjavio juče ambasador Mađarske u Ukrajini Mihail Bajer, „ukrajinski Mađari bi želeli da formiraju autonomiju i sami da upravljaju svojim poslovima u Ukrajini“. Bajer nije odricao da Mađarska aktivno deli pasoše stanovnicima Zakarpatja, zatvarajući oči pred tim da je u Ukrajini zabranjeno imati dvojno državljanstvo.

  Na taj način situacija izmiče kontroli Kijeva. Ukrajinski nacionalisti, saznavši za to, održali su protestne filipike. Od trenutka proglašenja nezavisnosti Ukrajine, Kijev nije smislio ništa drugo osim da „gradi ukrajinsku političku naciju“ bez uvažavanja etničkog mozaika naroda koji žive u zemlji. Zajedno sa ukrajinskim državljanstvom svima je pridružena zvanična nacionalnost – Ukrajinci. U suštini ovaj projekat je dovodio do polakog uništavanja etničke raznovrsnosti Ukrajine. Ne čudi što su se stanovnici Zakarpatja osetili oštećenim, smatra ukrajinski politikolog Rostislava Iščenko.

  Aktualne ukrajinske valsti pokušavaju da izgrade monoetničku, u suštini naciostičku državu. Svaka nacionalna manjina se razmatra kao pretnja toj monoetničnosti. Oni pokušavaju da sprovedu nasilnu ukrajinizaciju svih nacionalnih manjina. To ne može da se odvija mirnim putem.

  Kako „narandžaste“, tako i aktuelne kijevske vlasti pri najmanjoj mogućnosti kritikovale su pakt Molotov-Ribentrop, zaboravšivši da je zahvaljujući njemu Kijev dobio Galiciju, Zapadnu Volinj, Bukovinu i Zakarpatje. Sada je to dovelo do toga da je Budimpešta spremna da revidira granice.

  Ksenija Meljnikova / Glas Rusije

 6. freelancer kaže:

  Problem je mnogo, mnogo kompleksniji. najlakše je izvaliti kvalifikacije "aha! evo fašizma!", "separatisti" i blablabla, pri čemu se zaboravlja jedna vrlo VAŽNA "sitnica" da je sve to posledica nečega. Dakle, nešto je dovelo do toga, izazvalo, da manjine (ne samo u Srbiji) osnivaju svoje saveze mimo većinskog naroda, da traže manjinsku kulturnu ili terirorijalnu autonomiju itd. Za sve to mora postojati UZROK! I taj uzrok je manje više poznat, ali… Umesto da se radi na njegovom otklanjanju (sistem obrazovanja prvenstveno, zakonsko regulisanje pojave stvarnih fašista i da ne nabrajam), radi se suprotno. Manjinske zajednice se osudjuju, pripadnici većinskog naroda (okupljenih u mahom desničarskim, profašističkim organizacijama) se ohrabruju od strane države u državi (crkva i NEDEMONTIRANI DB) i stvara se još veći jaz… Jednom mora pući. To je valjda jasno svima…

  Srbi NIKADA neće naučiti pouke iz istorije. O tome je pisao i Rajs, pisali su i književnici oblikovano u svojim delima, da ne pominjem ostalo, ali to nema ko da pročita i nauči. KAD TAD, neke sledeće generacije, moraće se suočiti sa činjenicom da su na ovim prostorima (mislim na Balkan u celosti), glavni izazivači problema SRBI. Ok, ako je to postao deo mentalnog sklopa, jer su vekovima bili pod Turcima i vazda se oko nečega tukli, bili prgavi, terali inat itd… Ali Turaka više nema… Od formalnog nastanka novije srpske države 1878. pa do danas, civilizacijski, kulturološki, moralno, MA KAKO HOĆETE, Srbija nije makla ni pedalj… Ni pedalj. A ostatak sveta?

 7. Anonimni kaže:

   

  freelancer:

  KAD TAD, neke sledeće generacije, moraće se suočiti sa činjenicom da su na ovim prostorima (mislim na Balkan u celosti), glavni izazivači problema SRBI.

   

   

   Da, nisu turci nabijali na kolac Srbe, sami su se nabijali. Nisu ni bugari vršili denacionalizaciju i zabranjivali jezik i pismo Srbima po Makedoniji tj. Staroj Srbiji, sami su to radili. Nisu autrijanci i madjari vešali Srbe u prvom i bacali pod led u drugom svetskom ratu, sami su se bacali. I one rupe od metaka na gradskoj kući su samo dekoracija, nije bilo streljanja. Nisu šiptari ni na koga pucali kad se vojska sa narodom povlačila preko albanije, sami su se Srbi poubijali. Nemci nam tek pogotovo nisu ništa uradili, "krvava bajka" je samo loš trip, na primer. Nisu ustaše do iznemoglosti klali Srbe u Jasenovcu i ostalim logorima (medju kojima i logor za decu, Srpsku decu), sami su se klali. Italijani su ajd kao i pomagali Srbima po krajini kad su skontali kakvi su monstrumi hrvati, ali su pravili zločine po Crnoj Gori nad Srbima. Nisu balije silovale Srpkinje po Bosni, same su se silovale. Nisu ono bili džihadisti mudžahedini iz islamskih zemalja, to se Srbi prerušili. Nisu povampirene ustaše ubijale Srbe, sami su se ubijali i proterali. Pa nam kasnije opet šiptari nisu palili crkve i groblja po Kosmetu i čerečili Srbe, vadili organe, sami su to Srbi radili. Nisu nas nato fašisti bombardovali, to je bio samo san. Table u Vukovaru se same od sebe razbiše, nisu to hrvati (da ne kažem opet: ustaše) uradili. Sve u svemu, Srbi su krivi za sve probleme. 

 8. Atila kaže:

  što bi čovek reko:zreli za evrointegracije.

 9. stormwatch kaže:

  @nepotpisani

   

  Ma kakvi, Srbi nikada nisu bili krivi ni za sta…apsolutno…uvek je sve bilo upereno protiv vas (nas) jer su Srbi uvek bili male mace i nikada nisu SLUCAJNO radili nesto sto je bilo zabranjeno, nehumano, zlocinacki, ratnohuskaci….ma kakvi, gde bi vi….

 10. zorandjala kaže:

   

  stormwatch:

  @nepotpisani

  Ma kakvi, Srbi nikada nisu bili krivi ni za sta…apsolutno…uvek je sve bilo upereno protiv vas (nas) jer su Srbi uvek bili male mace i nikada nisu SLUCAJNO radili nesto sto je bilo zabranjeno, nehumano, zlocinacki, ratnohuskaci….ma kakvi, gde bi vi….

   

   

  Ovde napišite odgovor…Najzad i od tebe nesto pametno.lepi,pametni .posteni ,druzeljubivi,humani.ZATO I NISU POBEGLI IZ ZEMLJE.

 11. pauk kaže:

  Tema su Hrvati, Italijani i Nemci. Uopste se ne pominje tema Srba niti Madjara, posebno ne onih u Ukrajini. Zasto tu od tema ''Srbi i Madjari'', nijedna druga manjina ne moze da dodje do izrazaja???

 12. Lenin kaže:

  Сутра стиже и онај мали молер са брчићима "

 13. Neša kaže:

  Da, nisu turci nabijali na kolac Srbe, sami su se nabijali. Nisu ni bugari vršili denacionalizaciju i zabranjivali jezik i pismo Srbima po Makedoniji tj. Staroj Srbiji, sami su to radili. Nisu autrijanci i madjari vešali Srbe u prvom i bacali pod led u drugom svetskom ratu, sami su se bacali. I one rupe od metaka na gradskoj kući su samo dekoracija, nije bilo streljanja. Nisu šiptari ni na koga pucali kad se vojska sa narodom povlačila preko albanije, sami su se Srbi poubijali. Nemci nam tek pogotovo nisu ništa uradili, "krvava bajka" je samo loš trip, na primer. Nisu ustaše do iznemoglosti klali Srbe u Jasenovcu i ostalim logorima (medju kojima i logor za decu, Srpsku decu), sami su se klali. Italijani su ajd kao i pomagali Srbima po krajini kad su skontali kakvi su monstrumi hrvati, ali su pravili zločine po Crnoj Gori nad Srbima. Nisu balije silovale Srpkinje po Bosni, same su se silovale. Nisu ono bili džihadisti mudžahedini iz islamskih zemalja, to se Srbi prerušili. Nisu povampirene ustaše ubijale Srbe, sami su se ubijali i proterali. Pa nam kasnije opet šiptari nisu palili crkve i groblja po Kosmetu i čerečili Srbe, vadili organe, sami su to Srbi radili. Nisu nas nato fašisti bombardovali, to je bio samo san. Table u Vukovaru se same od sebe razbiše, nisu to hrvati (da ne kažem opet: ustaše) uradili. Sve u svemu, Srbi su krivi za sve probleme. 

   

  Uvek se treba boriti protiv pilećeg pamćenja!

  Vatikanska i neoliberalna korporativna doktrina zasniva se upravo na stremljenjima da se kontinualnom propagandom izmene svest ljudi, slika shvatanja i istorijske činjenice i stvara Nova istorija po meri onih koji sprovode svoju doktrinu.

  Najgore od svega je što kreatorima svih sukoba i ratova svi mi, obični ljudi, ne predstavljamo nikog i ništa sem topovskog mesa za ostvarivanje njihovih interesa. Svako ko bude sebi dozvolio da bude izmanipulisan i da zbog toga učinio zlo drugom, ne može da očekuje da će mu se vratiti dobrim! Nažalost, veliko je zlo odavno spremljeno i sprovodi se u Evropi. Veliki deo evropskih država zahvaćen je ekonomskim vidom tog zla. Koliko daleko su njegovi kretaori spremni da idu osetili smo na svojim kožama od početka 80.-ih godina (prvo ekonomska kriza a onda ratovi) a danas gledamo u Ukrajini.

  Da li će u Srbiji, Mađarskoj i okolnim zemljama prevladati razum ili bezumlje?

