Za Uskrs porodica na okupu, uz bogatu trpezu

Uskrs, najveći praznik po gregorijanskom kalendaru, slavi se uz porodicu na okupu i mnogo radosti koja se deli uz bogatu trpezu. Šta sve, po tradiciji, treba da se nađe na prazničnom stolu prikazano je na izložbi koju je u Subotici priredio Centar za kulturu Bunjevaca.

Šarena jaja, pleten kolač, kuvana šunka, ren i kobasica, odnosno divenica….Nezaobilazne đakonije koje se tradicionalno nalaze na uskršnjoj trpezi prikazane su na izložbi koju je na Otvorenom univerzitetu u Subotici priredio Centar za kulturu Bunjevaca.

Bila je to prilika za prikazivanje umeća, ali i za prizivanje uspomena.

“Najviše smo se radovali uskršnjem ručku koji dolazi nakon dugog posta. Zato se često znalo i previše pojesti jaja, šunke i divenice. Ali, uvek je značilo veliku radost za sve, a posebno za decu, da dočekamo Uskrs, da budemo svi zajedno na taj veliki praznik i da zbog toga budemo srećni”, kaže Marija Bošnjak, jedna od učesnica uskršnje izložbe.

Šaranje i ukrašavanje uskršnjih jaja umeće je kome su, tradicionalno, posvećene žene. Ali, Marinko Tikvicki je pokazao da njime podjednako dobro mogu da vladaju i muškarci te da, u tome, i uživaju.

“Bavim se šaranjem uskršnjih jaja već 20 godina. Već je tradicija da to svoje umeće prikažem na izložbama. Uvek pronađem nešto novo, smislim neki nov, a lep motiv, drugačiji od onih kojima sam oslikavao jaja prethodnih godina. Uskrs je simbol sreće i nade”, kaže Marinko Tikvicki, jedan od učesnika na uskršnjoj izložbi.

Iako je pandemija diktirala ograničenja, nije umanjila inspiraciju i radost koja prati pripreme za proslavu Uskrsa.

“Volim da šaram uskršnja jaja. Uživam u tome. Stalno dobijam nove ideje i sa zadovoljstvom ih pretačem u minijaturna umetnička dela koja oslikavam na jajima. Jako mi je drago što je priređena ova izložba kako bi i drugi mogli da vide šta stvaramo u čast Uskrsa”, kaže Ljubica Mandić, učesnica na uskršnjoj izložbi.

Uskršnje izložbe tradicionalno priređuje Centar za kulturu Bunjevaca.

“Uskrs je izuzetno veliki praznik koji je veoma značajan za sve katolike pa smo se, zahvaljujući vrednim i maštovitim učesnicima, potrudili da prikažemo ono što je tradicionalno za nas Bunjevce te da, na taj način, obeležimo ovaj praznik “, kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Uprkos svemu, najveći hrišćanski praznik – Uskrs, biće proslavljen uz bogatu trpezu, uz porodicu na okupu i mnogo radosti.


RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR