ZAIR – zakon akcije i reakcije

 

Sredinom protekle nedelje mediji su objavili, a o čemu je pisao i portal gradSubotica, poziv predsednika SVM Ištvana Pastora u pisanoj izjavi za javnost, na raspravu zbog urbanističkog plana Subotice i ocenio da je na delu pokušaj „balkanizacije“ grada. Da podsetim, reč je o nacrtu plana detaljne regulacije kojim se predviđa rušenje gotovo celog užeg centra i istorijskog gradskog jezgra na čijem mestu bi se, umesto kuća, izgradile višespratnice, i time se, kako je ocenio Pastor, izvršila „balkanizacija“ Subotice.

 

Ova tema je i pre reakcije predsednika SVM izazvala značajnu reakciju gradjana, uključujući i inicijativu neformalne grupe gradjana “Nasmeši se Subotice”, o čemu je takodje pisano na ovom portalu. Kako su se stvari dalje odvijale, poznato je javnosti uglavnom, a cela rasprava o tome se završila odbacivanjem nacrta plana detaljne regulacije od strane Komisije za planove u Subotici i vraćanjem na dopunu,

 

Budući da se u celu aktivnost ovim povodom uključio i predstavnik jedne političke partije, uz to još i predsednik, i pri tome posebno apostrofirao nekadašnje bliske koalicione partnere na lokalnom nivou, za očekivati je bila i reakcija “suprotne” strane. Ona je stigla juče u formi saopštenja GrO Demokratske stranke. Bez namere pristrasnog učešća u bilo kakvoj vrsti “medijske prepiske” suprotstavljenih strana, evo saopštenja GrO DS u celosti i bez komentara:

 

“Slažemo se sa gospodinom Pastorom da u subotičkom urbanizmu postoje mnoogobrojni problemi. Slažemo se da prečesto u ovom gradu privatni interesi preovlađuju nad održivim razvojem, zaštitom graditeljske baštine i ambijentalnih celina Subotice.

 

Skrećemo, međutim, pažnju gospodinu Pastoru na činjenicu koju i sam verovatno zna, da su ključne greške u subotičkom urbanizmu nastale u periodu izrade i donošenja Generalnog plana od kraja devedesetih do 2004., zatim 2002. donošenjem razarajućeg Regulacionog plana zaštićenog jezgra grada, planovima koje je Zavod za urbanizam izrađivao do 2008. I konačno odlukom o rušenju Narodnog pozorišta. Uvereni smo da gospodin Pastor vrlo dobro zna da politička volja i politički diktat ugrađen u te planove i odluke nije bila politička volja Demokratske stranke nego, upravo politička volja Saveza vojvođanskih Mađara.

 

Demokratska stranka i pojedinci koje gospodin Pastor pominje su svoj odnos prema graditeljskoj baštini Subotice pokazali osmišljavanjem i realizacijom projekata kao što su npr., obnova fasada u zaštićenom jezgru grada, rekonstrukcija ulica Braće Radića i Dimitrija Tucovića, izgradnjom kružnih tokova, dekorativnom rasvetom Gradske kuće itd.

 

Ubeđeni smo da će ubuduće i gospodin Pastor i Savez vojvođanskih Mađara pružiti istinski doprinos i konkretne ideje o urbanom razvoju Subotice, koje će, verujemo, prevazilaziti razinu lakog političkog  poentiranja i korišćenja panike među sugrađanima izazvane dezinformacijama i morbidnim načinom uzbunjivanja od strane neformalnih udruženja i interesnih grupa.”

 

Informativna služba GrO DS SuboticaKOMENTARI

 1. dream kaže:

  Kako ih nije sramota ?—- “Slažemo se da prečesto u ovom gradu privatni interesi preovlađuju nad održivim razvojem, zaštitom graditeljske baštine i ambijentalnih celina Subotice.” ————to su izjavili ? Pa njima je kancelarija ,picerija “BOSS ” a ekspozitura gradska kuca .Nije cak ni obrnuto,sto bi isto bilo odvratno.