 14. pravdoljub kaže:

  Cemu to udruzivanje? Vracali bi proslost ? Nemoze. Ovo je Srbija i to ce i ostati koliko god se to nekome ne bude svidjalo, iako nisam Srbin niti sam Pravoslavac to mi je sasvim dovoljno da sam spoznao ko su ustvari ovi koji se udruzuju. Tu ne mislim na celokupan narod mislim na ove izrode koji zele da sebe prikazu zrtvama Srpskog terora koji ne postoji, njima je cilj da izmanipulisu narod u svoju korist da bi se opet Srbi okrivili za sve i da bi opet Srbija placala ceh za sve. Nedozvolite ljudi da manipulisu sa Vama, najvise manipulacioja se sprovodi u verskim objektima i u skolama ..U verskim objektima od strane svecenstva dok u skolama i od svecenika i od strane odabranih prosvetnih radnika, pa cak i direktora pojedinih skola. U Srbiji smo zrtve SVI, jer smo mahom svi doziveli istu sudbinu, jedino opravdano smatram da su nasu sudbinu izbegli ti koji se sada udruzuju.

 15. Neša kaže:

   

  pravdoljub:

  Cemu to udruzivanje? Vracali bi proslost ? Nemoze. Ovo je Srbija i to ce i ostati koliko god se to nekome ne bude svidjalo, iako nisam Srbin niti sam Pravoslavac to mi je sasvim dovoljno da sam spoznao ko su ustvari ovi koji se udruzuju. Tu ne mislim na celokupan narod mislim na ove izrode koji zele da sebe prikazu zrtvama Srpskog terora koji ne postoji, njima je cilj da izmanipulisu narod u svoju korist da bi se opet Srbi okrivili za sve i da bi opet Srbija placala ceh za sve. Nedozvolite ljudi da manipulisu sa Vama, najvise manipulacioja se sprovodi u verskim objektima i u skolama ..U verskim objektima od strane svecenstva dok u skolama i od svecenika i od strane odabranih prosvetnih radnika, pa cak i direktora pojedinih skola. U Srbiji smo zrtve SVI, jer smo mahom svi doziveli istu sudbinu, jedino opravdano smatram da su nasu sudbinu izbegli ti koji se sada udruzuju.

   

  "…da bi se opet Srbi okrivili za sve i da bi opet Srbija placala ceh za sve…"

  Kriv je uvek krivac, stvarni ili nametnuti.

  "…najvise manipulacioja se sprovodi u verskim objektima i u skolama…"

  Ne, najviše se manipuliše preko najsnažnijih sredstava za manipulisanje tj. MASOVNO informisanje – preko medija!

  Nova Vlada Srbije ponovo je uspela da započne novi mandat života i rada protiv interesa svoje zemlje i njenih građana! U Vladi sede sve sami stručnjaci i predstavnici neoliberalnog korporativnog kapitalizma i nestručni politički klimoglavci.

  Sledi dalje ekonomsko i teritorijalno pokoravanje države i njenih građana.

  Bravo Vučiću, Nikoliću, Radiću, Maraviću, Labane… bravo svi vi koji koji ste decenijama na budžetu i nikada niste ništa proizveli, ništa prodali, ništa stvorili a očekujete da država i društvo žive od ničega tj. vašeg nerada i nesposobnosti! U sito vreme SVE privrednike ste ili zgazili ili ugušili nenormalnim netržišnim uslovima poslovanja i/ili politikanstvom u privredi. 

  E, pa to ne ide, draga moja kapitalistička gospodo drugovi komunisti! Nikada nije ni moglo sem da ide u propast. Vama iskaču željezničke kompozicije sa dotrajalih pruga, fabrike se raspadaju, putevi prepuni rupa, gradovi poplavljeni, poplave, grad i suša uništavaju poljoprivredu, bolesnici umiru na listama za čekanje bez lekova i adekvatne lekarske pomoći, urušavaju se najznamenitiji objekti pod državnom zaštitom, iz škola đaci izlaze polupismeni i poluobrazovani, u medijima sisate i guzate starlete i poslušnički politikanti klimoglavci…

  Iako ovo pišem u jutarnjim časovima, ne pada mi ništa drugo na pamet sem zaključka: laku noć !

 16. stormwatch kaže:

  Ok, posto je jutro mnogo pametnije od veceri i noci, a za neke od nas je uvek jutro, da rezimiramo vasha naskrabavanja – Gomila gluposti botova Blood & Honour ganga, nista drugo….sramota.

 17. amacak kaže:

   

  Neša:

  E, pa to ne ide, draga moja kapitalistička gospodo drugovi komunisti! Nikada nije ni moglo sem da ide u propast. Vama iskaču željezničke kompozicije sa dotrajalih pruga, fabrike se raspadaju, putevi prepuni rupa, gradovi poplavljeni, poplave, grad i suša uništavaju poljoprivredu, bolesnici umiru na listama za čekanje bez lekova i adekvatne lekarske pomoći, urušavaju se najznamenitiji objekti pod državnom zaštitom, iz škola đaci izlaze polupismeni i poluobrazovani, u medijima sisate i guzate starlete i poslušnički politikanti klimoglavci…

   

  ne valja komunizam, ne valja kapitalizam, kakav ekonomski sistem je dobar?

  u kom sistemu su napravljene te pruge iz kojih iskaču vozovi, fabrike koje se raspadaju, putevi sa rupama, poljoprivreda koja se valjda nekad digla da bi mogla da se uništava, znameniti objekti koji se raspadaju?

  imaš neki konstruktivni predlog osim večitog kukanja i stava da ništa nije "dobro"?

 18. stormwatch kaže:

  @amacak

   

  Hoces reci da su pruge napravljene za vreme Tita i vasih komunjara? Ajd pogledaj bilo koju sinu gde je i kada izlivena u Subotickom okrugu…sve neki 19. vek i strana nepoznata imena teska za citanje laugh. A fabriike…imala je Subotica u Austrougarskoj i vise fabrika neg sto ih je imala u zlatnaja vremena komunjara, samo sto su komunjare sve odreda nacionalizovale i rasturile a kad je nestalo Americkih para koje je Tito dobijao sakom i kapom nestalo je i nesamoodrzive proizvodnje.

 19. amacak kaže:

   

  stormwatch:

  @amacak

  Hoces reci da su pruge napravljene za vreme Tita i vasih komunjara? 

   

  neću (to da kažem)

 20. Neša kaže:

  amacak:

  Neša:

  E, pa to ne ide, draga moja kapitalistička gospodo drugovi komunisti! Nikada nije ni moglo sem da ide u propast. Vama iskaču željezničke kompozicije sa dotrajalih pruga, fabrike se raspadaju, putevi prepuni rupa, gradovi poplavljeni, poplave, grad i suša uništavaju poljoprivredu, bolesnici umiru na listama za čekanje bez lekova i adekvatne lekarske pomoći, urušavaju se najznamenitiji objekti pod državnom zaštitom, iz škola đaci izlaze polupismeni i poluobrazovani, u medijima sisate i guzate starlete i poslušnički politikanti klimoglavci…

  ne valja komunizam, ne valja kapitalizam, kakav ekonomski sistem je dobar?

  u kom sistemu su napravljene te pruge iz kojih iskaču vozovi, fabrike koje se raspadaju, putevi sa rupama, poljoprivreda koja se valjda nekad digla da bi mogla da se uništava, znameniti objekti koji se raspadaju?

  imaš neki konstruktivni predlog osim večitog kukanja i stava da ništa nije "dobro"?

   

  Moje obraćanje "kapitalističkoj gospodi drugovima komunistima" bilo sarkastično i cinično jednako kako se oni decenijama odnose prema građanima. Sve su to decenijama veliki komunisti pa veliki nacionalisti pa opet veliki komunisti. Biće i veliki pederi i lezbejke, biće i crni đavoli samo da sačuvaju fotelje i pozicije na kojima NIŠTA ne rade od prvog do poslednjeg dana staža sem što mrse i palamude.

  Pogledajte npr. Miljkovića. On mi pade napamet jer sam ga pre neki dan video na televiziji. Decenijama mrsi o palićkom turizmu a jezero decenijama u sve jadnijem stanju, voda smrdi zagađena, riba pocrkala, turista jedva da ima. Prvomajska proslava pretvorila se u vašar sa sve lunaparkom, roštiljanjem i prodajom buvljačke robe (kape, majice, gaće tri komada za 200 dinara, plastične igračke sumnjivog kvaliteta…) a on je i dalje PRVi čovek palićkog turizma, "najznačajnijeg za Vojvodinu" i "jednog od značajnijih za Srbiju"! Strašno!!!

  Naš problem je što imamo sistem koji nije ni kapitalizam ni komunizam. To je sistem zvani SRANJE u kom lažovi, lopovi, neradnici i protuve napreduju a oni drugi nazaduju (Dimitrije Pantić, "Tesna koža" 1982 – Siniša Pavić). Ovakav sistem je izmišljotina onih koji ne znaju ni šta je kapitalizam ni šta je komunizam. Znaju samo da se rotiraju po funkcijama i primaju platu iz budžeta tj. da za NIŠTA dobijaju NEŠTO. To je protivno i fizici i prirodi jer NE MOŽE se iz ničega stvoriti nešto!!!

  Kapitalizam stvara kapital borbom kvaliteta rada i stručnosti a komunizam socijalno pravednu preraspodelu takođe na osnovu rada i stručnosti. Mi imamo pomenuti sistem SRANJE koji pravi nepravilnu preraspodelu tako da stvara velike plate nestručnim neradnicima političarima i politikantima a male plate radnicima ili nikakve plate nezaposlenima. Nešto kao Superhikove teorije u stripu "Alan Ford".

  Sve što je nastalo od 1948. godine (nakon što je Staljin otkačio Tita a ne obratno) nastalo je zahvaljujući novcem (kreditima) zapadnih zemalja (SAD i Evropa) koje su "ćopavom zagorcu trpali u dupe" (iz filma "Lepa sela lepo gore") a on taj isti novac trpao u dupe istim ovakvima koje i danas imamo na vladajućim pozicijama.

