Za hektar u Severnoj Bačkoj – 100 000 evra

Nije samo misteriozni Mađar odrešio kesu i hektar kod Bačke Topole platio 100.000 evra. Kako saznaje “Blic Biznis”, za šest najskupljih njiva, prošle godine je iskeširano tačno pola miliona evra. Tri njive, kod Bačke Topole, Novog Pazara i Rumenke, kupila su fizička lica po ceni koja se kretala između 90.800 evra za hektar do 100.000 evra , koliko je koštao u selu Gunaroš.

Kako je “Blic Biznis” juče pisao, naskuplju njivu, čiji je hektar prodat za 100.000 evra kod Bačke Topole, nisu kupili najveći srpski zemljoposednici. Poljoprivredno zemljište u vojvođanskom selu Gunaroš od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo je fizičko lice.

Meštani Gunaroša, naselja u Severno-Bačkom okrugu koje ima oko 1.500 stanovnika u oko 600 domaćinstava, bili su ubeđeni da je kupac veliki domaći zemljoposednik koji se poljoprivredom bavi ozbiljno i duži niz godina – tim pre što nisu saznali ni ko je “komšija” prodavac.

Spekulisalo se da je 100.000 evra za hektar mogao platiti samo neko poput Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe ili Petra Matijevića, vlasnika istoimene mesne industrije. Malo ko je i pomislio da bi kupac mogao da bude neko ko nema ozbiljan biznis.

J”Imena ozbiljnih privrednika među meštanima Gunaroša, ali i šire javnosti, izašla su, naime, u prvi plan tim pre što je zemljište prodato po ceni koja je i do deset puta veća od cene po kojoj se, inače, prodaje hektar u ovom naselju, a reč je od oko 10.000 evra. Drugi razlog je to što je u pitanju čisto poljoprivredno zemljište, u centru komasacionog područja, koje nikako ne može biti pretvoreno u građevinsko”, kaže naš izvor i dodaje, da je kupac, na iznenađenje mnogih upućenih, ipak, fizičko lice.

 

Blic biznisKOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Jaaaao godinu dana prodajemo zemlju, neka uzme i nasu xD

 2. Talmuda kaže:

  Prodajem i ja 200hektara

 3. stormwatch kaže:

  Tamo gde je ta zemlja pokupovana ce sigurno da “prodje neshto”….ne daju se tolike pare budzashto. Shta sa nama kojima je zemlja oduzeta i pokradena? Od koga mi da dobijemo barem ono shto je nashe?

 4. Talmuda kaže:

  Stormwach
  Jesi podneo zahtev za restituciju?

 5. (ba)laban kaže:

  Ne propisuje li naš Ustav da se poljoprivredno zemljište ne može prodavati strancima (nerezidentima)?

  Znam da je Ustav i po ovom pitanju, kao i po mnoštvu drugih, prvi prekršio naš sramotni predsednik kad je prodao prvo parče zemlje Arapima. Međutim ovo je sad već uzelo maha, pa radi ko šta hoće.

  Neko je pomenuo u nekim ranijim komentarima uvođenje smrtne kazne za zle političare, pa se nadam da će to neko u dogledno vreme uzeti u razmatranje.

 6. stormwatch kaže:

  @Talmuda

  Jos pocetkom prosle decenije.

 7. Dunja kaže:

  Jeste nek kupe arapi svu zemlju i posade borovnicu koja ce da rodi 5 godina i posle toga ta zemlja nece vise biti nizasta, a ne plodno tlo za zito i kukuruz. .. Polako sami sebe unistavamo

 8. Talmuda kaže:

  Storm
  Nemoguce da vec nisi dobio resenje o vracanju zemlje? U kom delu Suborickog atara Vam je bila zemlja?

 9. stormwatch kaže:

  @Talmuda

  Veruj mi da je moguce, od 2016 sve stoji zbog mucki i opste pljacke tamo dole.

 10. Talmuda kaže:

  Storm
  A u kom delu atara vam je bila zemlja? Imam sve brojeve parcela pa mozda mogu da saznam dokle je stiglo?! Tj kome jos nije vracena zemlja.

 11. Petar G. kaže:

  @balaban, moš’ misliti -zabrana kupovine zemlje za strane državljane. To su vrlo jednostavno zaobišli. Dođe Arapin, osnuje firmu u Srbiji. Firma je registrovana u APRu, ima sedište u Srbiji. Znači srpska je i onda može da kupuje na veliko.

OSTAVITE KOMENTAR