Zaboravljeni grb grada

Šta u Subotici simbolizuje zajedništvo, ravnopravnost, bratstvo i jedinstvo, našu samoupravnost i osnovna obeležja naše privrede ?

Srp i čekić (rad) i naravno gradska kuća. Teško je naći zajedničke imenitelje za sve Subotičane a upravo tako nešto je trebalo da bude predstavljeno u grbu grada u vreme socijalističkog samoupravljanja.

Kada je stari grb slobodnog kraljevskog grada Subotice posle Drugog svetskog rata prestao da važi, on u stvari nikada nije dobio zamenu.

Grbovi kao nasleđe feudalnog društvenog uređenja, nisu imali svoje mesto u novoj ikonografiji. Ipak, socijalizam se nije odrekao jezika znakova a i za potrebe turizma bilo je značajno da imamo nekakav suvenir koji bi zvali grb.

Najpre su kreatori suvenira sami osmišljavali nekakve simbole  koji su u sebi obavezno imali toranj gradske kuće ili onaj palićki. I umetnici su u nekoj slobodnoj formi pokušavali da na jednoj asocijativnoj slici sažmu sve ono što predstavlja savremenu Suboticu.

I neki drugi gradovi su imali svoje neformalne grbove pa je tako i Subotica raspisala 1981. godine konkurs za ideju.

Žiri uglednih društvenih i kulturnih radnika izabrao je jedan od pristiglih radova, a još dva su dobili nagrade kao drugoplasirani i trećeplasirani.

Prvu nagradu dobio je grb Stjepana Kolara iz Sombora.

Polje podeljeno sa tri boje (crveno, plavo i zeleno) uokvireno je zlatnom trakom. U središtu je stilizovani  rukovet klasja a u njemu matica. Na vrhu je zvezda koja govori da smo bratstvo i jedinstvo skovali u revoluciji i socijalizmu.

 

Međutim, ovaj grb nije prošao u Skupštini opštine. Obrazloženje je bilo da na njemu nema ni jednog prepoznatljivog obeležja Subotice i da on može biti simbol bilo kog grada. Primedba je bila da klas žita više podseća na veliko slovo U.

 

Drugi predlozi

Tri godine kasnije, skupština se odlučila za  trećeplasirani rad sa konkursa (Laslo Vašarhelji iz Aurometala) s tim da bude dorađen. Da se ukloni zvezda koja je već prisutna na tornju Gradske kuće a koja treba da dođe najviše do izražaja. Oblik štita treba da bude nalik starom grbu Subotice.

Malo po malo i došle su devedesete ali sloge oko grba nije bilo. Neki su smatrali da je došlo vreme da se vrati stari grb slobodnog kraljevskog grada a drugi su bili mišljenja da je simbol grada danas Gradska kuća i da je njoj mesto na štitu a ne nekom afričkom lavu ili slično. Nekako u isto vreme drugi vojvođanski gradovi vratili su svoje stare grbove i subotičani su tada učinili isto.

Povelja slobodnog kraljevskog gradaKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Ako se ponovo pokrene tema novog grba sloge neće biti još dugo ( jer verujem da bi svako dodao da može nešto po svom ukusu ) tako da mislim da je ovaj stari grb dobro rešenje.

 2. Orlok Subutai kaže:

  Moram ovo da kažem, ali bez ikakve političke pozadine:

  Neverovatno je kako je umetnost za vreme komunizma postala “umetnost” kojoj je jedini cilj veličanje sistema. Mislim… matica na grbu grada… kič na kub, a, eto, u to vreme se to smatralo za dobro rešenje. Čitav socrealizam je ogromna parada kiča.

 3. torajemi kaže:

  Ove godine obeležavamo 20 godina od grba u sadašnjoj upotrebi.Dakle,od 1997.godine pod upravom gradonačelnika,već zaboravljenog,ali ne i od strane sudskih i drugih organa.Dakle,grb Subotice sadrži:katoličku Bogorodicu,naravno nevinu,ali sa malim Isusom i svetom Terezijom..Lav je habzburški,dinastije koja više nema direktnih potomaka.a grb je grb Temišvarskog Banata..i sve to u cirkusu zvani slobodni kraljevski grad.Sloboda je koštala zlatnih266.000 forinti,5.000 provizije ,Mariji Tereziji,takođe u zlatnim  forintama,kao  i ,poklon/dar od 150 konja.I svakog 1.septembra,umesto da obeležavamo početak školske godine,u ovoj 20% nepismenoj zemlji.Subotice se prvi puta pominje 7.maja  …kako lep datum za praznik grada,u kojem žive i pravoslavci,protestanti,i drugi.A ne Temišvarski Banaćani….nego srpski,hrbatski,bunjevački,romski,i drugi SUBOTIČANI.Sadašnji grb iako zajedničko pitanje,nije bio predmet referenduma….ON JE JEDNOSTAVNO OGLEDALO malih u GRADSKOJ KUĆI….Njihova SLIKA i PRILIKA…

 4. Subačanin kaže:

  Elemtni grba našeg grada:

  Blažena Divica Marija ili Bogorodica je isto, nema katoličke ili pravoslavne.

  Sveta Terezija Avilska je zaštitnica grada.

  Lav je simbol vojnih graničara, Hrvata (tada su se zvali Dalmatincima) i Srba, koji su naselili grad nakon proterivanja Turaka.

  Od grba Temišvarskog banata  ni traga na subotičkom grbu.

OSTAVITE KOMENTAR