  Kada je novca počelo da nestaje početkom 70.-ih, poslao je ljude na Zapad u pečalbu da rade i zarađeni novac šalju svojima u "domovinu" (otadžbinu). Kada su se ti ljudi posle desetak godina poženili i poudavali, zarađeni novac trošili su za sebe i svoje porodice a u "lijepu našu SFRJ domovinu" slali sve manje. Početkom 80.-ih zbog manjka novca počele su stabilizacije SIV-a, bonovi za gorivo, ulje, deterdžent, kafu… ta ekonomska kriza (ne)završena je bratoubilačkim građanskim ratovima.

  I još uvek smo u krizi jer tako neko hoće i dopušta. Hoće neko spolja a dopušta neko iznutra!

  Konstruktivan predlog? 

  Država MORA da ima mu*a, da ima jasno definisan cilj zasnovan isključivo na sopstvenim interesima, da ga dosledno sprovodi i da sve to rade stručni i odgovorni ljudi koji IMAJU REZULTATE RADA.

  A oni su pootpuštani, marginalizovani, pomrli ili pobegli napolje!

 21. stormwatch kaže:

  "Naš problem je što imamo sistem koji nije ni kapitalizam ni komunizam. To je sistem zvani SRANJE u kom lažovi, lopovi, neradnici i protuve napreduju a oni drugi nazaduju.  

  Vi nemate ni Kapitalizam ni komunizam, a to dok ne shvatis t.j. da u Srbiju, niti u JEDNU drugu republiku bivseg SFRJ jos nije usao Kapitalizam proci ce mnogo vremena. Vi ste usli u treci nivo Komunizma, a to je povampireni komunizam, povampireni komunizam nastaje kao nusprodukt direktne prirodne mutacije socijalizma….SVAKI socijalizam vremenom postaje Komunizam. Komunizam je po svojoj definiciji a i u praxi iskljucivo opresivni sistem koji nije sposoban da proizvede dodatnu vrednost osim finansiranjima iz "zlog" Kapitalizma. Postoje dva nacina da se izadje iz opresivnog komunizma – revolucijom ili RASPADOM istog. Kod vas dole se desila revolucija….i to ne revolucija u pravom smislu reci protiv komunizma, nego istorijski do tada nepoznat fenomen a to je REVOLUCIJA prvog stadijuma KOMUNIZMA…kada je komunizam u SFRJ bio primoran na neizbezni raspad, on je pribegao svom drugom stadijumu – a to je Haos komunizma, koji je i prouzrocio i ratove na tim prostorima, jer komunizam MORA biti unisten ne samo u korenu nego i DUBOKO ispod njega inace krece u opasne akcije. U Srbiji se je komunizam od sebe napravio maltene savrseni polimorfni sistem samosakrivanja i mutacije u razlicitim oblicima, ali je on i dalje tu – SVEPRISUTAN, samo se fino izdaje za nesto sto nije…kapitalizam i demokratiju… u vasem trecem stadijumu komunizma a to je ono sto vi imate vec 20 godina tamo t.j. povampireni Komunizam ne postoji ni kapitalizam ni demokratija, samo lazh da su oni prisutni. Cetvrta faza do koje ce doci ako se ne osvestite i ne ucinite nesto je zombi komunizam kakav vlada u Severnoj Koreji, a ja se sve bojim da je stigao. Svi elementi su tamo – "patriotska" vlada, gradjanska poslusnost, kult licnosti, projekcija krivice na komuniste prvog i drugog stepena… Samo da te podsetim kako je krenulo…1945. ste se po ko zna koji put odrekli Boga i krenuli u njegovu zabranu, Tito vec tada programirani komunista je pod lepo upakovanim boxom socijalizma proneo ideju sirom cele Juge. U momentu kada je rekao istorijsko NE Staljinu jos uvek nije bio pravi komunista, to je potao malo kasnije t.j. 1961. posle samita nesvrstanih kada je pocetna faza t.j. opresivni komunizam uzela danak. Posle njegove smrti postojala je mogucnost da se iz opresivnog komunizma predje u Kapitalizam i Demokratiju, ili ostane jos par decenija zarobljen u daljim mutacijama komunizma (vi ste naravno izabrali ovo drugo). I to drugo se upravo desilo, Komunizam koji vise nije mogao biti izdrzavan pukao je tamo gde je najvise sakrivan – u SFRJ. Nakon ratova koje je izazvao njegov nazalost neunisteni prirodni tok, opet ste imali apsolutno iste ljude na vlasti, iste afere, isti "sjaj" i istu "diku" komunizma – imali ste raspad – finansijski, mentalitetni, kulturni, obrazovni, moralni….SVAKI! Mutacija komunizma najbolje se videla marta 2003. godine prilikom ubistva Premijera – tada je komunizam pokazao svu svoju snagu i kako je on sveprisutan sada u svojoj trecoj fazi – POVAMPIRENOG KOMUNIZMA, koji iza sebe ima opresiju, haos, nebrojene leseve i apsolutnu propast u svakom smislu…sistem koji je preziveo sopstvenu smrt i koji se hrani ISKLJUCIVO memorijama zrtve proisteklih iz perioda opresivnog komunizma potpomognutog TUDJIM parama, cist parazitski sistem. I sta imate sada? Imate isti sistem koji se pretvara (ako vec nije) u zombi komunizam gde je narod doveden do vrhunca ispirotine mozga upornim ponavljanjem istih ishasniranih fraza, smesnim politickim marketingom i praznim ucinkom – ovo poslednje je i jedino sto komunizam u svojem bilo kojem obliku moze da pruzi. Zalosna je cinjenica da stepen implementacije komunizma u nekoj zemlji zrtvi, direktno zavisi od stepena obrazovanja, razmisljanuja i imanja muda u istoj…posto su svi ovi parametri na ultra niskom nivou u Srbiji, Komunizmu to dodje ko letnja mocvarica komarcima.

 22. jozefina.. kaže:

   

  stormwatch:

  "Naš problem je što imamo sistem koji nije ni kapitalizam ni komunizam. To je sistem zvani SRANJE u kom lažovi, lopovi, neradnici i protuve napreduju a oni drugi nazaduju.  

  Vi nemate ni Kapitalizam ni komunizam, a to dok ne shvatis t.j. da u Srbiju, niti u JEDNU drugu republiku bivseg SFRJ jos nije usao Kapitalizam proci ce mnogo vremena. Vi ste usli u treci nivo Komunizma, a to je povampireni komunizam, povampireni komunizam nastaje kao nusprodukt direktne prirodne mutacije socijalizma….SVAKI socijalizam vremenom postaje Komunizam. Komunizam je po svojoj definiciji a i u praxi iskljucivo opresivni sistem koji nije sposoban da proizvede dodatnu vrednost osim finansiranjima iz "zlog" Kapitalizma. Postoje dva nacina da se izadje iz opresivnog komunizma – revolucijom ili RASPADOM istog. Kod vas dole se desila revolucija….i to ne revolucija u pravom smislu reci protiv komunizma, nego istorijski do tada nepoznat fenomen a to je REVOLUCIJA prvog stadijuma KOMUNIZMA…kada je komunizam u SFRJ bio primoran na neizbezni raspad, on je pribegao svom drugom stadijumu – a to je Haos komunizma, koji je i prouzrocio i ratove na tim prostorima, jer komunizam MORA biti unisten ne samo u korenu nego i DUBOKO ispod njega inace krece u opasne akcije. U Srbiji se je komunizam od sebe napravio maltene savrseni polimorfni sistem samosakrivanja i mutacije u razlicitim oblicima, ali je on i dalje tu – SVEPRISUTAN, samo se fino izdaje za nesto sto nije…kapitalizam i demokratiju… u vasem trecem stadijumu komunizma a to je ono sto vi imate vec 20 godina tamo t.j. povampireni Komunizam ne postoji ni kapitalizam ni demokratija, samo lazh da su oni prisutni. Cetvrta faza do koje ce doci ako se ne osvestite i ne ucinite nesto je zombi komunizam kakav vlada u Severnoj Koreji, a ja se sve bojim da je stigao. Svi elementi su tamo – "patriotska" vlada, gradjanska poslusnost, kult licnosti, projekcija krivice na komuniste prvog i drugog stepena… Samo da te podsetim kako je krenulo…1945. ste se po ko zna koji put odrekli Boga i krenuli u njegovu zabranu, Tito vec tada programirani komunista je pod lepo upakovanim boxom socijalizma proneo ideju sirom cele Juge. U momentu kada je rekao istorijsko NE Staljinu jos uvek nije bio pravi komunista, to je potao malo kasnije t.j. 1961. posle samita nesvrstanih kada je pocetna faza t.j. opresivni komunizam uzela danak. Posle njegove smrti postojala je mogucnost da se iz opresivnog komunizma predje u Kapitalizam i Demokratiju, ili ostane jos par decenija zarobljen u daljim mutacijama komunizma (vi ste naravno izabrali ovo drugo). I to drugo se upravo desilo, Komunizam koji vise nije mogao biti izdrzavan pukao je tamo gde je najvise sakrivan – u SFRJ. Nakon ratova koje je izazvao njegov nazalost neunisteni prirodni tok, opet ste imali apsolutno iste ljude na vlasti, iste afere, isti "sjaj" i istu "diku" komunizma – imali ste raspad – finansijski, mentalitetni, kulturni, obrazovni, moralni….SVAKI! Mutacija komunizma najbolje se videla marta 2003. godine prilikom ubistva Premijera – tada je komunizam pokazao svu svoju snagu i kako je on sveprisutan sada u svojoj trecoj fazi – POVAMPIRENOG KOMUNIZMA, koji iza sebe ima opresiju, haos, nebrojene leseve i apsolutnu propast u svakom smislu…sistem koji je preziveo sopstvenu smrt i koji se hrani ISKLJUCIVO memorijama zrtve proisteklih iz perioda opresivnog komunizma potpomognutog TUDJIM parama, cist parazitski sistem. I sta imate sada? Imate isti sistem koji se pretvara (ako vec nije) u zombi komunizam gde je narod doveden do vrhunca ispirotine mozga upornim ponavljanjem istih ishasniranih fraza, smesnim politickim marketingom i praznim ucinkom – ovo poslednje je i jedino sto komunizam u svojem bilo kojem obliku moze da pruzi. Zalosna je cinjenica da stepen implementacije komunizma u nekoj zemlji zrtvi, direktno zavisi od stepena obrazovanja, razmisljanuja i imanja muda u istoj…posto su svi ovi parametri na ultra niskom nivou u Srbiji, Komunizmu to dodje ko letnja mocvarica komarcima.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Oh dodjite ipak Vi kod nas u suboticu, sve se manjalo ali je burek i dalje ostao jeftin da Vas pocastimo da pojedete jedan. da se ne trujete sa raznim GMO proizvodima..

