Vraćen 131 hektar poljoprivrednog zemljišta

Bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima u Subotici vraćen je 131 hektar poljoprivrednog zemljišta, 2367 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 43 poslovna prostora, jedan stan, a jedan je u proceduri, stoji u izveštaju Agencije za restituciju.

DSC_0302

Ana Lacković Fodor, sekretarka Sekreterijata za građevinarstvo i imovinu kaže da je lokalna samouprava prošle godine vratila 35 poslovnih prostora i jedan stan.

– Vraćena je Prokeš palata u Štrosmajerovoj broj 8 i 9 i drugi objekti u centru grada. Do sada su vraćani objekti u centru grada, ali očekujemo da uskoro vratimo poslovne prostore ili stanove i van grada, a koji u vlašništvu lokalne samouprave – ističe Ana Lacković Fodor.KOMENTARI

 1. sokak do sokaka kaže:

  Vidi, vidi. mora da su oni u strogom "centru" nečim privilegovani. Brže dobijaju nazad oduzetu imovinu oni iz "centra" nego na periferiji!? I još im je urede i renoviraju. Kakva logika i opravdanje za diskriminaciju. Prava vražica ta Lackovićka! Zna ona kako s oduzetom imovinom… nekom daje, nekom koči… naravno, nikada ne koči sebi. Ili možda tako radi po naredbi iz Agencije?

 2. dr.No kaže:

  kilavo,sporo,amaterski pristup svemu.Kada nam je oduzeto,polupismenim drugovima,bilo je dosta pola sata,i papiric od 1o puta 15 cm.Sada,u vreme racunara,godine,i godine…pa,ko dozivi ….

 3. Subotičanin kaže:

  @ dr.No pa vidiš prvo se vrati podobnima ,i onima u užem centru grada  , kasnije će se obrađivati zahtevi za povrat imovine onima koji su na periferiji grada. Samo po kojem zakonu o povratu imovine određuje se da su u prvenstvu oni u centru grada. Prije što su im vratili imovinu mnogima su te imovine na teret grada popravili i obnovili ,pa se sa pravom pitamo da li će to važiti i za one na periferiji grada ? No sve ovo ne brine sekretarku Sekretarijata za građevinarstvu  Anu Lacković Fodor  ,naime ona već godinama stanuje u stanu koji je nekom nakon 2 svetskog rata oduzeto a danas je njeno vlaništvo.

 4. Vesko kaže:

  Pomenuta gospođa je uradila "velike stvari" za ovaj grad kao njen suprug poznati advokat, uglavnom na stetu gradu, a u svoju korist sigurno.

 5. Amanda kaže:

  Nemoj tako Vesko. Mora gospođa Lacković Fodor od nekuda naplatiti svoje sluganstvo: prvo je bila karijeru započela kao marioneta Stanke i Agošton Gabriele – ne znaš koja je, uz Szalai Eriku bila veća mustra, da ne kažem neku drugu rimu…  uz to, korist je naplaćivala i Kaszi Silnom – a onda i on njoj…. pa za poslušnost dobila društveni stan i novokomponovanog muža-advokata…. Sve uspeh za uspehom… Pa se zatim okružila sve samim podobnim službenicima… ali mi se čini da  Lackovićkino carstvo pomalo splašnjava – neki više nisu u milosti pa morali zbog korupcije naglo u penziju… jednoj svojoj vernoj službenici je dodelila društveni stan da bi (službenici)  opština bila bliže srcu – odnosno da bi službenica bila bliže poslu, verno služila šeficu i imala sve konce u rukama… Agoštonovu znamo kako je završila… a i Kaszina sudbina nam je dobro znana…. a u svim tim 'delima' Lackovićka bila kašika u svjakoj čorbi.

  I sad, vidi! Baš našla Agencija dobru sekretaricu i poverljivu osobu da rešava povrat imovine oduzete u ime naroda! Znaš onu priču kada je zeko delio šargarepe… jedna tebi dve meni, dve tebi tri meni… samo Lackovićkina priča kreće s: prvo  dve meni, pa jedna tebi… a ostali na čekanje!

 6. Vesko kaže:

  @ Amanda, ista gospođa je bila zam. nacelnika okruga i najvise je zasluzna sto je prodata drzavna zemlja gospodinu Walteru, u cemu je dosta pomogla i jedna lokalna ministarka za poljoprivreudu (sada u penziji), a glavni kum je bio jedan bivasi gradonacelnik, koji je takođe zasluzan građanin, za unistenje grada i privrede, a narocito poznat po zameni lokala  u centru grada, u korist poznatih pojedinaca. Muz poznate gospođe, uglavnom je bio glavni advokat jednog poznatog stec. uprabvnika, zasluznog za pljacku i prodaju poznatih poljp. kombinata.

 7. Amanda kaže:

  @ Vesko, na žalost znam sve to, kao i nabrojane zaslužne građane. Eto, našlo se nas dvoje koji znaju, a svi ostali oko nas znaju – a ne reaguju! Pa kako su mislili da im bude bolje? Ili možda svi imaju prst u pekmezu? To svakako, na ovaj ili onaj način – inače, zašto ćute!? Istina, znam zašto i ćute – ako se oduzeto ne vraća njima, misle da ih nije briga! Zar ne znaju da krađa i korupcija uz nepoštovanje zakona izvlači novac iz džepova sviju nas? Ali, o tome ćemo neki drugi put. Ono što je bitno, jasno je zašto slavna gospođa nije vraćala svu oduzetu imovinu bez diskriminacije, već je prvo vraćala onu u centru. Prvo – da bi onu na periferiji uz nalog vlasti mogla prvo rasprodati! Tu je sada problematika sledeća: strani investitori su prevareni jer su kupili ili zakupili TUĐU imovinu poznatih vlasnika i njihovih naslednika – što je krivično delo po svim zakonima; drugo – kako su dobili građevinske i druge dozvole za izgradnju na tuđoj imovini i treće – prevarena je i Evropska unija, jer je i ona novcem učestvovala u komunalnom opremanju te tzv. 'oduzete' a 'nevraćene periferije'! E, sad! Lackovićka je učinila medveđu uslugu višim vlastima nabijajući i njoj i Evropskoj uniji magareće uši, a u tom svom delovanju napravila i grdan presedan u kršenju zakona: vratila je 'centar' uglancan i obnovljen – Korhecova kuća koja je njezinim angažmanom vraćena strši obnovljena baš preko puta Gradske kuće ko balvan u oku! To se više ne može sakriti, kao ni slične vraćene nekretnine! Znači li to da će kod vraćanja 'periferije' pravim vlasnicima isto tako prvo uglancati, obnoviti postojeće i ponovo izgraditi porušene nekretnine prije vraćanja? Ako neće, korupcija i diskriminacija su očiti i podležu zakonskim odredbama! Tu će svako od oštećenih dobiti protiv države spor!  Eto, Vesko, dokazali smo zašto je restitucija u Srbiji tako spora i preskupa: zato što država prvo obnavlja oduzete nekretnine podobnima pa ih tek onda vraća! Poput… recimo… i Vermešove vile na Paliću! Nije ni to mala para! pa makar on ni ne tražio tu vilu natrag – već ima ko je umesto njega stao u red! Neki bi rekli, bivša demokratska vlast je bila lopovska, a sadašnja je poštena?

OSTAVITE KOMENTAR