Za ovogodišnje prvomajske praznike bio je potreban malo dublji džep. Ugostitelji poskupljenja pravdaju rastom cena sirovina i energenata, dok potrošači tri put mere – jednom seku kada odlučuju da li će i gde sesti ili odsesti, jer su im novčanici jednako duboki kao i ranije.
Recepti poreklom od Subotice do Surdulice. Spretni kuvari, nakon dve godine pauze, ponovo su ih predstavili na paradi đakonija duž obale Palićkog jezera. Sve je isto kao nekada, osim cena. Razlog? Sve je poskupelo…
„Od povrća, mesa, dažbina, režija, sve je otišlo gore, tako da su ove godine pljeskavice trista dinara, piletina tristapedeset, u lepinji sa prilogom, piće je tu od sto osamdeset do dvesta dinara. Morali smo i mi da dignemo, na žalost, oseća se da narod ima manje para“ – kaže ugostitelj Milovan Minić.
Sudeći po redovima ispred roštilja, za pljeskavicu tokom prvomajskih praznika uvek će se naći para u novčaniku.
Evo iskustava anketiranih:
„Malo je skuplje nego prethodnih godina, ali to je to“
„Ja mislim da je isto kao prethodnih godina“
„Mnogo više nego prošle godine, da“
„Nije poskupelo ništa, ja sam tako primetila“
„U odnosu na prošlu godinu nismo primetili da je poskupelo“
Hoteli Park i Jezero nisu dizali cene smeštaja u odnosu na pandemijsku eru, kažu u preduzeću Elit Palić, ali dodaju da su cene u Maloj gostioni više za deset posto, sa idejom da većim prometom nadomeste inflatorne i pandemijske minuse.
„Uspeli smo sa većim brojem gostiju da pokrijemo tu manju zaradu kroz poskupljenja, tako da će veći broj ljudi doneti veću zaradu“- kaže direktor ovog preduzeća Dalibor Sekulić.
Gastronomska parada dostupna je još i sutra, pa se u cene možete uveriti i sami…
Preuzeto od RTV