“Vojvodino, ovakvu te volim”

Novinari nedeljnika na mađarskom jeziku “Het Nap”, uz finansijsku podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, izdali su knjigu o Vojvodini, svoj prvenac na srpskom jeziku.

RTV (Slobodan Gabrić)

“Vojvodino, ovakvu te volim” – to je naslov, ali i glavna poruka knjige koja prikazuje sve osobenosti i raznolikosti Vojvodine, njenih ljudi, jezika i običaja. Nastala je iz pera Marte Feher, novinarke nedeljnika na mađarskom jeziku “Het Nap” i ilustrovana trenucima koje je kroz objektiv fotoaparata zabeležio njen kolega, novinar Robert Kartali.

“Zajednička nit vodilja ove knjige je ljubav prema rodnom kraju. Moji sagovornici slični su po tome što su zaljubljeni u svoju kuću, u svoje selo, u Vojvodinu, u Srbiju”, kaže Marta Feher, autorka knjige “Vojvodino, ovakvu te volim“.

Knjiga je ilustrovana fotografijama čiji je autor Robert Kartali, novinar nedeljnika “Het Nap”.

“Mogu da kažem da fotograf ima težak zadatak, možda i teži nego novinar. Jer, novinar uvek ima sagovornika koji će mu reći ono što želi da sazna, a fotograf mora da traga za pravom fotografijom, da pronađe interesantan detalj kojim će potkrepiti priču”, kaže Robert Kartali, autor fotografija u knjizi “Vojvodino, ovakvu te volim”.

Knjiga je nastala kao putopis kroz Vojvodinu. Put je novinare “Het Nap”-a vodio od Bačkog Monoštora do Grebenca, od Kanjiže do Fruške gore. Da bi je iznedrili, prošli su kroz sela i varoši, kvasili noge u Dunavu i Tisi, prilegli kod izvora Okruglače, zurili u zgrade, zagledali se u raznolike crkvene zvonike…

“Cilj koleginice Marte Feher bio je da prikaže vojvođanski život koji je tako specifičan za ovo područje, da prikaže multinacionalnost koja je jedinstveno obeležje Vojvodine”, objašnjava Edit Laslo, direktorka nedeljnika na mađarskom jeziku “Het Nap”.

Knjiga “Vojvodino, ovakvu te volim” prevod je originalnog, mađarskog izdanja, na srpski jezik. Prevela ju je Kristina Orovec, lektorisala Ana Hegediš, a grafički uredio Lenard Lacko.

Ovo je prvenac mađarskog nedeljnika “Het Nap” na srpskom jeziku, a objavljen je zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR