Zainteresovanih za zakup ima više nego državne zemlje

 Pred prolećnu setvu u Subotici je od 2.200 hektara državnog zemljišta ponuđenog na licitaciji, za oko 500 hektara ukupno 87 ratara dalo najpovoljniju ponudu. Bez zakupca je preostalo 1.700 hektara za koje godinama niko nije zainteresovan jer je reč o zemlji slabijeg kvaliteta. Naredni program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta trebalo bi da bude tema sednice Skupštine grada tokom juna, a nakon toga, moguće je da više i neće biti raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Preostalo je da ove godine raspišemo dodelu zemljišta za narednu godinu prema pravu prečeg zakupa koji ostvaruju stočari. Po tome imamo 184 stočara na otprilike 3.000 raspoloživih hektara. To nije dovoljno zemljišta da bi svi dobili veličinu parcele po merilima o odnosu uslovnog grla i hektara, već će doći do umanjenja od 50 do 70 odsto – kaže za „Politiku” Grgur Stipić, šef Kancelarije za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište pri Sekretarijatu za poljoprivredu gradske uprave.

Tokom prethodne raspodele zemljišta stočarima takođe je veličina parcele bila umanjena za oko 30 odsto, jer se na svaki novi raspis o davanju u zakup državnog zemljišta za stočare, javljaju i oni koji su već dobili državnu zemlju, ali ne u celokupnom iznosu.

– Većina stočara koji ponovo konkurišu već ima ugovornu obavezu, odnosno imaju ugovore o zakupu za zemljište koje su dobili po pravu prečeg zakupa i ponovo su konkurisali čak i ako većina nije promenila brojno stanje grla na farmi. Malo je onih koji su novi. Izostala je solidarnost među stočarima, jer da nisu ponovo podnosili zahtev, 20 novih dobili bi isto samo za 30 odsto manje parcele – navodi Stipić.

S obzirom da se stočarima zemlja daje u zakup na deset godina, nakon naredne raspodele u Subotici više neće biti poljoprivrednog zemljišta zadovoljavajućeg kvaliteta koje bi moglo da se nađe na licitaciji. Prve velike parcele nad kojima je istekao ugovor pojaviće se tek za tri godine.

Stipić kaže da izuzetak može da predstavlja ukoliko se u međuvremenu utvrdi da neko od zakupaca ne koristi zemlju na odgovarajući način, odnosno izdaje je u podzakup. Problem, je međutim, što već više od godinu dana Subotica i Severnobački okrug nemaju republičkog poljoprivrednog inspektora čiji zadatak je, između ostalog, upravo kontrola gazdovanja državnim zemljištem.

– Mi imamo 400 zakupaca na ukupno 14.000 hektara i moguće je da među njima ima površina koje se ne koriste po zakonu, odnosno izdaju se u podzakup, ali bez inspektora nemamo načina da to utvrdimo – smatra Stipić.


PolitikaKOMENTARI

  1. Croat kaže:

    Resite restituciju u formi substitucije, kao u nekim drugim opstinama i ja cu deo tog teskog tereta da vam skinem sa vrata .

  2. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

    restitucija će biti prije rešena kao prostitucija nego kao supstitucija.Pa šta si drugo očekivo od ovake države

  3. S&S kaže:

    Vratite oduzetu zemlju pravim vlasnicima (naslednicima), ili im plaćajte svake godine arendu jer koristite njihovu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 31 = 34