Vozački ispiti i na mađarskom jeziku

U toku je štampanje vozačkih ispita na mađarskom jeziku, saopštio je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

 

Zbog nedostatka ispitnih pitanja na mađarskom jeziku, vozački ispiti koji se organizuju u skladu sa odredbama novog zakona o bezbednosti saobraćaja trenutno se sprovode samo na srpskom jeziku, a u toku je štampanje ispita i na ovom manjinskom jeziku, navedeno je u saopštenju saveta.

 

Na osnovu obraćanja auto-škola koje organizuju obuke budućih vozača, ovaj savet se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova – Uprava saobraćajne policije u januaru ove godine radi dobijanja informacije o sprovođenju teoretskog dela vozačkog ispita na mađarskom jeziku.

 

“Prema njihovom obaveštenju, zbog nedostatka ispitnih pitanja na mađarskom jeziku vozački ispiti koji se organizuju u skladu sa odredbama novog zakona o bezbednosti saobraćaja sprovode se, odnosno mogu da se sprovode samo na srpskom jeziku. U blagovremenom odgovoru obavešteni smo da su ispitna pitanja za sticanje vozačke dozvole već pripremljena na mađarskom jeziku i trenutno su u štampi”, navodi se u saopštenju.

 

Prema tom odgovoru, zainteresovana lica mogu slobodno, dodaje se, da prijave nameru za polaganje vozačkog ispita na mađarskom jeziku prilikom prijave ispita kod pravnog lica ovlašćenog za organizovanje polaganja vozačkog ispita.

 

TanjugKOMENTARI

 1. suboticanka kaže:

  Sto da ne?!Ako ja mogu u Svedskoj da polazem na srpskom mogu i pripadnici nacionalne manjine na njihovom jeziku!

 2. jedan iz mase kaže:

  Срамота за државу !! 

 3. etzel kaže:

  Bas lepo, u savremenom svetu, moze se na bilo kpjem jeziku, ne vidim, sta je tu cudno.

 4. las kaže:

  a dotle treba da se koristi prevodioc, ili tumač za one koji polažu na mađarskom. To je uhodano svugde.

 5. MB kaže:

  Bravo! Ja sam mislila da to vec postoji. 

  A sto se tice komentara jednog iz mase, sramotan je… 

 6. suboticanka kaže:

  (daleko od toga,smatram da je sramota ne znati govoriti jezik drzave u kojoj zivimo)ali pravo da se polaze na svom je pohvalno!

 7. CIRINELA kaže:

  Nemam ništa protiv uvođenja polaganja vozačkog ispita na mađarskom jeziku.
  Jedna stvar me muči pa rekoh da je podelim sa svima vama. Možda negde grešim pa mi možda neko i ukaže gde ja to grešim.
  Svojevremeno su nam nametnuli trošak kupovine paketa prve pomoći. Derali su nas i šišali ko ovce. Cena im je bila od 2 500 do 3000 dinara. U isto vreme taj isti “evropski” paket prve pomoći je kod suseda bio oko 800 – 1000 dinara. 
  Tadašnje objašnjenje vladinih “stručnjaka” je bilo da ti paketi nemaju “prevod i uputstvo” na našem jeziku. I da ne zaključujem apro po ovog polaganja pa da izvedem pogrešan zaključak , tako smo ti mi morali kupovati prepakovane “srpske” pakete a neko se debelo ugradio i obogatio.  E sad da li će nekom pasti na pamet da ovi što polažu moraju dodatno polagati deo oko poznavanja prve pomoći i sadržine paketa, pošto je sve na srpskom , nije mi poznato. Kako su počeli da nas deru kanda će ispit plaćati koju hiljadu više, ako im zafali novaca. 

 8. Don Kihot kaže:

  U pravu si Cirinela sada ti isti paketi prve pomoci u Metrou kostaju 1300-1800din.

 9. tea kaže:

  Polaganje prve pomoci se placa posebno 8.000 dinara za tri dana obuke. Deranje na svakom koraku.

 10. CIRINELA kaže:

  Da je država normalna koliko nije, da su na vlasti normalni kao što nisu uveli bi u škole obuku prve pomoći i vozački za svu decu. Nedostatak sivih ćelija i želja za punjenjem đžepova je neizlečiva bolest ovog društva.

 11. adkersu kaže:

  Jedan iz mase (koje?) – sramota za tebe !

OSTAVITE KOMENTAR