Yumol preti napuštanjem gradilišta

Izvođač radova na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, preduzeće „Yumol“, obavestilo je direktorku tog teatra Ljubicu Ristovski da će 31. januara napustiti gradilište ukoliko investitor ne bude isplatio dugovanja, što bi značilo da bi građevinci odneli svoju opremu i demontirali skele sa građevine.

Direktorka pozorišta Ljubica Ristovski rekla je da je o nastaloj situaciji odmah obavestila Ministarstvo kulture, Vladu Vojvodine i rukovodstvo grada Subotice, koji su prema ugovoru iz 2006. suinvestitori i dodala da će poslednjeg dana januara zbog svega direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine posetiti Suboticu kako bi se sa gradskim rukovodstvom dogovorili naredni koraci i razgovaralo o tome na koji način, kako i kada može da se nastavi izgradnja.

 

– Kao direktorka pozorišta ne mogu da prihvatim da se bavim izgradnjom ili problemima nastalim oko gradilišta, jer će onda biti ugrožena osnovna delatnost pozorišta. Ovih dana me je primio čelnik Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine da bismo razgovarali o problemu. Izgradnja pozorišta, naime, nije zaustavljena, nego ona pauzira, jer u slučaju da su radovi prekinuti to bi značilo da je trebalo predati gradilište i položiti račun o izvršenim radovima. Sve se to nije dogodilo. Još ranije, septembra 2011. izvođač se žalio da u slučaju da investitor ne bude isplatio troškove održavanja gradilišta, da će onda biti prinuđen da demontira skele i napusti taj prostor. Tada je grad preuzeo da plaća 400 hiljada dinara mesečno, koliko je bilo potrebno za pokrivanje računa za električnu energiju, plate za tamošljeg čuvara, troškova za dizalicu i za stalno ispumpavanje vode i druge troškove. Do aprila prošle godine je i isplaćivana ta suma, ali od tada izvođač nije dobio novac, pa je rekao da ne može dalje da kreditira održavanje gradilišta – pojasnila je Ristovski.

 

Ljubica Ristovski je za „Mađar so“ rekla i da je slučaj 400 hiljada svojevremeno nestalih cigala sa gradilišta pozorišta stigao do suda i da su već održana dva ročišta. Kao što je poznato, naime, ona je podnela prijavu protiv nepoznatog počinioca kada se ispostavilo da je nestalo 400 hiljada korišćenih cigala, koje su bile potrebne za rekonstrukciju dela pozorišne zgrade koji je pod aštitom. Sada je u toku spor sa naslednicima firme „Pannongrad“ i presuda još nije doneta. U međuvremenu je direktorka podnela još jednu prijavu protiv NN lica, zbog toga što menica „Pannongrad“-a od 12 miliona dinara nije aktivirana i nije sa njom naplaćena vrednost 400 hiljada nestalih cigala.

 

Upitana da li će Jožef Kasa, koji se nalazi u istražnom pritvoru, ostati predsednik Upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta, direktorka je napomenula da upravni i nadzorni odbor imenuje pokrajina i da pozorište nema nadležnosti da bilo koga smenjuje ili imenuje.

 

Mađar soKOMENTARI

 1. mislilac kaže:

  Neka sada pokaze koliko je mocan Imre Kern, zamenik direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine!

 2. freelancer kaže:

  Pa super… Gdja Ristovski (a da nije Ristovska?) je KRIVA! Po “komandnoj” liniji. A ceo ansambl zato što su eto “hteli” novo, veliko pozorište, akkvo dolikuje ovom gradu. Smejurija. Mnogo, ali mnogo ljudi se “zaletalo” u svojim maštarijama o “velikim” projektima, a neki su bogami i započeti. Dobro je, ako je ovo NAUK da se u budućnosti bude obazriviji. Ali, sada, kada smo tu gde smo, najozbiljnije razmišljam o tome. Da li možemo MI, gradjani Subotice, učiniti nešto da doprinesemo bržem završetku tog Talijinog hrama? A da to ne bude samo “moralisanje”, filozofiranje, traženje “krivca” i računanje “pošto kvadrat”. Nestale cigle? Ma neeeemoj. Menja se iznos investicije svako malo (da ne kažem k’o Cigo gaće)? 

  Dakle, moje pitanje je, MOŽEMO li mi, gradjani, na bilo koji način DOPRINETI završetku izgradnje pozorišta? Radom. Promotivnim akcijama. Organizacijom donatorskih manifestacija. Bilo čime. Jer… to je NAŠE pozorište. To je deo identiteta NAŠEG grada. 

  NAJVEĆA glupost, koju sam pročitao, je dovodjenje imena g-dje Ristovski u kontekst PROBLEMA oko završetka pozorišta, 4oo hiljada cigala ili ne znam čega… Ok, neko se zaleteo. Malo MNOGO se zaleteo. Ali NEMA NAZAD. Gotovo je. Ili NAPRED ili novi “kostur” u gradu za sledećih 60 godina. Izbor je NAŠ!

 3. Limun kaže:

  I da pohapse i osude sve koji su odgovorni,šta dalje onda,da li će to pomoći da se dovrši pozorište ?!
  Dokle god se to ne de si nemam poverenja u ovu vlast,grad i neće zaslužiti moje poštovanje ! 

 4. Loš Đak kaže:

  Famozni kostur, koji je podigao toliko prašine, nije samo kostur nedovršenog pozorišta. To je metafora za sve oglodane kosture, ostale posle nezasitog žderanja večito gladnih političara. To je podsetnik na sve oglodane firme, čiji zaposleni sada možda nemaju ni za golu kosku koju bi stavili u supu. To je spomenik ljudskoj pohlepi, ljudskom slepilu koje ga sprečava do vidi i još nekoga oko sebe, ko nema ni stoti deo onoga što su pojedinci dobijali kao “proviziji”, gradeči i rušeći po Subotici. Ovaj kostur treba konzervirati i čekati bolja vremena, jer Subotica nema sredstava ni da dovrši a kamoli da održava ovaj rezultat nečijih bahanalija. Treba da ostane svojevrsan Subotica Gembaku Dome, da nas podseća na vreme kada je Enola Gay preletela preko Subotice.

 5. Slaven kaže:

  Pa nek se povuce (yumol) i ovako ga vec svugde ima…

OSTAVITE KOMENTAR