Zaboravljena ulica Matije Gupca

Ulica Matije Gupca, spada u one subotičke ulice, koje se sastoje iz nekoliko delova i nastavaka, posve različitih po izgledu i karakteru. Za većinu Subotičana, pod imenom vođe seljačke bune, smatra samo onaj deo koji je u centru, mada se ona proteže dalje prema Prozivci.

 

Drugi deo ulice, kod Margit mlina, kopanje kanalizacije polovinom šezdesetih

Slika

tridesetih
Slika

Taj njen najpoznatiji deo, po svojoj arhitekturi i svom položaju, čini je jednim važnim delom starog gradskog jezgra. Pa ipak, prolazeći kroz nju, imate osećaj da je ona samo koridor, da joj nešto veliko nedostaje da bi bila centar, a da joj to svakako pripada. Razlog tome, donekle možemo naći u njenoj prošlosti.

Slika

Kao što je Zelena pijaca zasela na jednu gradsku aleju i progutala je, tako su večno lutajuće subotičke pijace, ovu ulicu svojevremeno uzurpirale, i njen značaj svele na nivo bilo kojeg pijačnog placa. To je značilo nicanje čitavog niza montažnih „bodica“, koje su ostale tu još 25 godina posle prenamene tog šora, a do današnjeg dana uspomenu na to vreme čuvaju povremeni prodavci kestenja i zatvoreni javni WC.

Slika

Slika

Pijacu je 1976. godine zamenila autobuska stanica za prigradske linije. Čekajući izgradnju glavne autobuske stanice, ovo stanje je potrajalo više od decenije.
Slika

Slika

Pravac Višnjevac
Slika

U poslednje vreme je renovirano nekoliko objekata, većinom na desnoj strani ali se ništa neće promeniti dok se ne ulepša njena „horizontala“ i dok ne bude izgrađena zgrada na uglu sa Drapšinovom, koja bi trebalo da vrati život u ova dva sokaka.

 

1976. godina – isto do danas
Slika

Slika

Vidi priču : Baksuzni ćošak

Slika

2011. godina

Početak…
Slika

…i kraj
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Do pre par godina deo ove ulice blize Prozivci bio je bez asfalta.

  2007. godina. Bela kuca sa leve strane vise ne postoji.
  Slika

  U pozadini ove slike sa desne strane nedostaje zgrada Profita nastala u medjuvremenu.
  Slika

  Poslednje decenije, zbog blizine Prozivke poslednji deo ove ulice se najvise izmenio i sve su prilike da ce i u buducnosti promene u ovom delu ulice biti vece nego u delu blize gradu.

 2. djomla kaže:

  Ono sto mi nece biti jasno je postojanje starih celicnih bandera u ovoj ulici koji su ostali zaostavstina nakon postavljanja novih kandelabara tokom jeseni 2009. godine

  Na ovoj slici se to jasno vidi.
  Slika

  Slika

 3. Gost kaže:
  djomla napisao:Ono sto mi nece biti jasno je postojanje starih celicnih bandera u ovoj ulici koji su ostali zaostavstina nakon postavljanja novih kandelabara tokom jeseni 2009. godine

  Na ovoj slici se to jasno vidi.
  Slika

  Predlažem da napravimu veliku kartu SUBOTICE i da označimo gde su bile pijace, tržišta, vašari, sajmovi i to tokom istorije. Zaključak će biti da se oko ovih tržnih centara više razvijalo gradsko jezgro. Prva pijaca bila je izvan zidina tvrđave, i odmah do nje formirana je EDENY utca, LONCI,
  ŠERPE – a to je od Borova pa sve do Fekete kupatila. DGY1

OSTAVITE KOMENTAR