Vraćanje migranata započeti ŠTO PRE !

Od kada je Mađarska onemogućila prelazak granice postavljanjem ograde i dva reda bodljikave žice,učestali su pokušaji ilegalnih prelazaka granice. Veoma je diskutabilna uloga srpske pogranične policije u tim aktivnostima, jer ih nema u Tavankutu da nadgledaju eventualne pokušaje ilegalnog prelaska granice. Ono što „običan“ građanin Subotice može da primeti, jeste da se često u rano jutro pojavljuju grupe migranata iz pravca Tavankuta, u povratku sa neuspešnog prelaska granice te noći. Koliko čujemo od naših izvora, neretko se dešava da migranti uspeju da uđu na teritoriju Mađarske pa ih tamo u pograničnoj zoni privedu mađarski vojnici i vrate nazad kroz žicu, jer su na mađarskoj strani predviđene kapije za ulazak u pojas između žica.


Ono što je po mišljenju Dveri nedopustivo, jeste da je uopšte moguć ilegalan prelazak naše državne granice. Isto tako, neprihvatljivo nam je da migrante koji su se zatekli na teritoriji Mađarske vraćaju u Srbiju.
Zbog čega uopšte srpska policija dozvoljava ilegalne prelaske granice i nesmetano i nekontrolisano kretanje migranata po gradu? Našu granicu više ne obezbeđuje Vojska Republike Srbije koja bi trebala da čuva granicu, već samo Pogranična policija. U susednoj Mađarskoj vojska čuva granicu u sadejstvu sa policijom, a od juna su Mađari, po podacima dostupnim javnosti, povećali broj vojnika na granici za još hiljadu. U prethodnom periodu izgradili su četiri vojne baze u pograničnim mestima, kako bi povećali bezbednost svog stanovništva.

Za potrebe migranata je u Subotici izgrađen prihvatni centar i oni treba tamo i da se nalaze. Međutim, zbog želje da u EU uđu ilegalno, migranti se kriju po raznim lokacijama u gradu, periferiji i mnogim napuštenim salašima. Nesmetano se kreću uz prećutnu saglasnost policije. Svojim ponašanjem često izazivaju strah kod naših sugrađana, pogotovo na mračnim mestima kao što je prostor oko železničke stanice. Nasilje i sitne krađe od strane migranata u najvećoj meri se zataškava. Opljačkan je vozač Subotica-transa, opustošeno više vikendica u okolini Subotice, uznemiravane žene, ali procesuiraju se samo dela koja dospeju u javnost. Građani Subotice imaju pravo da znaju ko ih ugrožava ovim prećutkivanjem!

Dveri Subotice smatraju da je došlo vreme da policija sve migrante koji se kriju po gradu i okolini smesti u prihvatni centar i tako zaštiti građane. Boravak u prihvatnom centru treba da bude kontrolisan od strane policije svakodnevno. Svesni smo da proces integracije migranata, koji se u Srbiji odvija pod pritiskom EU i raznih humanitarnih projekata ne možemo prekinuti, ali njihovo kretanje mora biti pod kontrolom radi bezbednosti svih.
Ako pogledamo strukturu migranata koji su sklonište našli po raznim ilegalnim lokacijama u gradu, uočavamo da se radi o mlađim muškarcima, dok u prihvatnom centra imamo porodice, žene i decu.

Država mora što pre da pokrene proces povratka migranata u njihove domicilne države, u skladu sa međunarodnim pravom. Migranti koji su došli sa ratom zahvaćenog područja neka se vrate i pomognu obnovu svoje zemlje, jer su ratna dejstva prestala. Migranti koji su iz zemalja koje nisu ratom pogođene i koji čine ekonomsku migraciju svakako ne žele da ostanu u Srbiji i treba im omogućiti da na legalan način napuste našu državu.Treba raditi na tome da se, u što kraćim rokovima prihvatni centri zatvaraju, a da svrhu postojanja ima samo azilantski centar koji bi funkcionisao u skladu sa zakonom naše zemlje i međunarodnim pravom.
Geopolitička situacija nije takva da država može ovako neozbiljno da se postavlja prema ovom problemu kao što to čine odgovorni u Republici Srbiji. Preti nam opasnost i od drugog talasa izbeglica, država treba jasno da stavi do znanja da će poštovati međunarodno pravo, ali i štititi svoje državne interese. A interesi države su da se zaštiti domicilno stanovništvo i kanališe kretanje kroz Srbiju. Da se po tom pitanju ugledamo na nama susednu Mađarsku i aktivnije uključimo vojsku u obezbeđivanje granice. Srbija mora da revidira svoje obaveze po osnovu readmisije i preciznije ih uredi u skladu sa međunarodni pravom i sopstveenim nacionalnim interesom.

Loša politika naše vlasti prema bezbednosti zemlje je dovela do toga da je naša državna granice slabo zaštićena jer nema vojske, a Pogranična policija nije opremljena dovoljno ni mnogobrojna da može da odgovori većim izazovima.
Režim koji za cilj ima integraciju migranata u naše društvo, a po izjavama poslanika SNS-a i njihovo naseljavanje po slobodnim seoskim kućama, mora da ode. Bojkot takve vlasti je neminovan i sigurno sredstvo za temeljnu promenu politike i kadrova. SNS podržava i podstrekava politiku iseljavanja naših mladih, a migrante vide kao nekog ko će popuniti nedostajuću radnu snagu i demografski potencijal.

Srpski pokret Dveri Subotice se zalaže da se migranti bezbedno vrate u svoju domovinu i da se sve učini od strane države i njenih organa da se stvore uslovi za povratak naših sugrađana iz dijaspore.KOMENTARI

 1. Bogdan kaže:

  Nažalost srpske vođe su povile rep na svim izgubljenim teritorijama devedesetih, takva praksa se nastavlja i danas u Srbiji jer je izgleda globalni plan da se Evropa naseli migrantima. Kako se smatra, plan je uništavanje bele rase i starih evropskih naroda kao i promena religijske strukture. I u Bosni i Hrvatskoj je sličan problem ali njih pokušavaju sprečiti nekim drugim, njima svojstvenim metodama.
  Ne treba se oslanjati previše na vlast jer nije zainteresovana a i direktive stranih gazda su drugačije.
  Policija nema direktive da ih skuplja i vraća a i nisu sposobni ni ovo da rade šta im je u nadležnosti. Slobodni migranti su i lak plen za “džeparenje” tako da su slobodni mnogo interesantniji.
  Jedini način je fizčki ih sprečiti, mađari su uradili pametnu stvar a mi bi za početak mogli da vratimo vojsku na ugrožene gdelove granica.

 2. zozon kaže:

  Potpuno nepoznavanje problematike. Pogotovo ovo za vojsku. Pa vaši koalicioni partneri su dogovarali povlačenje vojske sa granice i iz pograničnog pojasa.

 3. u inat svima kaže:

  Mozda bi trebelo primeniti “””bugarski recept dobrodoslice!!

 4. Uffffffffff kaže:

  A šta ova dva vrla momka iz Subotičkih DVERI znaju????????? pa naravno ništa , oni pojma sa pojmom nemaju osim da prete da će ovo ili ono sa graskom upravom. šta ćete? ništa nećete jer da nešto hoćete već bi se mauli svega ovako ide ona “kere laju dok karavani prolaze”

 5. ravnogorac kaže:

  Državna granica je 01.02.2007 stavljena pod nadležnost Pogranične policije, jer je to bio jedan od uslova EU o olakšavanju viznog režima građana Srbije. Međutim u uslovima migrantske krize svaka država je delovala u skladu sa svojom politikom i novom situacijom na terenu pa je Mađarska stavila vojsku na granicu i ogradu a Srbija ih sve pustila i registrovala. Njih 618000 migranata su zavedeni u Srbiji a da pre toga nisu imali ni jedan dokument.Tako da je to nepovoljna situacija jer po Dablinskom sporazumu u mogućoj readmisiji iz evropskih zemalja zemlja povratka je Srbija a ne zemlja porekla. Što bi u žargonu bilo srpska vlast je zabila autogol a da u početku toga nije bila ni svesna.
  Naravno da je u toj situaciji Srbija mogla da reaguje kao i Mađarska i da angažuje vojsku na zaštiti svoje granice.