 2. Sugradjanin kaže:

  Ako problemi i postoje, mislim da Pastor daje neprimerene izjave jer se to moze i resiti medju koalicionim partnerima. Ovako to dodje kao politikanstvo od gos. Pastora i to mu nije prvi put, a mislim da je ponasanje bas upravo njega Balkanizacija ponasanja.

 3. freelancer kaže:

  Budući da sam tekst naslovio sa “ZAIR – zakon akcije i reakcije”, dužan sam jedno objašnjenje. Naime, ukucavanjem naslova u Google pretraživač, može se dobiti i izvorni naziv ZAIR (zakon akcije i reakcije). U pitanju je radijska emisija Zorana Modlija, profesionalnog pilota, instruktota letenja, čuvenog radijskog DJ-a i voditelja, a ujedno i mog kolege, instruktora, saradnika i pre svega prijatelja, čiju emisiju sam redovno emitovao na talasima, sada već ugašenog, Radio Palića. Naravno, ne mislim da će mi Zoran zameriti za naslov, a evo i zašto sam ga baš naslovio ovako…

  Pre svega, lični stav sam izbegao u tekstu, a on bi mogao da se formuliše i ovako: nepotrebno, neprimereno i rekao bih čak iz sitnopolitikantskih razloga su se upetljale partije, odnosno stranke. Jer, ono što MOŽDA budi neku nadu, ono što je POZITIVNO u celoj gužvi jeste inicijativa i REAKCIJA GRADJANA, kako je već pisano o tome. Uplitanjem POLITIČARA, dolazimo do čuvenog trećeg (čini mi se) Njutnovog zakona: zakona akcije i reakcije. Da ga ne citiram ovde sada, ali princip obilato upotrebljavaju naši političari. Ako političar X nešto izjavi, pomene ili sl., dakle pokrene “akciju” iliti “silu”, automatski će ta “sila” proizvesti “reakciju” političara Y, tj. suprotnu “silu” i tako do besvesti (na primeru političara). Deja vu. Već vidjeno milion puta.

  A to… ZAIR, nije samo akronim Njutnove izmišljotine, već zaista asocijacija na zemlju, državu Zair, koja se nalazi kao što znamo u AFRICI. Sad, kakve veze mi imamo sa Zairom i AFRIKOM? Pa ne znam. Nisam bio u Zairu, ali ono što znam iz istorije, tamo je vazda bilo nekih sr***a. 

  A možda i nije to baš bezveze. Mislim to, mi – Afrika – Zair – Bocvana – Burkina Faso. Faso ili ne Faso, ali fasovaćemo, kako mi se čini 🙂

 4. Déjà vu kaže:

  Ovaj DS je puk’o ko balon! Ni jedan sekund prerano.

  A i ovaj Pasztor bi mogao da se uhvati pod ruku sa DSovcima pa da i on malo proseta. Dosta je i on bio upetljan a i njegovi. Zna se, puno se zna.

  P.S. Neshvatam sistem o ‘Manjinama’ i da stranke kao SZVM udju u parlament pod nizim procentima! Kako je moguce? Zasto takav sistem nepostoji u Zapadnoj Evropi? Eto na primer u Svedskoj?! Zasto tamo oni ‘Samer’ (Eng: Sami ???) koji su starosedeoci, zasto njihova stranka nemoze da udje u Svedski Parlament po nizoj kvoti tj granici? U Svedskoj vazi 4% za sve. Isto tako nepostoje citave skole na drugim jezicima, a da negovorim o visem obrazovanju kao Univerziteti i slicno. A u Srbiji (gde uvek neko nadje da optuzuje drzavu za NEdemokratiju i ljudska prava), tu imamo i skole i fakultete i novine i TV itd… Eto, samo se pitam…

OSTAVITE KOMENTAR