 23. amacak kaže:

   

  stormwatch:

  SVAKI socijalizam vremenom postaje Komunizam. Komunizam je po svojoj definiciji a i u praxi iskljucivo opresivni sistem koji nije sposoban da proizvede dodatnu vrednost osim finansiranjima iz "zlog" Kapitalizma.

  Samo da te podsetim kako je krenulo…1945. ste se po ko zna koji put odrekli Boga i krenuli u njegovu zabranu, Tito vec tada programirani komunista je pod lepo upakovanim boxom socijalizma proneo ideju sirom cele Juge.

   

   

  veliki mislioče možda bi mogao da nam objasniš kako je sssr kao komunistička zemlja poslao prvog čoveka u svemir kada "komunizam nije sposoban da proizvede novu vrednost"? misliš da su iskoristili stare rakete iz carističkog doba?

   

  i šta ti znači ovo "po ko zna koji put ste se odrekli boga"? ko "vi"? koliko puta i kada su se ranije "odrekli" boga? kako već hiljadama godina opstaju civilizacije, npr. kineska, koje nikada nisu ni prihvatile "boga"? 

 24. zorandjala kaže:

  Dace bog da se vrate jedine postene komunisticke trupe i pociste ovaj olos koji podj  ava iz ladovine iz inostranstva.da opet neki Zemunac ,Arkan i sl ociste tu lozu prljave emigracije .Ako vas interesuje zasto bog da popmogne ja sam pravoslavni komunista.Slavim slavu a zalim za Staljinom.Luzeru dodji ovde pa nam u lice kazi sta imas.Napravicemo ti binu u centru pa ako imas muda samo javi.A ne da o mojoj zemlji govoris u drugom licu mnozine.

 25. amacak kaže:

   

  Neša:

  Moje obraćanje "kapitalističkoj gospodi drugovima komunistima" bilo sarkastično i cinično jednako kako se oni decenijama odnose prema građanima. 

  Sve što je nastalo od 1948. godine (nakon što je Staljin otkačio Tita a ne obratno) nastalo je zahvaljujući novcem (kreditima) zapadnih zemalja (SAD i Evropa) koje su "ćopavom zagorcu trpali u dupe" (iz filma "Lepa sela lepo gore") a on taj isti novac trpao u dupe istim ovakvima koje i danas imamo na vladajućim pozicijama.

  Kada je novca počelo da nestaje početkom 70.-ih, poslao je ljude na Zapad u pečalbu da rade i zarađeni novac šalju svojima u "domovinu" (otadžbinu). Kada su se ti ljudi posle desetak godina poženili i poudavali, zarađeni novac trošili su za sebe i svoje porodice a u "lijepu našu SFRJ domovinu" slali sve manje. Početkom 80.-ih zbog manjka novca počele su stabilizacije SIV-a, bonovi za gorivo, ulje, deterdžent, kafu… ta ekonomska kriza (ne)završena je bratoubilačkim građanskim ratovima.

  I još uvek smo u krizi jer tako neko hoće i dopušta. Hoće neko spolja a dopušta neko iznutra!

  Konstruktivan predlog? 

  Država MORA da ima mu*a, da ima jasno definisan cilj zasnovan isključivo na sopstvenim interesima, da ga dosledno sprovodi i da sve to rade stručni i odgovorni ljudi koji IMAJU REZULTATE RADA.

  A oni su pootpuštani, marginalizovani, pomrli ili pobegli napolje!

   

   

  vlast u srbiji je već drugi put radikalno promenjena i trenutno glavni ljudi nisu tu ni decenijama niti su bili komunisti. ustvari glavni čovek jer trenutno imamo vožda dok mu se podrška malo ne ospe pod pritiskom realnosti.

  naravno da je jedna siromašna, zaostala i ratom razrušena zemlja napredovala uz američku pomoć ali isto važi i za ne toliko siromašnu, zaostalu i razrušenu zapadnu evropu. ćopav ili ne zagorac je obezbedio jedan period mira i napretka za uspomenu i dugo sećanje. našao je svoje i naše mesto u ondašnjem svetu što se za nas danas ne može reći. i nije nikog "slao" na zapad nego je podelio pasoše i liberalizovao izlazak iz zemlje, šta je tu problem? da to nije urađeno sada bi tu kukao kako je ćopavi zagorac zakatančio granice i držao nas u zatvoru.

  takozvana "stabilizacija", par-nepar i ostalo nisu nastali zbog smanjenja doznaka iz inostranstva nego zato što je decentralizacija u sedamdesetim omogućila zaduživanje bez kontrole na republičkom i lokalnom nivou pa je milki planinc, kada je došla na čelo siv-a,  trebalo godinu dana da popiše sve dugove i dođe do nekih 17 milijardi dolara spoljnjeg duga. ali, da li je to samo problem samo tadašnje sfrj ili komunizma? kakvo je stanje u to vreme bilo u grčkoj koja nije bila komunistička?

  zašto misliš da je kriza moguća samo ako to neko dopušta? evo ti alternativno objašnjenje kriza traje zato što mi ne znamo da li idemo u evropu ili smo ruski satelit, zato što su najsposobniji otišli iz zemlje i zato što smo izgubili deceniju kada se svet ubrzano menjao. 

  tvoj konstruktivni predlog je opšte mesto. imali smo izbore, jedan čovek je dobio poverenje i sada sprovodi ono što misli da treba i doveo je ljude za koje misli da su sposobni. imaš drugi predlog kako dovesti te stručne, odgovorne i sa rezultatima?

 26. stormwatch kaže:

   

  jozefina..:

  stormwatch:

  "Naš problem je što imamo sistem koji nije ni kapitalizam ni komunizam. To je sistem zvani SRANJE u kom lažovi, lopovi, neradnici i protuve napreduju a oni drugi nazaduju.  

  Vi nemate ni Kapitalizam ni komunizam, a to dok ne shvatis t.j. da u Srbiju, niti u JEDNU drugu republiku bivseg SFRJ jos nije usao Kapitalizam proci ce mnogo vremena. Vi ste usli u treci nivo Komunizma, a to je povampireni komunizam, povampireni komunizam nastaje kao nusprodukt direktne prirodne mutacije socijalizma….SVAKI socijalizam vremenom postaje Komunizam. Komunizam je po svojoj definiciji a i u praxi iskljucivo opresivni sistem koji nije sposoban da proizvede dodatnu vrednost osim finansiranjima iz "zlog" Kapitalizma. Postoje dva nacina da se izadje iz opresivnog komunizma – revolucijom ili RASPADOM istog. Kod vas dole se desila revolucija….i to ne revolucija u pravom smislu reci protiv komunizma, nego istorijski do tada nepoznat fenomen a to je REVOLUCIJA prvog stadijuma KOMUNIZMA…kada je komunizam u SFRJ bio primoran na neizbezni raspad, on je pribegao svom drugom stadijumu – a to je Haos komunizma, koji je i prouzrocio i ratove na tim prostorima, jer komunizam MORA biti unisten ne samo u korenu nego i DUBOKO ispod njega inace krece u opasne akcije. U Srbiji se je komunizam od sebe napravio maltene savrseni polimorfni sistem samosakrivanja i mutacije u razlicitim oblicima, ali je on i dalje tu – SVEPRISUTAN, samo se fino izdaje za nesto sto nije…kapitalizam i demokratiju… u vasem trecem stadijumu komunizma a to je ono sto vi imate vec 20 godina tamo t.j. povampireni Komunizam ne postoji ni kapitalizam ni demokratija, samo lazh da su oni prisutni. Cetvrta faza do koje ce doci ako se ne osvestite i ne ucinite nesto je zombi komunizam kakav vlada u Severnoj Koreji, a ja se sve bojim da je stigao. Svi elementi su tamo – "patriotska" vlada, gradjanska poslusnost, kult licnosti, projekcija krivice na komuniste prvog i drugog stepena… Samo da te podsetim kako je krenulo…1945. ste se po ko zna koji put odrekli Boga i krenuli u njegovu zabranu, Tito vec tada programirani komunista je pod lepo upakovanim boxom socijalizma proneo ideju sirom cele Juge. U momentu kada je rekao istorijsko NE Staljinu jos uvek nije bio pravi komunista, to je potao malo kasnije t.j. 1961. posle samita nesvrstanih kada je pocetna faza t.j. opresivni komunizam uzela danak. Posle njegove smrti postojala je mogucnost da se iz opresivnog komunizma predje u Kapitalizam i Demokratiju, ili ostane jos par decenija zarobljen u daljim mutacijama komunizma (vi ste naravno izabrali ovo drugo). I to drugo se upravo desilo, Komunizam koji vise nije mogao biti izdrzavan pukao je tamo gde je najvise sakrivan – u SFRJ. Nakon ratova koje je izazvao njegov nazalost neunisteni prirodni tok, opet ste imali apsolutno iste ljude na vlasti, iste afere, isti "sjaj" i istu "diku" komunizma – imali ste raspad – finansijski, mentalitetni, kulturni, obrazovni, moralni….SVAKI! Mutacija komunizma najbolje se videla marta 2003. godine prilikom ubistva Premijera – tada je komunizam pokazao svu svoju snagu i kako je on sveprisutan sada u svojoj trecoj fazi – POVAMPIRENOG KOMUNIZMA, koji iza sebe ima opresiju, haos, nebrojene leseve i apsolutnu propast u svakom smislu…sistem koji je preziveo sopstvenu smrt i koji se hrani ISKLJUCIVO memorijama zrtve proisteklih iz perioda opresivnog komunizma potpomognutog TUDJIM parama, cist parazitski sistem. I sta imate sada? Imate isti sistem koji se pretvara (ako vec nije) u zombi komunizam gde je narod doveden do vrhunca ispirotine mozga upornim ponavljanjem istih ishasniranih fraza, smesnim politickim marketingom i praznim ucinkom – ovo poslednje je i jedino sto komunizam u svojem bilo kojem obliku moze da pruzi. Zalosna je cinjenica da stepen implementacije komunizma u nekoj zemlji zrtvi, direktno zavisi od stepena obrazovanja, razmisljanuja i imanja muda u istoj…posto su svi ovi parametri na ultra niskom nivou u Srbiji, Komunizmu to dodje ko letnja mocvarica komarcima.

