Vraćena imovina vredna 200 miliona evra

Do kraja juna 2013. Agenciji za restituciju stiglo je 18.619 zahteva za povraćaj imovine. Starim vlasnicima vraćeno je više od 200.000 kvadrata poslovnog prostora, stanova, zgrada i više od 2.000 hektara šumskog i poljoprivrednog zemljišta u vrednosti oko 200 miliona evra.

 

 

S obzirom na to da je rok za podnošenje zahteva za restituciju 1. mart 2014. godine, očekivanja su da ukupan broj zahteva neće preći 30.000.

 

– Za sada, najviše imovine je vraćeno u Beogradu, i to najviše poslovnog prostora na Starom gradu i Vračaru. Dosta je vraćeno i u Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici… Poreska uprava procenjuje vrednost vraćene imovine i ona trenutno iznosi oko 200 miliona evra – kaže za “Blic” Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

 

 

On kaže da je Agencija do danas donela 3.850 prvostepenih odluka o vraćanju imovine, najčešće bez većih problema. Međutim, priča Sekulić, problemi nastaju kada se radi o sumnjivim privatizacijama, o objektima pod sudskim sporovima, ali i kada se radi o komasaciji (ukrupnjavanju poseda) poljoprivrednog zemljišta, naročito u Vojvodini.

 

– Vraćanja novca umesto imovine još nije bilo. To će biti deo restitucije od 2015, kada počinje izdavanje državnih obaveznica, i to u svim slučajevima gde nije moguća naturalna restitucija. Nemoguće je izvesti kompletnu restituciju, zbog čega se ide na kompromis, odnosno da se sve što je moguće vrati naturalno. U slučajevima gde to ne može, ljudi biti obeštećeni. Za to je predviđeno dve milijarde eura, koliko Srbija na ime obeštećenja treba da isplati do 2030. godine – kaže Sekulić, koji poziva građane da podensu zahteve za restituciju, čak iako trenutno nemaju svu potrebnu dokumentaciju.

 

 

Prijavljivanje i putem sajta

 

Podnosioci zahteva za restituciju imaju mogućnost da direktno, preko sajta Agencije, prate kako napreduje njihov predmet. Naime, prilikom podnošenja zahteva, podnosilac dobija šifru, zahvaljujući kojoj preko interneta može da prati svaki, dokument, dopis ili akt u vezi s njim.

 

BlicKOMENTARI

  1. Fux kaže:

    Ko doživi pričaće!

    Izreka je koja pogotovo vredi za povraćaj imovine u Srbiji. Ili: ne lipši magarče! Naime, povraćaj oduzete imovine u Srbiji liči na složeni rebus: donet je zakon bez valjanog tumačenja njegove primene, dokumentacija u arhivima se drži iza dobro zaključanih vrata, ucenjuju te službenici tih arhiva – puno toga platiš iako ne bi trebao… Direktor Direkcije za restituciju poziva na podnošenje zahteva – a dobro zna da je sled pribavljanja dokumentacije za taj isti zahtev dobro čuvana tajna! Koje licemerje i bezobrazluk! Prethodno su ti prodali imovinu kroz sumnjivu privatizaciju, a sada na sve moguće načine sitni birokrati uskraćuju ti dokumentaciju! U slučaju da ti je za pretka potrebna rehabilitacija – sudovi se pobrinu da do nje nikada ne dođeš jer čekaš na njihove odluke više od godine dana! Pa, Direktore, sumnjivu privatizaciju – za koju i vi već znate od početka da je SUMNJIVA, treba poništiti i tačka. Drugo, ne treba građane ucenjivati nekakvim sudskim procesima o rehabilitaciji, pa će biti više podnesenih zahteva… A šta će uopšte rehabilitacija? To je izmišljotina srbijanske vrhuške da se što manje imovine vrati. Kao da se ne zna da su svi procesi vođeni nakon II. svetskog rata politički montirani protiv tzv. KLASNIH neprijatelja – a sada za te montirane procese tražite rehabilitaciju! Drugo veliko licemerje! Treće, a ne i poslednje – zašto imovinu procenjuje porezna uprava? Pa ta imovina je oduzeta i vraća se pravim vlasnicima, a nije predmet kupo-prodaje! Porezna uprava moće proceniti neku nekretninu prema cenama na tržištu – ali naša imovina nije na prodaju, već nas se mora dostojno obeštetiti! Vrhunsko licemerje našeg državnog vrha! Kada se “u ime naroda” oduzimalo, oduzimale su se sve nekretnine, živi i mrtvi inventar! A sada – bez živog i mrtvog inventara vraća se po nekakvoj tržišnoj vrednosti koja je  više od dvadeset godina sabijana da  bi mafijaši i lopovi što lakše do nje dolazili! Gospodine Direktore, vrhunsko licemjerje završavate vrhunskom pljačkom! Pljačka sledi i od 2015. kada će se početi izdavati državne obveznice! Oduzeta imovina tim će činom ponovo biti obezvređena – jer će se na isplatu čekati godinama – i to za tržišnu procenjenu vrednost porezne uprave! Svaka čast, drugovi! U Srbiji bogati mogu biti samo mafijaši i neradnici! Ne pitate se od čega je Mišković platio svoj izlazak iz zatvora, a dinar u džepu pravih vlasnika oduzete imovine čini vam se kao brdo! Svaka čast majstore!

OSTAVITE KOMENTAR