Za gradsko jezgro Subotice angažovati najkompetentnije stručnjake

Narodna stranka – Gradski odbor Subotica ukazuje na sledeća dešavanja vezana za predlog izmena detaljnog urbanističkog plana centra Subotice – Zona II.

Naime, prema iznetom Nacrtu Plana detaljne regulacije centra Grada Subotice – Zona II  predviđena je suštinska izmena dela zaštićenog gradskog jezgra, koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, čime se narušava tradicionalni ambijent gradskog jezgra Subotice.

Očita je namera održavanja kontinuiteta “privilegovanog” prostornog planiranja u interesu krupnog kapitala, a na štetu građana i javnog interesa. Ne tako davno је bezočno rušenjе objekata u ulici Braće Radić, prošla bez javne reakcije i najmanjeg otpora dela vladajuće koalicije SVM-a , iz, naravno, njima “znanih razloga”. 

Doduše, sada je samo SVM kao deo vladajuće koalicije imao sluha za opravdano građansko nezadovoljstvo, što još jednom potvrđuje da vladajuća lokalna koalicija nije valjana. Dakle, ponavljanjem pogrešne formule se nikako ne može dobiti dobar rezultat.

Sve to mora da se menja i promeni. Moraćemo da pobedimo i pobedećimo.

Da bi se promene mogle ostvariti neophodno je imati, ne samo, kompetentne stručnjake, nego i poštene i časne namere, a da li je to u ovom slučaju tako – bojimo se da nije, a evo i zašto:

Prema odluci Skupštine Grada Subotice Broj: I-00-021-117/2020 od dаnа: 05.11.2020.god. je imenovala predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije za planove.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji RS – Predsednik i članovi Komisije se imenuju iz reda stručnjaka za oblast prostornog planiranja i urbanizma i drugih oblasti koje su od značaja za obavljanje stručnih poslova u oblasti planiranja, uređenja prostora i izgradnje, sa odgovarajućom licencom.

Proverom na sajtu Inžinjerske komore Srbije – Pretraga baza članova Komore, se vidi da jedan član Komisije za planove nije u evidenciji lica koji poseduju licencu, tj. ne ispunjava  zakonom propisani uslov da bude imenovan za člana Komisije za planove.“ 

Shodno, navednom tražimo da nadležni , (g-din Pastor Balint), provere formalnu valjanost Skupštinske Odluke o formiranju Komisije za planove, a posledično tome i suštinsku valjanost predloženih planova koje je ista Komisija za planove i donela, kako bi se predupredila nova „opasnost“ po ovom, za građane Subotice, vrlo važnom pitanju.

Narodna stranka se zalaže da se gradsko jezgro Subotice, angažovanjem najkompetentnijih stručnjaka i institucija, uredi kao jedinstvena prostorna celina koja će odražavati kulturno-istorijski duh grada, a da se se van gradskog jezgra, u skladu sa najboljom praksom prostornog planiranja, grade moderna i održiva stambena naselja, u interesu građana, a tek potom i investitora.

                                                                              

Narodnu stranka – Gradski odbor SuboticaKOMENTARI

 1. Fox kaže:

  Ovo saopštenje kao da je pisao električar iz pozorišta,poceli su da se lagano slihtaju Savezu Vojvodjanskih Madjara.

 2. Zoki kaže:

  Za razliku od perioda kada su vasi ljudi vladali u koaliciji sa SVM, kada su rusili pozoriste, gradili i ostavili skelete poput bazena u D.Sumi, danas imate strucnjake koji ozbiljno rade svoj posao ali nailaze na otpor zvani – “proslost javasluk i nestrucnost”

 3. Anonimni kaže:

  Zoki
  ha ha ha, baš si me nasmejao. Imate stručnjake koji rade posao. Koji posao? Grad stoji već sedam godina. Sve se raspada, fasade otpadaju a stručnjaci samo tako rade. Napravili jednu fontanu za milion evra i ona se odma pokvarila.
  Ovo je najgora vlast u istoriji Subotice. A stručnjaci bolje da se vrate u Beograd i Crnu Goru i da ništa ne diraju.

 4. GG kaže:

  Ne znam ko se vise slihta SVM-u, portal ili ovi iz kvazi stranke..

 5. Delija kaže:

  Ima nas opozicionara koji ce dovesti grad u red!

 6. Anonimni kaže:

  Hahah delija dileja ti ces nesto dovesti u red ne mozes svoje dvoriste dovest

OSTAVITE KOMENTAR