  Ovde napišite odgovor…Oh dodjite ipak Vi kod nas u suboticu, sve se manjalo ali je burek i dalje ostao jeftin da Vas pocastimo da pojedete jedan. da se ne trujete sa raznim GMO proizvodima..

   

   

  Draga Jozefina, zalosno je koliko vi nemate apsolutnog pojma gde zivite, sta pricate i sta jedete.

   

  1. Bih pre par meseci u Subotici, Burek u Lipi nije vise ni prineti onom iz 2007-2011 – FAIL

  2.  GMO proizvodi su jos uvek zabranjeni skoro svugde u EU, a i ako se ikada dozvole masovnu upotrebu tesko da ce npr. u nemackoj ikada Nemac jesti GMO, jer oni imaju daleko bolju hranu nego sto ju je ikada imala Srbija, njihova poljoprivreda se ne zasniva na bajkama.  Jos jedan FAIL za vas.

  3. Bolje bi bilo upravo vi gospodjice/gospodjo/gospodine da razmislite o GMO hrani jer vec skoro deceniju sirom polja Srbije DuPont prodaje svoje GMO zitarice samo prepakovane u kese jedne poznate domace firme.

  4. Zalosno je sto nemate pojma i sto vam sveze kupljena prshuta posle samo dva dana pushta vodu….

  FAIL za FAILom

 27. stormwatch kaže:

   

  zorandjala:

  Dace bog da se vrate jedine postene komunisticke trupe i pociste ovaj olos koji podj  ava iz ladovine iz inostranstva.da opet neki Zemunac ,Arkan i sl ociste tu lozu prljave emigracije .Ako vas interesuje zasto bog da popmogne ja sam pravoslavni komunista.Slavim slavu a zalim za Staljinom.Luzeru dodji ovde pa nam u lice kazi sta imas.Napravicemo ti binu u centru pa ako imas muda samo javi.A ne da o mojoj zemlji govoris u drugom licu mnozine.

   

   

  Zorane ne jedite se mnogo, i sami znate da nema nikakve sanse da vise vase crvene trupe mraka da dodju pa "chiste", cistili ste vi i vama slichni tavane i cupali brkove nasih deda (ponekad i baka), dobro se secaju nasi najblizi sta ste i kako radili. Ova vasa poruka i govor mrznje do sada daleko najbolje oslikava zasto Srbija od sljama nikada nije isla napred (a mogla je biti uredjena i napredna zemlja da takvi du….glavci kao sto ste vi nemate uvek glavnu rec i niste najglasniji, no pametni se uvek prvi povlace tamo). Niste vi nikakav komunista Pravoslavac jer tako nesto ne postoji, vi ste samo obicna komunjara.

 28. zorandjala kaže:

  Stormwatch .Procitaj ponovo sta pisem pu  glavac.Pamozes komentarisati ako imas nesto ispod kose .

 29. Neša kaže:

   

  amacak:

  Neša:

  Moje obraćanje "kapitalističkoj gospodi drugovima komunistima" bilo sarkastično i cinično jednako kako se oni decenijama odnose prema građanima. 

  Sve što je nastalo od 1948. godine (nakon što je Staljin otkačio Tita a ne obratno) nastalo je zahvaljujući novcem (kreditima) zapadnih zemalja (SAD i Evropa) koje su "ćopavom zagorcu trpali u dupe" (iz filma "Lepa sela lepo gore") a on taj isti novac trpao u dupe istim ovakvima koje i danas imamo na vladajućim pozicijama.

  Kada je novca počelo da nestaje početkom 70.-ih, poslao je ljude na Zapad u pečalbu da rade i zarađeni novac šalju svojima u "domovinu" (otadžbinu). Kada su se ti ljudi posle desetak godina poženili i poudavali, zarađeni novac trošili su za sebe i svoje porodice a u "lijepu našu SFRJ domovinu" slali sve manje. Početkom 80.-ih zbog manjka novca počele su stabilizacije SIV-a, bonovi za gorivo, ulje, deterdžent, kafu… ta ekonomska kriza (ne)završena je bratoubilačkim građanskim ratovima.

  I još uvek smo u krizi jer tako neko hoće i dopušta. Hoće neko spolja a dopušta neko iznutra!

  Konstruktivan predlog? 

  Država MORA da ima mu*a, da ima jasno definisan cilj zasnovan isključivo na sopstvenim interesima, da ga dosledno sprovodi i da sve to rade stručni i odgovorni ljudi koji IMAJU REZULTATE RADA.

  A oni su pootpuštani, marginalizovani, pomrli ili pobegli napolje!

  vlast u srbiji je već drugi put radikalno promenjena i trenutno glavni ljudi nisu tu ni decenijama niti su bili komunisti. ustvari glavni čovek jer trenutno imamo vožda dok mu se podrška malo ne ospe pod pritiskom realnosti.

  naravno da je jedna siromašna, zaostala i ratom razrušena zemlja napredovala uz američku pomoć ali isto važi i za ne toliko siromašnu, zaostalu i razrušenu zapadnu evropu. ćopav ili ne zagorac je obezbedio jedan period mira i napretka za uspomenu i dugo sećanje. našao je svoje i naše mesto u ondašnjem svetu što se za nas danas ne može reći. i nije nikog "slao" na zapad nego je podelio pasoše i liberalizovao izlazak iz zemlje, šta je tu problem? da to nije urađeno sada bi tu kukao kako je ćopavi zagorac zakatančio granice i držao nas u zatvoru.

  takozvana "stabilizacija", par-nepar i ostalo nisu nastali zbog smanjenja doznaka iz inostranstva nego zato što je decentralizacija u sedamdesetim omogućila zaduživanje bez kontrole na republičkom i lokalnom nivou pa je milki planinc, kada je došla na čelo siv-a,  trebalo godinu dana da popiše sve dugove i dođe do nekih 17 milijardi dolara spoljnjeg duga. ali, da li je to samo problem samo tadašnje sfrj ili komunizma? kakvo je stanje u to vreme bilo u grčkoj koja nije bila komunistička?

  zašto misliš da je kriza moguća samo ako to neko dopušta? evo ti alternativno objašnjenje kriza traje zato što mi ne znamo da li idemo u evropu ili smo ruski satelit, zato što su najsposobniji otišli iz zemlje i zato što smo izgubili deceniju kada se svet ubrzano menjao. 

  tvoj konstruktivni predlog je opšte mesto. imali smo izbore, jedan čovek je dobio poverenje i sada sprovodi ono što misli da treba i doveo je ljude za koje misli da su sposobni. 

   

   

  – Na vlasti imamo lažnog vožda, marionetu neoliberalnog korporativnog kapitalizma.

  – "Ćopavi zagorac" jeste "obezbedio jedan period mira i napretka za uspomenu i dugo sećanje" kako za koga. Ceo taj period bio je veštačka tvorevina zasnovana na kreditima i parolama npr. "ne mogu mene toliko mnogo da plate koliko mogu malo da radim" ili "alaj volim ovaj režim, plata ide a ja ležim". To je ono o o čemu sam pisao kada kažem da i danas vlast vode ljudi koji misle da može da se živi od ničega tj. nerada!

  – "Čopavi zagorac" jeste podelio pasoše tj. liberalizovao izlazak iz zemlje. Najveći deo njih tako "liberalizovanih" otišao je da radi a ne da putuje turistički! I šta će sa par hiljada maraka ili dolara mesečno ako kao samci nemaju na šta da potroše nego da prvih godina, do zasnivanja porodica u inostranstvu, taj višak pošalju kućama. A onda se skrasiše, počeše da troše zarađeno pa za Jugu ne ostade ništa.

  – Drago mi je da se neki još uvek sećaju Milke Planinc i stabilizacionih mera SIV-a. Da, dug jeste nastao zbog nekontrolisanog zaduživanja jer, kada novca nema a nesposobni (na vlasti) ne znaju da ga stvore, oni uzimaju kredite. Malo jer su nesposobni a malo jer MMF tako traži decenijama. Tako je i danas. To se zove dužničko ropstvo.

  – Vaš poslednji pasus: "tvoj konstruktivni predlog je opšte mesto. imali smo izbore, jedan čovek je dobio poverenje i sada sprovodi ono što misli da treba i doveo je ljude za koje misli da su sposobni. imaš drugi predlog kako dovesti te stručne, odgovorne i sa rezultatima?"

  – Da, imali smo izbore i to komada dva za godine dve. Ista stranka dobila je poverenje i pre dve godine, isti čovek (lažni vožd) otada se naobećavao i fabrike čipova, i fabrike Motorolinih mobilnih telefona "Tesla", i fabrike srpskog "Merecedesa", i flote od deset aviona Air-Srbija… pa smo od svih obećanja dobili… samo nova obećanja. Taj jedan čovek ne "sprovodi ono što misli da treba da radi i nije doveo ljude za koje misli da su sposobni". Taj jedan čovek NEMA jednog jedinog dana iskustva u privredi, ekonomiji, poljoprivredi… u svemu što stvara finansijski jaku državu. Taj jedan čovek prvo ne zna šta treba da radi, jer nema radno iskustvo u tome, a i te ljude nije doveo on nego su mu nametnuti spolja.

