Vreme ide na ruku poljoprivrednicima

Stanje useva u Subotici je obećavajuće, ocenjuju stručnjaci. Projekcije cena tih useva nisu, smatraju poljoprivrednici. I jedni i drugi se slažu da aktuelne vremenske prilike izuzetno pogoduju razvoju prolećnih kultura.

Kukuruz, suncokret, soja, šećerna repa, sve prolećne kulture u Subotici u ovom momentu su u dobroj kondiciji i obećavaju dobre prinose, ukoliko ne bude iznenađenja po pitanju vremenskih prilika.

Dosta kiše tokom vegetacije dovelo je do bujanja ovih useva, a padavine su bile dobro raspoređene između sušnih perioda.

“Možemo biti zadovoljni. Prosečni prinos kukuruza bi trebao da premaši osam tona. Ista situacija je i sa suncokretom, pogotovo ove godine usevi izgledaju dosta dobro, oplodnja je bila potpuna, zrno je naliveno i očekuje se negde neki početak žetve na nekim parcelama krajem meseca. Što se soje tiče, njoj će ova kiša dobro doći još da nalije zrna, jer da nije bilo kiše od pre desetak dana i sada ove bio bi doveden u pitanje prinos soje. Ovako očekujem da će biti negde, da će premašiti dve i po tone, pa čak možda i do tri tone na nekim parcelama”, kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

A šta poljoprivrednici za to mogu dobiti?

Sa globalnog tržišta na lokalno se kroz pad cene terminske prodaje prelivaju procene svetske vegetacije koje govore da je zasejano mnogo kukuruza i soje od kojih se očekuju dobri prinosi, pa je pitanje da li će otkupna cena prolećnih kultura uspeti da pokrije troškove proizvodnje i eventualno pokrije gubitak na pšenici.

“Ako budu ove cene koje sada najavljuju, bojim se da će biti na eventualno nekoj nuli, ali zavisi ko je kakav prinos imao sa pšenicom. Jer tu je bilo jako razlilitih prinosa. Od nekih, u tonama po hektaru, dve i po, tri tone, do četiri i po, pet tona. E, sad, ko je imao pet tona, taj je imao malo manji gubitak. Onaj ko je imao dve i po tone, taj je baš imao veliki gubitak i pitanje je da li će sa dobrim rodom kukuruza uspeti da nadoknadi taj gubitak”, smatra poljoprivredni proizvođač Pavle Kujundžić.

Vremenske prilike su nešto na šta takođe računaju poljoprivrednici, s obzirom da sledi period s povremenim, ali ne obilnim padavinama, i temperaturama koje neće biti u rangu tropskih, što bi sve trebalo da dovede do velikih prinosa.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR