Vojvodina: rečenica i potpisi

U centru Novog Sada traje potpisivanje peticije, koje je organizovala Srpska napredna stranka u cilju prikupljanja potpisa za povlačenje Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine koju je predložio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, kao i za smenu Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

 

Kako javlja Radio 021, potpisivanje peticije, koje je započelo u Dunavskoj ulici, kod Spomenika Jaši Tomiću, biće organizovano danas u svim gradovima, selima i mesnim zajednicama u Vojvodini.

 

Akciju potpisivanja peticije organizovala je Srpska napredna stranka kako bi dobila podršku građana za predloge koji su istaknuti na protestu u Novom Sadu pre dva dana.

 

„Sigurno je da svaka peticija kojom se prikupi veliki broj potpisa građana proizvodi pravne i političke posledice“, rekla je Gojkovićeva novinarima, dodajući da bi „volela da vidi na koji način će vrh Demokratske stranke u Vojvodini ignorisati tako veliki broj potpisa“.

 

 

 

Pajtić: Izbacićemo spornu rečenicu

 

Izbacićemo spornu rečenicu iz deklaracije u kojoj se kaže da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije, kaže Pajtić.

 

„Ta rečenica može odmah da bude izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna“, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i podsetio da su građani Vojvodine još 1918. godine odlučili da budu deo Srbije.

 

Podigla se fama oko Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, a u njoj nema nijedna jedina reč niti rečenica koja bi osporavala suverenitet Srbije, naglasio je on u emisiji „Utisak nedelje“ na TV B92.

 

Prema njegovim rečima, deklaracija poziva na poštovanje Ustava i zakona, odnosno predstavlja vapaj za njihovo poštovanje. „Ako se ne poštuju zakonska prava Vojvodine, sutra se neće poštovati ni prava intelektualaca“, ističe Pajtić.

 

On smatra da problem između republičke i pokrajinske vlasti postoji, ali negira da je to zapravo trenutak lansiranja predloga deklaracije.

 

„To nije pitanje trenutka, jer smo mi odložili usvajanje deklaracije. Nama nije bitan datum (njenog usvajanja). Takođe, njome nećemo osporiti ni pregovore sa Kosovom, ni evrointegracije Srbije“, naglasio je Pajtić.

 

Izvori: B92/ Radio 021KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Hoce li biti danas prikupljanja potpisa i u Subotici?

 2. pauk kaže:

  Da, treba tu recenicu izbaciti i izmeniti, jer nisu gradjani Vojvodine u Srbiji svojom voljom, vec voljom velikih sila.

  Bojane, to obavezno izmeniti, bas dobro da su ovi ukazali na tu recenicu.

 3. Bunjevac kaže:

  A zašto nebi paralelno bilo dva spiska:za one koji su za Deklaraciju i one koji su protiv pa može svako da bira?

 4. Andrija kaže:

  pauk:

  Da, treba tu recenicu izbaciti i izmeniti, jer nisu gradjani Vojvodine u Srbiji svojom voljom, vec voljom velikih sila.

   

  Bojane, to obavezno izmeniti, bas dobro da su ovi ukazali na tu recenicu.

  Slazem se u potpunosti. Ja se takodje ne pronalazim u toj recenici!

OSTAVITE KOMENTAR