  Da, imam odgovor na pitanje: "imaš drugi predlog kako dovesti te stručne, odgovorne i sa rezultatima?".

  Prvo treba sa odlučujućih pozicija maknuti one koji su ljude stručne, odgovorne i sa rezultatima razjurili. E, a to je najteže. Tačnije, nemoguće jer za SVE ih je majka rodila. Npr., prvo ih postave za šefa diplomatije a oni tek onda uče osnovni jezik diplomatije (Dačić, engleski) ili za ministra energetike koji misli da će njegovo ministrovanje biti kvalitetnije ako u pedesetoj godini POČNE da uči ruski jezik (Aleksandar Antić) koji mu uzgred i ne treba ali on to ne zna jer ne zna da ne zna. Kao što ionako ništa ne zna a sve zna.

 30. pauk kaže:

  Mi, pripadnici drugih manjina, se najtoplije zahvaljujemo na svim ovim hvalospevima o komunizmu, Srbima i Ukrajinskim Madjarima. Hvala najlepse sto ste podrzali nas Hrvate, Italijane i Nemce u ovom poduhvatu s hvalospevima o cupanju brkova vasih baba i ostalog!

 31. amacak kaže:

   

  Neša:

  Da, imam odgovor na pitanje: "imaš drugi predlog kako dovesti te stručne, odgovorne i sa rezultatima?".

  Prvo treba sa odlučujućih pozicija maknuti one koji su ljude stručne, odgovorne i sa rezultatima razjurili. E, a to je najteže. Tačnije, nemoguće jer za SVE ih je majka rodila. Npr., prvo ih postave za šefa diplomatije a oni tek onda uče osnovni jezik diplomatije (Dačić, engleski) ili za ministra energetike koji misli da će njegovo ministrovanje biti kvalitetnije ako u pedesetoj godini POČNE da uči ruski jezik (Aleksandar Antić) koji mu uzgred i ne treba ali on to ne zna jer ne zna da ne zna. Kao što ionako ništa ne zna a sve zna.

   

   

  nemam vremena da odgovaram na ostalo ali u vezi kvotovanog, tvoj odgovor je besmislen jer je pitanje ko će biti ti koji će maknuti stare i postaviti nove i kako doći do njega (njih).

  u civilizovanom svetu to se radi na izborima. izbori kod nas su bili nesporni, kandidovao se ko je hteo, bila je kampanja, govorio je svako šta je hteo, nije bilo pritisaka, nema kontroverzi oko brojanja glasova. svi uslovi za pošzene izbore su zadovoljeni. rezultati su kakvi kakvi su i po tebi loši. u manje civilizovanom delu sveta to se radi silom, pretpostavljam da se slažeš da to nije rešenje.

  kako da dođemo do poštenih, vrednih i sa rezultatima?

 32. Neša kaže:

  amacak:

  kako da dođemo do poštenih, vrednih i sa rezultatima?

   

   

  Veoma teško. Sada već praktično nemoguće.

  Kao što rekoh oni su pootpuštani, uklonjeni, marginalizovani, demotivisani, pomrli ili pobegli napolje! Ukoliko se neko i drzne da nešto pokuša, bude sasečen u pokušajima od strane državnih organa i institucija ili tabloida.

 33. stormwatch kaže:

  @nesha  

   

  Jednom si na jednoj strani, drugi put na drugoj, treci put si neutralan a cetvrti put ni ti nemas pojma na cijoj si strani. Tako se bese poneo i jedan andjeo u borbi na nebu….nije znao s kime je ni za sta je pa se odlucio da ceka da vidi ko ce da pobedi….

 34. Neša kaže:

  stormwatch:

  @nesha  

  Jednom si na jednoj strani, drugi put na drugoj, treci put si neutralan a cetvrti put ni ti nemas pojma na cijoj si strani. Tako se bese poneo i jedan andjeo u borbi na nebu….nije znao s kime je ni za sta je pa se odlucio da ceka da vidi ko ce da pobedi….

   

  Molim da dostavite dokaz za svoje tvrdnje.

  Uzgred, nikada nisam ni na jednoj (čijoj) strani. Uvek sam za talenat, kvalitet, stručnost, iskustvo i dobre rezultate rada. Čak i danas, pa i mnogo duže, kada to nije na ceni.

  Eto, na primer, juče dobismo ministra odbrane koji je po zanimanju keramičar sa tri razreda zanata.

  Bratislav Gašić, poznatiji kao poznatiji i kao Bata Santos, je kako vele žitelji Kruševca hodajuća afera, obogatio se devedesetih godina švercom kafe (kasnije i još koječim) te je tako i zaradio nadimak Santos.

  Prvi čovek Kruševca je nedavno bio meta medija povodom sumnjive diplome Ekonomskog fakulteta, koju je preko noći zaradio, kao i zbog diplome gimnazije, iako svi u njegovoj okolini znaju da je jedva i ovaj zanat izučio.

  U prilogu je fotografija pristupnice Srpskoj radikalnoj stranci gde u odeljku "zanimanje" jasno stoji "keramičar“. Poznato je da je Gašić po prirodi nije ni najmanje skroman, da uživa u pažnji i pati od kompleksa više vrednosti, te mogućnost da je iz skromnosti naveo samo zanat automatski pada u vodu.

   

 35. amacak kaže:

   

  Neša:

  Veoma teško. Sada već praktično nemoguće.

  Kao što rekoh oni su pootpuštani, uklonjeni, marginalizovani, demotivisani, pomrli ili pobegli napolje! Ukoliko se neko i drzne da nešto pokuša, bude sasečen u pokušajima od strane državnih organa i institucija ili tabloida.

   

   

  znači, da vadimo štrange pa na tavan, nema nam druge.

  mislio sam do od tebe kao bolje artikulisanog od lakija mogu dobiti odgovor na pitanje kako naći mitske poštene i sposobne. koji je mehanizam biranja ljudi koji će voditi državu određeno vreme bolji (ili manje loš) od izbora?

 36. jozefina.. kaže:

   

  stormwatch:

  jozefina..:

  stormwatch:

  "Naš problem je što imamo sistem koji nije ni kapitalizam ni komunizam. To je sistem zvani SRANJE u kom lažovi, lopovi, neradnici i protuve napreduju a oni drugi nazaduju.  

  Vi nemate ni Kapitalizam ni komunizam, a to dok ne shvatis t.j. da u Srbiju, niti u JEDNU drugu republiku bivseg SFRJ jos nije usao Kapitalizam proci ce mnogo vremena. Vi ste usli u treci nivo Komunizma, a to je povampireni komunizam, povampireni komunizam nastaje kao nusprodukt direktne prirodne mutacije socijalizma….SVAKI socijalizam vremenom postaje Komunizam. Komunizam je po svojoj definiciji a i u praxi iskljucivo opresivni sistem koji nije sposoban da proizvede dodatnu vrednost osim finansiranjima iz "zlog" Kapitalizma. Postoje dva nacina da se izadje iz opresivnog komunizma – revolucijom ili RASPADOM istog. Kod vas dole se desila revolucija….i to ne revolucija u pravom smislu reci protiv komunizma, nego istorijski do tada nepoznat fenomen a to je REVOLUCIJA prvog stadijuma KOMUNIZMA…kada je komunizam u SFRJ bio primoran na neizbezni raspad, on je pribegao svom drugom stadijumu – a to je Haos komunizma, koji je i prouzrocio i ratove na tim prostorima, jer komunizam MORA biti unisten ne samo u korenu nego i DUBOKO ispod njega inace krece u opasne akcije. U Srbiji se je komunizam od sebe napravio maltene savrseni polimorfni sistem samosakrivanja i mutacije u razlicitim oblicima, ali je on i dalje tu – SVEPRISUTAN, samo se fino izdaje za nesto sto nije…kapitalizam i demokratiju… u vasem trecem stadijumu komunizma a to je ono sto vi imate vec 20 godina tamo t.j. povampireni Komunizam ne postoji ni kapitalizam ni demokratija, samo lazh da su oni prisutni. Cetvrta faza do koje ce doci ako se ne osvestite i ne ucinite nesto je zombi komunizam kakav vlada u Severnoj Koreji, a ja se sve bojim da je stigao. Svi elementi su tamo – "patriotska" vlada, gradjanska poslusnost, kult licnosti, projekcija krivice na komuniste prvog i drugog stepena… Samo da te podsetim kako je krenulo…1945. ste se po ko zna koji put odrekli Boga i krenuli u njegovu zabranu, Tito vec tada programirani komunista je pod lepo upakovanim boxom socijalizma proneo ideju sirom cele Juge. U momentu kada je rekao istorijsko NE Staljinu jos uvek nije bio pravi komunista, to je potao malo kasnije t.j. 1961. posle samita nesvrstanih kada je pocetna faza t.j. opresivni komunizam uzela danak. Posle njegove smrti postojala je mogucnost da se iz opresivnog komunizma predje u Kapitalizam i Demokratiju, ili ostane jos par decenija zarobljen u daljim mutacijama komunizma (vi ste naravno izabrali ovo drugo). I to drugo se upravo desilo, Komunizam koji vise nije mogao biti izdrzavan pukao je tamo gde je najvise sakrivan – u SFRJ. Nakon ratova koje je izazvao njegov nazalost neunisteni prirodni tok, opet ste imali apsolutno iste ljude na vlasti, iste afere, isti "sjaj" i istu "diku" komunizma – imali ste raspad – finansijski, mentalitetni, kulturni, obrazovni, moralni….SVAKI! Mutacija komunizma najbolje se videla marta 2003. godine prilikom ubistva Premijera – tada je komunizam pokazao svu svoju snagu i kako je on sveprisutan sada u svojoj trecoj fazi – POVAMPIRENOG KOMUNIZMA, koji iza sebe ima opresiju, haos, nebrojene leseve i apsolutnu propast u svakom smislu…sistem koji je preziveo sopstvenu smrt i koji se hrani ISKLJUCIVO memorijama zrtve proisteklih iz perioda opresivnog komunizma potpomognutog TUDJIM parama, cist parazitski sistem. I sta imate sada? Imate isti sistem koji se pretvara (ako vec nije) u zombi komunizam gde je narod doveden do vrhunca ispirotine mozga upornim ponavljanjem istih ishasniranih fraza, smesnim politickim marketingom i praznim ucinkom – ovo poslednje je i jedino sto komunizam u svojem bilo kojem obliku moze da pruzi. Zalosna je cinjenica da stepen implementacije komunizma u nekoj zemlji zrtvi, direktno zavisi od stepena obrazovanja, razmisljanuja i imanja muda u istoj…posto su svi ovi parametri na ultra niskom nivou u Srbiji, Komunizmu to dodje ko letnja mocvarica komarcima.

