Za 4.000 do 5.000 Subotičana potreba socijalna pomoć

U Subotici živi oko 4.000 do 5.000 ljudi kojima je neophodna neka od pomoći iz mera socijalne zaštite, rečeno je danas povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta počela je, tim povodom, sa podelom paketa hrane i higijene za oko 2.600 najsiromašnijih Subotičana.

socijala

Paketi će od danas, kada će biti podeljeno prvih 725 paketa, pa sve do kraja godine, biti dodeljeni na osnovu spiskova Centra za socijalni rad, a njihovu nabavku finansirala je lokalna samouprava.

 

"Naša namera je da na ovaj način obratimo pažnju javnosti na potrebu pomoći tim ljudima i u sklopu toga vršiće se podela paketa u Subotici i na teritoriji svih mesnih zajednica", rekao je novinarima Zoran Molnar iz Gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici.

 

On je napomenuo da građani koji će dobiti pakete hrane i higijene ne pripadaju kategoriji korisnika Narodnje kuhinje, kojih u Subotici ima 1.100 i procenjuje da oko 4.000 do 5.000 Subotičana ima potrebu ili za narodnom kuhinjom ili za pomoći u vidu ovakvih paketa.

 

Član Gradskog veća Subotice za socijalna pitanja Milimir Vujadinović rekao je da je za nabavku ovih paketa lokalna samouprava izdvojila oko 3,1 milion dinara, a da se godišnje za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženima izdvaja 6,2 miliona dinara.

 

Osim toga, po njegovim rečima, lokalna samouprava odvojila je četiri miliona dinara za nabavku ogreva za socijalno ugrožene i naglasio da se program Narodne kuhinje, takođe, finansira iz budžeta.

 

"Moj lični utisak je da se ne razlikujemo mnogo od regiona, ali ipak moram reći da Subotica u jednoj meri ima veći nivo socijalne zaštite. To je i tradicija Subotice, možda i viševekovna, tako da je situacija blago bolja, samim tim što je i nezaposlenost nešto manja u odnosu na ostatak Srbije i to automatski daje jedan pozitivan rezultat u ovom drugom planu",  rekao je Vujadinović novinarima.

 

On je dodao da postoji zahtev Crvenog krsta da se u narednoj godini poveća broj korisnika Narodne kuhinje za trećinu, što zahteva nova sredstva u budžetu za 2015. godinu, a što će biti razmotreno pre donošenja novog budžeta.

 

Time bi, prema njegovim rečima, cela teritorija Subotice bila pokrivena programom Narodne kuhinje.

 

(Tanjug)

 KOMENTARI

 1. gospon kaže:

  Eto,samo što nije odumrlo klasno društvo.Jednom nogom(srednjom) smo već u komunizmu.

 2. zorandjala kaže:

  Dali ste socijalu glasacima a ne siromasnima sada samo ispravite gresku i svi zadovoljni.Sa tim da uvedete radnu obavezu na uredjenju grada.Odredite prema visini socijale pa odredite koliko sati.Trebalobi ako nekoga placate neka to i odradi.Nemojte vise otimati od naroda ako boga znate.

 3. ivan kaže:

   

  zorandjala:

  Dali ste socijalu glasacima a ne siromasnima sada samo ispravite gresku i svi zadovoljni.Sa tim da uvedete radnu obavezu na uredjenju grada.Odredite prema visini socijale pa odredite koliko sati.Trebalobi ako nekoga placate neka to i odradi.Nemojte vise otimati od naroda ako boga znate.

   

   

  Mani me sa tom madjarskom populistickom politikom. Ako je neko socijala i nemoze da radi i netreba da radi a ko je sposoban treba mu naci posao i nek dobija platu  a ne praviti  roba od njega. ( Jedan primer debilizma te politike,mladi samohrani roditelj  sa dvoje dece bez posla bi trebao da ide da rmba za socijalu a dok kao nesto radi kome da ostavi decu? U vrtic nemoze nema para a ako nema roditelje moze da se slika. Zato nadji te mu bolje posao pa da radi da su deca u vrticu i da se i on sam bolje oseca)

 4. zorandjala kaže:

  Da si pazljivo citao bilo bi ti jasnije .Ja pisem o biracima :{a ne o samohranim tatama i mamama} pisem o romima koji su dobili socijalu da bi glasali za nekog.A sto se posla tice svako sebi trazi i ko hoce da radi posla ima,samo treba izaci iz sobe i treba hteti raditi a ne samo pametovati i kukati ,A sto se tice samohranih mama i tata kako su sud i socijalni radnik dodelili decu nekome ko nema uslove?Kada treba uzeti decu drugom roditelju onda svi imaju uslove a vec posle dva meseca placu jer neznaju sta sa decom.Zalosno ali tacno.U ovom kapitalizmu koga smo sami izabrali nema sentimentalnisti .Svako za sebe radi i misli.

 5. jozi kaže:

  Romi dobijaju socilaju za glas, ali su tada jedino i bitni nekome. Posle toga ih zaborave. Oni se drže na socijali od kada postoje i sem socijale im se ništa drugo ni ne nudi.

 6. Usputachni kaže:

   

  jozi:

  Romi dobijaju socilaju za glas, ali su tada jedino i bitni nekome. Posle toga ih zaborave. Oni se drže na socijali od kada postoje i sem socijale im se ništa drugo ni ne nudi.

   

   

  A kada im se ponudi oni to naravno nece ako "za to treba zapeti".

 7. Lenin kaže:

  @jozi    Romi dobijaju socilaju….

  И по то иду са мерџом,шевијем,хамбијем и сл. на пошту да приме?!

   

OSTAVITE KOMENTAR