 6. Fux.. kaže:

  @ Bogdan : Samo da ne bude kao sa Kosovom.Jednog dana ćemo da se probudimo da više nismo u Srbiji već u Mađarskoj. Jednog dana ćemo saznati da su i Vojvodinu prodali Mađarima…a neki su dobro na tome zaradili. Nažalost o ovome mnogo se govori u zadnje vreme…Jer ako srpska vojska ne čuva naše granice ,ko onda čuva …?
  Samo treba malo analizirati kako na brzinu su se neki obogatili …pa će možda biti jasnije…

 7. Anonimni kaže:

  ravnogorac znas kad ce EU da protera tih 618000 migranata, na sveto nikad. Mozda si teoretski i u pravu ali prakticno nema mogucnosti za to. Srpska vlas je ustvari uradila to “pametno” (verovatno vise zbog nesposobnosti nego zbog namere) i samo ih lepo propustila pa nek se sa njima zamajava ko hoce i moze

 8. Mare kaže:

  Vidi se da niste bas upoznati sa materijom. Ratna dejstva, nazalost, jos uvek nisu prestala u Siriji. Takodje, i u Avganistanu i dalje postoje ratni sukobi.
  U nekim drzavama poput Iraka ili Irana zivi veliki broj ljudi Kurdske nacionalnosti koji su vec samo zbog toga veoma ugrozeni u svojim drzavama, pa cesto spas za svoj zivot moraju da potraze u nekim mirnijim i razvijenim zemljama Evrope.
  Najgore od svega, gospodo iz Dveri, je to sto vi ocigledno ne znate razliku izmedju izbeglice i migranta. Pa barem mi na ovim prostorima bi trebali to da znamo. Imali smo tokom 90-ih mnogo izbeglica, a i sada imamo mnogo migranata u zemlje EU.

 9. Bogdan kaže:

  @ Fux..
  Drugačija je tu situacija nego na Kosovu. Na Kosovu su srbi prodavali svoja imanja šiptarima a ovi su to pošteno plaćali i to po cenama kao da kupuju zemljište u Njujorku…za njih je to bila više sveta zemlja nego srbima. Veliki deo krivice snose kosovski srbi sada lepo i bogato nastanjeni u Beogradu.
  Svakako smo svedoci sistematskog naseljavanja islamskog stanovništva na sever Vojvodine. Zanimljivo će biti u budućnosti svakako, starosedeoci napuštaju ove krajeve, naseljavaju se romi sa velikim priraštajem i odličnu socijalnu pomoć države.
  Svakako, Srbi žive bolje u svim drugim državama nego u Srbiji. Niti možemo da kažemo da je Vojvodina i svi koji žive u njoj imali neki lep život i procvat pod vlašću Srbije. Osim onog malog procenta kriminalaca… Opustošeno je sve što se uništiti moglo.

 10. Ledeni kaže:

  Migrante i clanove sns sekte – u Siriju

 11. Trovach kaže:

  Otvorite dveri vasih domova da ih primite, ili uradite nesto korisno za te ljude. Sutra bas vi mozete biti migranti, ekonomske, ili politicke izbeglice, pa se setite svoje tolerancije i tradicionalnog srpskog gostoprimstva. Vi ste obicni ultradesnicarski licemeri koji bi sutra prodali veru za veceru, tj. za ucesce u nekom rijalitiju sa sisatom starletutkom.

 12. paulina kaže:

  apsolutno se slažem da migrante treba vratiti odakle su došli…oni koji su zaista bežali od rata, uglavnom su se i prijavljivali u razna prihvatilišta, a činjenica je da nije u redu da ostali koji nisu nigde prijavljeni, a znamo da ih ima mnogo, i te kako prave probleme…nesvatljivo je da svi okreću glavu od tog problema, a i te kako ti migranti pljačkaju kuće, prave probleme, a policiju i ostale odgovorne to ne zanima, sve se jednostavno zataška…ja kada bi prošetala gradom, a milicija me zaustavi, i da tog momenta nemam ni jedan dokumetn npr. ličnu kartu i te kako bih platila kaznu, a migrante niko điv ne zaustavlja, niti reaguje kada dođe do nekog napada na naše građane, a posebno je van pameti da se mnoga napuštena seoska domaćinstva daju migrantima na korišćenje, sve im se plaća, a mnogi naši ljudi žive kao beskućnici…e to nije u redu, i ako je do sistema, onda neđto jako smrdi u našoj državi po tom pitanju….mnogi će reći da sam bezdušna, to nije tačno, samo smatram da je i nađim ljudima potrena pomoć, a migrante lepo vratiti odakle u došli

 13. susu kaže:

  Referendum i da se Vojvodina otcepi!