  Ovde napišite odgovor…Oh dodjite ipak Vi kod nas u suboticu, sve se manjalo ali je burek i dalje ostao jeftin da Vas pocastimo da pojedete jedan. da se ne trujete sa raznim GMO proizvodima..

  Draga Jozefina, zalosno je koliko vi nemate apsolutnog pojma gde zivite, sta pricate i sta jedete.

  1. Bih pre par meseci u Subotici, Burek u Lipi nije vise ni prineti onom iz 2007-2011 – FAIL

  2.  GMO proizvodi su jos uvek zabranjeni skoro svugde u EU, a i ako se ikada dozvole masovnu upotrebu tesko da ce npr. u nemackoj ikada Nemac jesti GMO, jer oni imaju daleko bolju hranu nego sto ju je ikada imala Srbija, njihova poljoprivreda se ne zasniva na bajkama.  Jos jedan FAIL za vas.

  3. Bolje bi bilo upravo vi gospodjice/gospodjo/gospodine da razmislite o GMO hrani jer vec skoro deceniju sirom polja Srbije DuPont prodaje svoje GMO zitarice samo prepakovane u kese jedne poznate domace firme.

  4. Zalosno je sto nemate pojma i sto vam sveze kupljena prshuta posle samo dva dana pushta vodu….

  FAIL za FAILom

   

   

  Ovde napišite odgovor…:-) a ti razmisli pre pocetka pisanja o kom bureku je rec..

 37. Neša kaže:

  amacak:

  Neša:

  Veoma teško. Sada već praktično nemoguće.

  Kao što rekoh oni su pootpuštani, uklonjeni, marginalizovani, demotivisani, pomrli ili pobegli napolje! Ukoliko se neko i drzne da nešto pokuša, bude sasečen u pokušajima od strane državnih organa i institucija ili tabloida.

  znači, da vadimo štrange pa na tavan, nema nam druge.

  mislio sam do od tebe kao bolje artikulisanog od lakija mogu dobiti odgovor na pitanje kako naći mitske poštene i sposobne. koji je mehanizam biranja ljudi koji će voditi državu određeno vreme bolji (ili manje loš) od izbora?

   

   

  Pošteni, kvalitetni i sposobni su tu, među nama ali ne mogu da dođu do izražaja od onih drugih.

  Što se "biranja" ljudi na vlasti putem izbora tiče, problem je što se građanima u kampanjama servira jedno a na izborima zapravo dobijaju drugo. Građani (oni naivni) uvek glasaju za poštene, kvalitene i sposobne (one koji sebe same takvima predstavljaju) a zapravo izglasaju suprotno jer imaju pileće pamćenje i nesposobnost prepoznavanja neosnovanih obećanja, laž, obmanu, prevaru…

  Da li iko normalan zaista misli da će nova Vlada da dovede do prosperiteta države? Pa, u njoj sedi jedan deo ljudi koji se na odgovornim položajima vrte decenijama, a koji nas decenijama vodi u propast, i jedan deo nametnut spolja da dokrajči ono što je od države ostalo uz pomoć onih koji nas dokusuravaju decenijama!

  Kontruktivno, postoje dva rešenja: motke i to go*vnjive ili bežanija što dalje odavde!

 38. pravdoljub kaže:

  Au stormwatch: Vi znate sta je poenta? Izvoli burek jeftiniji je da nebi jeo Gmo hranu 🙂 KROFNA pametni..

 39. Serbianforce kaže:

   

  stormwatch:

  Ok, posto je jutro mnogo pametnije od veceri i noci, a za neke od nas je uvek jutro, da rezimiramo vasha naskrabavanja – Gomila gluposti botova Blood & Honour ganga, nista drugo….sramota.

   

  Sine kako se ti nalupa i u ovoj a pogotovo u onoj prethodnoj opsirnoj skrabotini! Lepo ti je Nepotpisani odgovorio i svaka mu dala zbog toga! A jes mi je drago i to bas,petljas se u nesto a pojma nemas!!!

 40. pravdoljub kaže:

   

  zorandjala: Dace bog da se vrate jedine postene komunisticke trupe i pociste ovaj olos koji podj  ava iz ladovine iz inostranstva.da opet neki Zemunac ,Arkan i sl ociste tu lozu prljave emigracije .Ako vas interesuje zasto bog da popmogne ja sam pravoslavni komunista.Slavim slavu a zalim za Staljinom.Luzeru dodji ovde pa nam u lice kazi sta imas.Napravicemo ti binu u centru pa ako imas muda samo javi.A ne da o mojoj zemlji govoris u drugom licu mnozine.  

    yes Zoki svaka cast !!!

 41. Anonimni kaže:

   

  Serbianforce:

  stormwatch:

  Ok, posto je jutro mnogo pametnije od veceri i noci, a za neke od nas je uvek jutro, da rezimiramo vasha naskrabavanja – Gomila gluposti botova Blood & Honour ganga, nista drugo….sramota.

  Sine kako se ti nalupa i u ovoj a pogotovo u onoj prethodnoj opsirnoj skrabotini! Lepo ti je Nepotpisani odgovorio i svaka mu dala zbog toga! A jes mi je drago i to bas,petljas se u nesto a pojma nemas!!!

   

   

  Prvo ja nisam tebi nikakv sin, drugo te tvoje balkanluke ostavi tamo dole za tvoj balkan, capish? I reci mi zbog cega ti je iskreno drago? Zato jer ste pukli do poda vasim hvalospevima o nepokornoj zemlji pa se sada brze bolje prodaje sve drzavno sto se stigne, ili zato sto su vam stare komunjare opet na novim mestima? Da je komunizam valjao ne bi vas ostavio u pepelu. Zato psssst.

 42. pravdoljub kaže:

  Dobri covece stormwatch. Mi smo mala i siromasna drzava nemojte nam zameriti za to, Malo smo bolesljivi zbog svega sta nas je snaslo, ali nikome nista idemo dalje. Samo jos da vam kazem, Balkan pocinje juzno od dve reke te reke se zovu Dunav i Sava i Sava se uliva u Dunav u gradu koji se zove Beograd i koji je glavni grad republike Srbije. I vidim malo se i rugate ali nemojte. Kazu ljudi"RUGALA SE RUGA PA POSTALA DRUGA"…

 43. stormwatch kaže:

   

  pravdoljub:

  Dobri covece stormwatch. Mi smo mala i siromasna drzava nemojte nam zameriti za to, Malo smo bolesljivi zbog svega sta nas je snaslo, ali nikome nista idemo dalje. Samo jos da vam kazem, Balkan pocinje juzno od dve reke te reke se zovu Dunav i Sava i Sava se uliva u Dunav u gradu koji se zove Beograd i koji je glavni grad republike Srbije. I vidim malo se i rugate ali nemojte. Kazu ljudi"RUGALA SE RUGA PA POSTALA DRUGA"…

   

   

  Dragi moj nepravdoljube, da imate malo rezona drugacije bi ste pricali, vidim i vi ste stara komunjara i jos se hvalite time.

 44. Neša kaže:

  Ne razumem da neko ko je otišao odavde, očigledno nezadovoljan onim što je imao ili u čemu je živeo, ima neodovljivu skoro patološku potrebu da se bavi onim što je napustio. Jedno od objašnjenja može da bude da tamo gde je sada očigledno nije našao smisao, nije zadovoljio svoje potrebe, nije ispunjen životom koji živi pa vreme troši na nešto što je prezreno ostavio iza sebe a nesvesno, po svoj prilici, žali za tim jer mu to nešto ne da mira ni spokoja.

  Svima nama je jasno da se na ovom i drugim portalima čuje glas običnih ljudi, kojima je sličan pristup drugim medijima nedostupan, i da ti obični ljudi (građani) imaju stav potpuno drugačiji od njihovih legitimnih predstavnika na vlasti i koji su prevareni na izborima jer su glasali za jedno (obećavano) a dobili sasvim drugo. Dobili su (smo) servilnu vlast koja bi i "rođenu majku prodala za malo vlasti" (reči V. Šešelja) a gde neće nekoliko preduzeća pa i celu državu ako treba.

  Prema tome, deliti savete (palamuditi) o komunistima i kapitalistima u zemlji u kojoj neko ne živi i iz koje je nezadovoljan pobegao i pri tom o njoj, kao što neko lepo reče, govori u drugom licu množine a neko treći lepo primeti da se obraća rečima "vi tamo dole" veoma je licemerno.

  Zato poručujem tom "tamo gore" neka "tamo gore" ostane i uživa u onom zbog čega je "odavde dole" otišao i da nas "ovde dole" ostavi na miru ili neka dođe "ovde dole" i da svoj doprinos da i mi budemo "tamo gore" kao i on.

  Mnogi su došli i pomogli koliko su mogli.

  Od praznih priča smo, verujte, umorni! Imamo ih svaki dan u našim medijima!