 14. Milenija kaže:

  Dveri su najgora moguća opcija, ali ovoga puta su u pravu!

 15. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Bogdan – E moj Bogdane nemaš ti pojma o ničemu, tih što su prodali imanja Šiptarima na Kosovu za velike pare bilo je u početku i jako malo, onda su sve manje plaćali što su bili jači, na kraju su ljudi bežali i ostavljali sve samo da spasu živu glavu! A takvih je najviše bilo. Tamo je teror nad Srbima počeo, zapravo NIKADA nije prestajao, još od pada Rankovića 1966, tako da i kada je bilo još daleko od rata, dopisnik “Duge” Rajko Đurđević boraveći na Kosovu svaku noć je menjao “jataka”, drugu srpsku kuću, da ga Šiptari ne bi našli. A to je bilo oko 1983-85. godine! Prema tome, nemoj da veruješ idiotima da su Srbi “prodali Kosovo”. Prodavali su ga političari, recimo IVAN STAMBOLIĆ, koji je kao predsednik SR Srbije poslao policiju da mlati Srbe koji su peške išli sa Kosova u Beograd da se žale na teror. Pa kad je zagustilo tamo, nije imao tri čiste da ode nego je poslao do tada nepoznatog SLOBODANA MILOŠEVIĆA, koji je isplivao rečenicom: NIKO NE SME DA VAS BIJE. Poslednji koji je prodao Kosovo od političara, i definitivno, bio je ZORAN ĐINĐIĆ i to kada je 17. juna 2001. isprašio PUTINA iz Beograda, koji je došao daponudi da Rusi ostanu na Kosovu uz učešće Srbije od 16 miliona dolara godišnje! Eeeeeej, 16 miliona dolara – bagatela za bilo koju zemlju pa i Srbiju da sačuva trećinu teritorije! Kreten je rekao da je to DEMOKRATSKO PITANJE i da će se “demokratski rešiti između Srba i Albanaca”. Kao, sada je ovde “demokratija” pa će Šiptari da se useru od sreće što je on premijer i da nam padnu oko vrata! Tako se demokratski i rešilo! Poslednji Rusi povukli su se krajem 2002., za tvoju informaciju. Da nisu, moj qrac bi danas bilo nezavisno Kosovo. Sve drugo su laži.

 16. Bogdan kaže:

  @ Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me

  Kad si tako pametan i sve tako dobro znaš zašto se ne aktiviraš i pomogneš Srbiji?
  Svi vi znate da prdite u nazad i “to smu trebali ovako” a niko od vas nije sposoban da gleda unapred ni u svom životu a kamoli na nacionalnom nivou.
  Drago mi je da ti se Putin ispovedio šta je pričao sa Đinđićem ali za tvoju informaciju TO SU PUTINOVE REČI A NE ĐINĐIĆEVE, imaš dokumentarac “Vladimir Putin”, potraži ga i čućeš upravo to iz njegovih usta!!!! Tako da ti blage veze nemaš osim tih kafanskih priča.
  Mada, ako malo uključiš mozak biće ti jasno da niko neće zastupati interese srba i Srbije tamo gde srbi odavno NE ŽELE da žive. Srbi ne žele ni u voljenoj Rusiji da žive nego u Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj,…kakvo crno Kosovo.

 17. Roki kaže:

  @Mare
  Jeste, znamo mi za izbeglice. I za one koji pohitali da uzmu domovnicu i putovnicu a tu glume izbeglice. Ne znam šta su oni? Domovnica i srpsko državljnstvo ne znam kakav rezultat daju gospodine Mare?

 18. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Bogdan – Važno da si se ti dobro isprdio.

OSTAVITE KOMENTAR