 45. pravdoljub kaže:

   

  stormwatch:

  pravdoljub:

  Dobri covece stormwatch. Mi smo mala i siromasna drzava nemojte nam zameriti za to, Malo smo bolesljivi zbog svega sta nas je snaslo, ali nikome nista idemo dalje. Samo jos da vam kazem, Balkan pocinje juzno od dve reke te reke se zovu Dunav i Sava i Sava se uliva u Dunav u gradu koji se zove Beograd i koji je glavni grad republike Srbije. I vidim malo se i rugate ali nemojte. Kazu ljudi"RUGALA SE RUGA PA POSTALA DRUGA"…

  Dragi moj nepravdoljube, da imate malo rezona drugacije bi ste pricali, vidim i vi ste stara komunjara i jos se hvalite time.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Dragi moj prijatelju, vidim da si skolovan i zaista pametan covek uopste nemam zamerki na tvoja izlaganja. Nego reces mi komunjara , ako mislis komunista onda OK. Ali ja sam isuvise mlad da bih bio komunista ja nemam politicko opredeljenje nego ljudsko ubedjenje i zivotno iskustvo. Uzgred ne rece ti nama . Kome od tvojih su cupali brkove?

 46. Anonimni kaže:

   

  Neša:

  Ne razumem da neko ko je otišao odavde, očigledno nezadovoljan onim što je imao ili u čemu je živeo, ima neodovljivu skoro patološku potrebu da se bavi onim što je napustio. Jedno od objašnjenja može da bude da tamo gde je sada očigledno nije našao smisao, nije zadovoljio svoje potrebe, nije ispunjen životom koji živi pa vreme troši na nešto što je prezreno ostavio iza sebe a nesvesno, po svoj prilici, žali za tim jer mu to nešto ne da mira ni spokoja.

  Svima nama je jasno da se na ovom i drugim portalima čuje glas običnih ljudi, kojima je sličan pristup drugim medijima nedostupan, i da ti obični ljudi (građani) imaju stav potpuno drugačiji od njihovih legitimnih predstavnika na vlasti i koji su prevareni na izborima jer su glasali za jedno (obećavano) a dobili sasvim drugo. Dobili su (smo) servilnu vlast koja bi i "rođenu majku prodala za malo vlasti" (reči V. Šešelja) a gde neće nekoliko preduzeća pa i celu državu ako treba.

  Prema tome, deliti savete (palamuditi) o komunistima i kapitalistima u zemlji u kojoj neko ne živi i iz koje je nezadovoljan pobegao i pri tom o njoj, kao što neko lepo reče, govori u drugom licu množine a neko treći lepo primeti da se obraća rečima "vi tamo dole" veoma je licemerno.

  Zato poručujem tom "tamo gore" neka "tamo gore" ostane i uživa u onom zbog čega je "odavde dole" otišao i da nas "ovde dole" ostavi na miru ili neka dođe "ovde dole" i da svoj doprinos da i mi budemo "tamo gore" kao i on.

  Mnogi su došli i pomogli koliko su mogli.

  Od praznih priča smo, verujte, umorni! Imamo ih svaki dan u našim medijima!

   

   

  Po praznom hodu ti si ga brate bas opelcovao za vise platinumskih medalja, tako da bolje sednes i nastavis da kvrcas masinu u toku radnog vremena.

 47. pravdoljub kaže:

   

  stormwatch:

  @nesha  

  Jednom si na jednoj strani, drugi put na drugoj, treci put si neutralan a cetvrti put ni ti nemas pojma na cijoj si strani. Tako se bese poneo i jedan andjeo u borbi na nebu….nije znao s kime je ni za sta je pa se odlucio da ceka da vidi ko ce da pobedi….

   

   

  Ovde napišite odgovor…Ti prijatelju tako lepo pises nama iz neke ugodne kancelarije tu iz Subotice ili okoline i pokusavas ,samo POKUSAVAS svojim histericnim ali providnim pisanjem da nas zavadjas. Prijatelju nemoj se praviti tosa, budi realan i reci sta te muci pa da ti pomognemo. Inace da si ti negde u inostranstvu, briga bi tebe bilo za nas vec bi i zaboravio gde je Subotica i da uzdravlje ti bio "burek" 🙂 kada sledeci put dodjes u SU ako uopste i dolazis nemoj ici u lipu idi u SLOZNU BRACU ili u PROLECE, mozda ti smeta ime LIPA..

 48. Anonimni kaže:

   

  pravdoljub:

  stormwatch:

  @nesha  

  Jednom si na jednoj strani, drugi put na drugoj, treci put si neutralan a cetvrti put ni ti nemas pojma na cijoj si strani. Tako se bese poneo i jedan andjeo u borbi na nebu….nije znao s kime je ni za sta je pa se odlucio da ceka da vidi ko ce da pobedi….

  Ovde napišite odgovor…Ti prijatelju tako lepo pises nama iz neke ugodne kancelarije tu iz Subotice ili okoline i pokusavas ,samo POKUSAVAS svojim histericnim ali providnim pisanjem da nas zavadjas. Prijatelju nemoj se praviti tosa, budi realan i reci sta te muci pa da ti pomognemo. Inace da si ti negde u inostranstvu, briga bi tebe bilo za nas vec bi i zaboravio gde je Subotica i da uzdravlje ti bio "burek" :-) kada sledeci put dodjes u SU ako uopste i dolazis nemoj ici u lipu idi u SLOZNU BRACU ili u PROLECE, mozda ti smeta ime LIPA..

   

  Pravdoljube, ja sam jednom otisao sa ovih sajtova ali sam se opet (samo nakratko) vratio, Subotica je moj rodni grad i neke stvari sam morao da iskomentarisem. Iako se necu vise aktivno baviti pisanijama ovde, sigurno me uvek mozete ocekivati da cu s vremena na vrime svratiti da vidim kakve se budalastine pisu, ljudi tamo ne vole istinu i to je najveci problem. Uvek je lakse nekoga drugoga okriviti zbog sopstvene gluposti, gresaka i slobodno mogu reci beskorisnosti, evo i vi ste podrzali vaseg druga zokija koji je po ko zna koji put sa putem sredstava javnog informisanja pozvao na ubista i fizicku eliminaciju niestomisljenika, covek jos uvek zivi u vremenu u kome je Tito i Staljin tako resavao probleme neistomisljenika a Kineska i Severno korejska vlada i dan danas tako cine sa hiljadama ljudi dnevno, ne mogu vam opisati kako mi se gade takvi ljudi ali se nadam da i za njih ima spasa, svako ko misli kao on ima udeo u krvi tih 100 miliona zrtava komunizma i na svojim rukama. No, kod vas je normalno sve sto nigde drugde nije pa ce i ovo sto sam napisao biti velika uvreda.

 49. pravdoljub kaže:

  Pa nece biti uvreda, posto ne gledam sta pise nego ko pise,neko ko je daleko i svoje vreme skracuje dodavanjem soli na nase rane. Zoki je spomenuo i Titu i Arkana dve potpune suprotnosti. Znas ako si vec tamo gde jesi, onda drzi nos tamo i neguraj ga  ispod kicmenog stuba. Ti vredjas ljude, a da i sam neznas zasto. Ja skracivam vreme za kompjuterom. A ti? Ti mlatis praznu slamu zapostavljajuci svoju porodicu ,ako je neko poput tebe uopste  moze imati. Pises nesto sto valja, ali si poput one koja dadne 20 litara mleka i sutne kantu. Ajde ti lepo spavaj i zatvori i zakljucaj dobro sva vrata i prozore..

 50. stormwatch kaže:

   

  pravdoljub:

  Pa nece biti uvreda, posto ne gledam sta pise nego ko pise,neko ko je daleko i svoje vreme skracuje dodavanjem soli na nase rane. Zoki je spomenuo i Titu i Arkana dve potpune suprotnosti. Znas ako si vec tamo gde jesi, onda drzi nos tamo i neguraj ga  ispod kicmenog stuba. Ti vredjas ljude, a da i sam neznas zasto. Ja skracivam vreme za kompjuterom. A ti? Ti mlatis praznu slamu zapostavljajuci svoju porodicu ,ako je neko poput tebe uopste  moze imati. Pises nesto sto valja, ali si poput one koja dadne 20 litara mleka i sutne kantu. Ajde ti lepo spavaj i zatvori i zakljucaj dobro sva vrata i prozore..

   

  Gospodine nepravdoljube, znate vi dobro zasto ste na njegovoj strani jer ste i vi od te stare, stare komunjarske garde koja je nase generacije unistila svojim razmisljanjem i ponasanjem. Sve sto radite neka vam bude na cast. O mojoj porodici ne morate brinuti, koliko mozemo mi smo normalni, no u vasim ocima izgleda da smo nenormalni, posto nam nije normalno da se zene siluju i tuku, isto tako nam nije normalno da se vodi rat sa celim svetom i potom kukumace kako su nas rasturili ko p….. a onaj koji nas je i uveo u isti rat (rusija) se samo povukla i iskoristila tu sirotu zemlju za svoje fasisticke planove osvajanja sveta. Ja sam veliki protivnik oruzija, nasilja i komunista (fasizam je potekao od socijalizma da se razumemo), te tri stvari smatram najnizim nivoom razvoja, evolucije i mentaliteta. Hvala na paznji.

 51. pravdoljub kaže:

  Aj sada jednom pravdoljub jednom ne pravdoljub. Ko ti je izvrsio nedozvoljene polne radnje? Zoki ili ja? Ma daj nemoj se segaciti , budi covek pa reci to u lice. Nego sretan ti prvi maj praznik rada i poslusaj a tebe je……https://www.youtube.com/watch?v=hlDcZthDOMk

 52. MISTER. kaže:

  trojni pakt,izdajnicka vlada, radnicka klasa lije krv za slobodu .ISTORIJA je uciteljica zivota…

 53. novosađanin kaže:

  Zašto u svemu vidite neprijatelje – pokušajte pogledati druge i krenuti prijateljski samo tako će te preživeti a biti protiv sviju — to je suludo jer narod bez prijatelja nestaje

   

OSTAVITE KOMENTAR